Â
Proprietățile unui fruct excelent: mangostan
Mangostanul este un fruct originar din Asia, unde este folosit de mai multe secole, un fruct cu proprietăți terapeutice remarcabile. Xantonii, prezenți în cantități mari în mangostan se află la originea numeroaselor sale beneficii. Antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene…xantonii reprezintă un veritabil cadou al naturii. Descoperă beneficiile unui fruct savuros, excelent pentru sănătate: mangostanul.
Â
Ce este mangostanul?
 Mangostanul este un fruct originar din Asia de Sud-Est, de mărimea și culoarea unei prune. Coaja sa este destul de tare, are o pulpă albă, dulce, delicioasă. Xantonii, marele secret al mangostanului, sunt niște antioxidanți extrem de puternici, cei mai puternici descoperiți până în prezent.
 Mangostanul se regăsește în special sub formă de suc. Pentru a beneficia din plin de proprietățile acestui fruct, trebuie să îl consumi sub formă de suc, deoarece acesta conține coajă zdrobită de mangostan, coajă în care se găsesc cei mai prețioși xantoni.
Â
Proprietăți antioxidante
 Chiar dacă radicalii liberi pot fi utili în unele situații, trebuie să știți că, în cantități mari, sunt extrem de nocivi pentru organism. Cancer, boli degenerative, cataracte, boala Parkinson, slăbirea sistemului imunitar, dureri musculare, oboseală cronică…sunt doar câteva din problemele pe care radicalii liberi le pot provoca pe termen lung. Antioxidanții pot fi fabricați de organism, însă pot fi și asimilați datorită unor alimente care îi conțin, alimente precum leguminoasele, citricele și legumele.
Â
Proprietăți imunitare
 Xantonii au printre altele proprietăți antivirale, antiparazitare, antifungice și antibacteriene. Sunt de un real ajutor pentru sistemul nostru imunitar, solicitat în mod constant. Xantonii sunt capabili să distrugă mycobacterium tuberculosis (tuberculoza) și salmonella typhi (febra tifoidă).
Â
Proprietăți antiinflamatorii,
 Toată lumea știe că antiinflamatoarele pot avea efecte secundare în special la nivelul sistemului digestiv și al coagulării sanguine. Mangostanul nu are efecte secundare. Explicația este simplă: enzima care provoacă această inflamație se numește COX-2. Cât despre enzima COX-1, aceasta este extrem de benefică organismului. Însă, din păcate, o mulțime de medicamente anti-inflamatorii inhibă aceste două enzime, de unde și efectele secundare de care tuturor ne este frică. Nu este și cazul xantonilor regăsiți în fructul de mangostan, acesta din urmă nu atacă decât enzima COX-2.
 De asemenea, studiile au arătat faptul că mangostanul restabilește sănătatea sistemului digestiv, al pielii, al rinichilor. dar și al altor organe. Pe lângă prețioșii xantoni de care am tot vorbit până acum, întregul fruct de mangostan conține o mulțime de alte substanțe naturale fitonutriente precum catechine, substanțe similare antioxidanților care se regăsesc în ceaiul verde. De asemenea, proantocianidele de tipul celor regăsite în struguri și polizaharidele contribuie la menținerea unui sistem imunitar sănătos.
 Fructul de mangostan are un conținut scăzut de calorii, nu conține găsimi saturate sau colesterol. În plus, mangostanul are un conținut bogat de fibre alimentare, un lucru deosebit de important pentru persoanele preocupate de siluetă.
 Fructul de mangostan este bogat în Vitamina C, vitamină ce asigură rezistența organismului nostru împotriva agenților infecțioși de tipul radicalilor liberi sau gripei. O dietă alimentară bogată în fructul de mangostan contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău.