Anghinarea este campioana alimentelor protective.
Anghinarea se află în topul celor mai bogate legume în antioxidanÈ›i È™i polifenoli. AceÈ™tia din urmă sunt utili împotriva procesului de îmbătrânire dar È™i împotriva unui număr mare de afecÈ›iuni. Anghinarea este campioana detoxifierii: depurativă È™i protectoare a ficatului È™i rinichilor, diuretică digestivă È™i hipocolesterolemiantă.
Anghinarea este un antioxidant puternic
Originară din bazinul mediteraneean, anghinarea, legumă mai puÈ›ină cunoscută, este precursoarea ciulinului, consumat mult timp pentru frunze È™i flori. Grecii È™i Romanii îi atribuiau ciulinului o mulÈ›ime de proprietăți terapeutice. Anghinarea este apreciată atât pentru frunzele sale cât È™i pentru receptaculul floral (inima de anghinare). Sursă excelentă de fibre, minerale È™i vitamine numeroase, anghinarea are o puternică acÈ›iune antioxidantă ceea ce îi oferă o mulÈ›ime de beneficii asupra sănătății.
Anghinarea, cea mai bogată legumă în polifenoli
Molecule cu proprietăți antioxidante superioare vitaminelor È™i prezente în majoritatea fructelor È™i legumelor, polifenolii suscită de mai bine de 15 ani un interes crescut pentru nutriÈ›ioniÈ™ti È™i epidemiologi. Atuul lor: neutralizarea faimoÈ™ilor radicali liberi care ne atacă celulele È™i accelerează declinul organismului nostru È™i, astfel, încetineÈ™te îmbătrânirea celulară È™i ne protejează de un număr mare de boli.
Fructele È™i legumele cu un conÈ›inut bogat de polifenoli sunt adesea mai puÈ›in consumate. După studii aprofundate, specialiÈ™tii au ajuns la concluzia că anghinarea este cea mai bogată legumă în polifenoli. Cei mai importanÈ›i polifenoli din anghinare sunt cianina È™i luteolina. Cianina stimulează secreÈ›ia bilei È™i îmbunătățeÈ™te digestia. Luteolina inhibă sinteza colesterolului rău È™i îmbunătățeÈ™te funcÈ›ionarea vaselor sanguine. Aceasta participă È™i la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Anghinarea are proprietăți uimitoare asupra sănătății
Vitaminele (B, C, A, E și K), mineralele (magneziu, cupru, fier, fosfor, zinc și calciu), fibrele și compușii antioxidanți ai plantei joacă un rol protectiv. Anghinarea posedă proprietăți:
- Coleretice: care sporesc secretarea È™i eliminarea bilei cu ajutorul ficatului È™i colagoge – care facilitează evacuarea bilei situată în căile biliare extra-hepatice È™i mai ales în veziculă, spre intestin, hepatoprotectoare È™i regeneratoare ale celulelor hepatice;
- Diuretice și depurative;
- Hipocolesterolemiante și hipotensive;
- Aperitive și digestive, fibrele pe care le conține anghinarea facilitează tranzitul intestinal;
- ÎmbunătățeÈ™te funcÈ›iile ficatului;
- Diminuează zahărul din sânge având rezultate excelente în cazul persoanelor care suferă de diabet;
- Este utilă pentru pierderea în greutate ducând la apariÈ›ia mai rapidă a senzaÈ›iei de saÈ›ietate;
- Reglează tranzitul intestinal datorită conÈ›inutului bogat în fibre;
- Este ideală pentru femeile însărcinate datorită conÈ›inutului bogat de acid folic;
- Permite combaterea bacteriilor patogene;
- Detoxifică organismul;