5 lucruri pe care trebuie să le știi despre cofeină
O mulÈ›ime de oameni consumă zi de zi cofeină, unii fără să îÈ™i dea seama de acest lucru. Chiar dacă cafeaua este principala sursă de cofeină – aceasta ocupând locul doi în topul celor mai consumate băuturi din lume – există o mulÈ›ime de alte băuturi È™i alimente care conÈ›in cofeină.
Regăsim cofeina în ceai, băuturile carbogazoase, energizante, în ciocolată…iată cinci lucruri pe care trebuie să le È™tii despre cofeină.
Cofeina acționează rapid
Nu din întâmplare cafeaua face parte din ritualul de dimineață. Este nevoie de doar câteva minute pentru ca această moleculă psihostimulantă să ajungă în creierul nostru È™i să ne stimuleze sistemul nervos. În doar 10 minute, vigilenÈ›a noastră este crescută È™i funcÈ›iile cognitive, precum memoria È™i concentrarea, sunt îmbunătățite. În mai puÈ›in de o oră, prezenÈ›a cofeinei în sânge se află la cel mai înalt nivel, fiind eliminată parÈ›ial în aproximativ patru ore, restul putând rămâne în organism până la 15 ore. Și dacă încă te mai întrebi de ce nu se recomandă consumul de cafeină la sfârÈ™itul zilei răspunsul este următorul: cofeina blochează semnalele de oboseală È™i te împiedică să adormi.
Nu suntem egali în faÈ›a efectelor cofeinei
Există o mulțime de factori care pot influența modalitatea prin care metabolismul nostru asimilează acest stimulent: sexul, originea etnica, consumul de tabac sau alcool, pastilele contraceptive, etc.
Fumătorii È™i femeile vor resimÈ›i mai puÈ›in timp efectele cofeinei. Din contră, femeile care iau pastile contraceptive, bărbaÈ›ii, nefumătorii È™i asiaticii vor păstra mai mult timp această moleculă în sânge.
Cofeina este benefică sănătății
Cofeina acționează nu numai asupra funcțiilor cognitive. Studiile demonstrează faptul că această moleculă are o mulțime de efecte benefice asupra sănătății. Riscul de a contracta o boală neurodegenerativă precum Parkinson sau Alzheimer este mult mai redus deoarece cofeina activează, printre altele, dopamina.
Cofeina are deci o mulțime de beneficii asupra:
- Rinichilor, datorită acțiunii sale diureretice care permite eliminarea apei;
- Tranzitului intestinal, crescând secreÈ›iile care ajută digestia;
- Sistemului cardiovascular care este protejat, printre altele, de substanțele bioactive conferite de plantele care compun cofeina;
- Sistemului pulmonar deoarece această moleculă acÈ›ionează ca È™i bronhodilatator deschizând căile respiratorii È™i tratând simptomele legate de astm de exemplu;
- Durerilor de cap, cunoscute și sub numele de cefalee;
Consumul cofeinei în exces are efecte nedorite
Chiar dacă cofeina are o serie de efecte pozitive, consumul în exces poate avea unele efecte nedorite. Pot apărea palpitaÈ›iile din cauza accelerării ritmului cardiac. Cofeina poate provoca tulburări intestinale, ulcer sau reflux gastroesofagian dacă este consumată în exces. SpecialiÈ™tii ne spun că nu ar trebui să depășim 400mg de cafea pe zi.
Cofeina este peste tot
Chiar È™i în cafeaua decofeinizată. Iată câteva exemple de produse care conÈ›in cafeină:
- 63mg de cofeină în 250ml de ciocolată caldă;
- 175mg de cofeină în 250ml de cafea la filtru;
- 100mg de cofeină în 50ml de cafea expresso;
- 6mg de cofeină în 250ml de cafea decofeinizată;
- 42mg de cofeină în 250ml de ceai verde sau negru;
- 80mg de cofeină în 250ml de băutură energizantă;
- 32mg de cofeină în 250ml de suc;