Magneziu participă la toate marile procese metabolice.
Formă, relaxare, echilibru… Magneziul este un mineral indispensabil pentru asta. Dar atunci când vine vorba despre a È™ti cum trebuie să îl iei È™i sub ce formă, lucrurile se complică.
Magneziul este unul din mineralele cele mai prezente în corp. Acesta participă la toate marile procese metabolice, cel al glucidelor, al lipidelor ÅŸi al proteinelor pe care le transformă în energie.
Magneziul contribuie È™i la buna funcÈ›ionare a diferitelor È›esuturi È™i organe, deoarece este implicat în numeroase reacÈ›ii enzimatice cu o afinitate particulară pentru muÈ™chi. Aici intră È™i inima dar È™i creierul È™i sinapsele prin care se transmit influxurile nervoase.
Cum se poate manifesta un deficit de magneziu?
O carență de magneziu se poate manifesta prin:
- oboseală.
- nervozitate.
- anxietate.
Sunt niÈ™te semne însă puÈ›in specifice deoarece deficitul de magneziu afectează întregul corp în general. Alte motive ale acestor simptome ar trebui deci să fie identificate, la nevoie de către medic înainte de a se stabili dacă într-adevăr cauza lor este un deficit de magneziu.
Oboseala şi constipația poate să fie un semn al lipsei de magneziu.
Oboseala poate să fie ÅŸi ea un semn al lipsei de magneziu dar ÅŸi constipaÈ›ia. Apele bogate în magneziu care sunt caracterizate printr-un nivel ridicat de sulfaÅ£i ÅŸi de magneziu dau dovadă de eficienţă mai ales în cazul în care suferi din cauza constipaÈ›iei.
Cele mai evocatoare sunt însă:
- furnicături în extremități.
- tremurul spontan al picioarelor.
- tremurul spontan al obrajilor ÅŸi al pleoapelor.
- crampele nocturne.
- sau chiar şi o hiperexcitabilitate globală, psihică şi cardiacă- o inimă care bate prea repede care nu se limitează doar la mușchi.
Unde se găseÈ™te în mod natural magneziul?
Magneziul este prezent în:
- cacao, deci ÅŸi în ciocolată.
- în seminÈ›ele oleaginoase, nuci de caju, migdale sau alune.
- în grâul integral sau în germeni.
- în fulgii de ovăz.
- în cerealele integrale.
- în fructele uscate: aici intră prunele sau curmalele.
- în anumite legume: spanac, năut, fasole..
- în anumite fructe de mare- creveÈ›i sau sardine.
Când trebuie să faci o cură de magneziu?
O sursă suplimentară de magneziu poate să fie utilă în cazul în care eÅŸti stresat deoarece stresul este cel care accelerează pierderea de minerale prin urină. Åži un deficit puternic de magneziu este cel care poate să amplifice reacÈ›ia în faÈ›a stresului.
Un cerc vicios care se poate rupe făcând o cură timp de 5, 6 săptămâni, primăvara, în perioada examenelor sau la sfârÈ™itul perioadei de sarcină.