Sfecla roșie, excelentă pentru sănătate
Îi apreciem gustul în salate sau în sucuri. Sfecla roÈ™ie este o legumă veche, excelentă pentru sănătate. Noi îÈ›i spunem azi toate secretele ei.
Sfecla roșie stimulează tranzitul
Și dacă sfecla roÈ™ie te-ar ajuta să digeri mai bine? Bogată în fibre insolubile, sfecla roÈ™ie încetineÈ™te absorbÈ›ia zaharurilor È™i stimulează tranzitul intestinal. De aceea, în caz de indigestie, este preferabil să consumi sfeclă gătită pentru a evita fermentaÈ›ia.
Frunzele de sfeclă, excelente pentru vedere
Frunzele de sfeclă roșie au un conținut bogat de carotenoide și de luteine, substanțe antioxidante care, combinate, are grijă de vederea noastră. Studiile au demonstrat că sfecla previne degenerescența maculară.
Sucul de sfeclă are grijă de creierul nostru
Legumă bogată în nitrat, sfecla roÈ™ie are capacitatea de a ne proteja creierul. În timpul digestiei, acest compus se transformă în nitriÈ›i, având astfel capacitatea de a dilata vasele sanguine cerebrale È™i de a ameliora oxigenarea. Studiind efectele unui regim bogat în nitraÈ›i asupra persoanelor de peste 70 de ani, specialiÈ™tii au ajuns la concluzia că dacă consumăm zilnic suc de sfeclă roÈ™ie putem încetini procesul de îmbătrânire al creierului.
Sfecla roșie, bună pentru inimă
Protejează-È›i inima consumând în mod regulat sfeclă roÈ™ie. Bogată în antioxidanÈ›i, în flavonoide în special, sfecla roÈ™ie ne protejează organismul de radicalii liberi, responsabili în mare parte de apariÈ›ia bolilor cardiovasculare.
Sfecla, un aliment anti-cancer
Sfecla roÈ™ie are culoarea închisă datorită betaninei. Acest colorant, folosit È™i ca aditiv alimentar, este considerat un antioxidant. Acesta luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea prematură a organismului È™i de dezvoltarea anumitor boli precum cancerul.
Sfecla roșie nu este interzisă diabeticilor
La fel ca È™i morcovii, sfecla roÈ™ie face parte din familia legumelor bogate în fructoză È™i în amidon, de unde È™i gustul lor special. Dacă sfecla este consumată crudă, poate fi consumată fără probleme È™i de către diabetici. Dacă este fiartă, trebuie amestecată cu alte legume, în salate de exemplu.