Algele marine în bucătăriile popoarelor
Sunt puÈ›ine popoare care obiÈ™nuiesc să consume alge marine È™i puÈ›ine persoane care să fie obiÈ™nuite cu gustul lor mai special. InternaÈ›ionalizarea mâncărurilor tradiÈ›ionale japoneze ne-a familiarizat cu alga nori, care se foloseÈ™te în prepararea sushi-ului È™i cu alga wakame care se foloseÈ™te în supa de miso, dar există È™i alte culturi care au o anumită tradiÈ›ie legată de consumul de alge marine, dar care în timp È™i-a pierdut popularitatea.
În țările scandinave, Noua Dietă Nordică încearcă să recupereze beneficiile produselor locale – ameninÈ›ate de mâncarea de tip fast-food – iar algele vor avea din nou un rol important în dieta scandinavilor. Macrobiotica consideră că consumul zilnic, sau cel puÈ›in o dată pe săptămână, a algelor marine, este o parte obligatorie dintr-o dietă echilibrată È™i sănătoasă.
Există de asemenea, într-o mai mică proporÈ›ie, tradiÈ›ia de a consuma alge în țările din America de Sud, mai ales în Chile È™i Peru. Aici, este frecvent consumul algelor de apă dulce, precum spirulina, cu toate că mai puÈ›in pentru consum gastronomic È™i mai mult pentru utilizare medicinală, datorită conÈ›inutului lor ridicat de clorofilă.
Consumul de alge marine, din punct de vedere nutriÈ›ional, este foarte preÈ›ios pentru sănătate. Algele marine conÈ›in concentraÈ›ii de minerale net superioare algelor terestre. În plus, algele marine sunt o sursă de minerale cheie pentru sănătate, precum iodul È™i seleniul.
Algele marine sunt o sursă excelentă de fibre
Algele marine au un conÈ›inut de fibre similar cu cel al multor legume, uneori chiar mai mare. TotuÈ™i, spre deosebire de acestea, nu produc fermentaÈ›ie în intestinul subÈ›ire. Avantajul lor este că amplifică senzaÈ›ia de saÈ›ietate È™i în acelaÈ™i timp, diminuează absorbÈ›ia carbohidraÈ›ilor.
Aproximativ opt grame de alge marine aduc în organism 12.5% din necesitățile zilnice estimate de fibre: trebuie să subliniem faptul că fibrele sunt foarte bune pentru sănătate, iar că populaÈ›iile foarte sănătoase depășesc de 3 sau chiar de 5 ori recomandările minime de fibre vegetale.
Algele marine au un indice glicemic mic È™i ajută tranzitul intestinal. Diferite alge au un conÈ›inut mai mare de fibre. De exemplu, alga agar-agar, care se foloseÈ™te pentru prepararea gelatinei vegetariene È™i în alte alimente industriale, este în mod special bogată în fibre solubile. Alga nori, care se foloseÈ™te la prepararea sushi-ului, are mai multe fibre decât o banană, alga kombu, una din algele cel mai folosite în Orient, au mai multe fibre decât orezul integral È™i este considerată ca fiind cele mai nutritive plante de pe Pământ.
Algele marine conțin minerale
Datorită mediului marin în care se dezvoltă, algele sunt o mai bună sursă de minerale decât alimentele terestre. Diferitele feluri de alge au un aport nutriÈ›ional distinct, uneori cu variaÈ›ii semnificative, însă toate algele marine contribuie în mod clar la menÈ›inerea unei sănătăți optime. De exemplu, o varietate de algă marină numită salata de mare sau ulva lactuca conÈ›ine de 7 ori mai mult calciu decât brânza cheddar. Alga dulce palmaria palmata conÈ›ine de 50 de ori mai mult fier decât o bucată de carne, iar 12 grame de algă kombu aduc un aport 100% din doza minimă recomandată de magneziu. Algele marine de culoare maro sunt o sursă excelentă de magneziu, cupru, fier, iod È™i alte elemente rare.
Algele marine conțin grăsimi sănătoase
Algele marine, precum vegetalele, nu sunt o sursă importantă de grăsimi. Grăsimile sunt în realitate o importantă sursă de nutrienÈ›i, însă puÈ›in apreciată în ultimii ani. Algele marine conÈ›in în medie 2% grăsimi (mai puÈ›in dacă se hidratează), Omega 3 È™i Omega 6 È™i acizi graÈ™i esenÈ›iali.
Vitaminele din algele marine
Conform mediului, algele marine pot avea diferite spectre vitaminice. Multe dintre ele, în special cele expuse la soare, sunt bogate în antioxidanÈ›i È™i sunt bogate în vitaminele A, C, E È™i complexul vitaminic B.
Alga wakame are de aproximativ 6 ori mai multă vitamina E decât avocado. Algele roÈ™ii conÈ›in 25 miligrame de vitamina C la fiecare 100 de grame, mai mult decât orice alt aliment oferit de natură.
Algele marine sunt de asemenea o sursă rară de vitamina B12, atât de importantă mai ales vegetarieni.
Algele, proteine din mare
Pentru cei care practică sporturi solicitante, algele marine sunt de asemenea o sursă importantă de proteine. Alga nori, care se foloseÈ™te pentru sushi È™i care se poate adăuga de asemenea în supe sau salate, are o concentraÈ›ie de până la 47% de aminoacizi: mai mult decât cea mai bună bucată de carne.
Chiar dacă sunt puÈ›ine algele care conÈ›in toÈ›i aminoacizii esenÈ›iali, se combină uÈ™or cu cerealele. Algele, în diferite proporÈ›ii, sunt bogate în histidină, isoleucină, leucină È™i valină, având concentraÈ›ii similare cu cele conÈ›inute de legume sau ouă.
Alți nutrienți conținuți de algele marine
În plus față de aportul ridicat de vitamine È™i minerale, algele marine conÈ›in de asemenea cantități importante de clorofilă, flavonoizi È™i polizaharide care ajută la îmbunătățirea stării de sănătate È™i care sunt folosite intens în industria alimentară, de multe ori pentru a adăuga calități nutritive alimentelor mai sărace în nutrienÈ›i È™i care fără adaosul de alge nu ar fi apte pentru consum.