Â
Zilele de după sărbătorile de iarnă- plantele care te ajută la digestie
 Melisa, fenicului, anghinarea și anasonul... descoperă care sunt plantele care se pot transforma în cei mai buni aliați ai tăi atunci când vine vorba despre a digera tot ceea ce ai mâncat în timpul festinelor din perioada sărbătorilor.
Â
Feniculul te ajută să digerezi mesele prea grele
 În zilele care urmează după agapele de la sfârșitul anului, cel mai adesea zilele ce urmează sunt mai dificile – arsuri de stomac, spasme, greață, migrene, balonări… pe scurt, toate problemele digestive care ne aduc aminte că petrecerile cu zahăr, cu grăsimi sau cu alcool nu rămân fără urmări.
 Din fericire însă poți apela la ajutorul unor plante atât de dragi bunicelor noastre care vin mereu cu reconfort și cu calmare. Dar trebuie și să știi cum să le alegi în funcție de unde te doare.
 Semințele și fructele uscate de fenicul se folosesc în general și în mod tradițional pentru a stimula digestia și pentru a trata micile probleme digestive. Din aceste motive, o infuzie cu fenicul este foarte utilă în zilele ce urmează după sărbători. Mai ales dacă mesele sunt prea grase și mult prea copioase.
 Rețeta: ai nevoie de 20 de cl de apă fierbinte pe care să o verși peste o linguriță de fructe uscate de fenicul. Lasă la infuzat, filtrează și bea de trei ori pe zi. Dacă gustul nu te deranjează mai poți mesteca și o linguriță de semințe de fenicul după mese.
Â
Anasonul stelat pentru balonări
 Balonările sau flatulențele sunt cele care provin de la fermentația alimentelor care se descompun în organism. Anasonul este celebru pentru proprietățile sale anti-inflamatorii și anti-spasmodice. Este ideal deci pentru cei care suferă de balonări persistente sau de colită datorită proprietăților sale digestive și stimulatoare pentru secreția biliară.
 Rețeta: lasă la infuzat anason stelat uscat în 30 de cl de apă fierbinte. Bea trei, patru cești de infuzie timp de 2 săptămâni.
Â
Anghinarea pentru a stimula ficatul
 Anghinarea este cea care poate favoriza digestia și poate trata și mahmureala. Este deci un adevărat aliat în perioada sărbătorilor deoarece poate stimula ficatul pentru ca grăsimile să fie digerate mai bine. Nimic nu se compară cu o bună infuzie de anghinare pentru a stimula producția de bilă și pentru a regăsi apetitul, rehidratându-ți în același timp organismul. Dar infuzia se poate face și cu lemn dulce și anason.
 Amestecă deci puțină anghinare, cu anason și cu lemn dulce într-un litru de apă rece. Pune totul la fiert și lasă la infuzat timp de 10 minute. Adaugă și miere de rozmarin.
Â
Melisa, pentru a scăpa de excesul de aciditate din stomac
 Melisa este un excelent antispasmodic și te ajută să lupți contra acidității din stomac. Este folosită și pentru a trata greața din perioada sarcinii. Dacă mai adaugi și mentă infuziei tale vei reuși să calmezi și durerile de stomac.
 Ridichea neagră pentru a detoxifia ficatul. Sucul sau pudra de ridiche neagră pot stimula acțiunea bilei în lupta sa contra deșeurilor.