5 reflexe de adoptat pentru prevenirea cancerului
Chiar dacă nu putem interveni în totalitate în prevenirea cancerului există unele reflexe pe care le putem adopta în viaÈ›a de zi cu zi care se dovedesc a fi utile în acest sens. Se estimează că peste un sfert din tipurile de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea anumitor obiceiuri din viaÈ›a de zi cu zi. Iată ce sfaturi ne dă dr. Olivier Villemain, cardiolog la Paris.
Renunță la fumat
Fumatul este responsabil de apariÈ›ia unui caz de cancer din trei. Fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar, între 50-70% pentru cancerul căilor aero-digestive superioare (gură, laringe, faringe, esofag), 40% pentru cancerul la vezică È™i 30% pentru cancerul pancreatic. Fumatul este implicat în mod direct È™i în dezvoltarea cancerului căilor urinare, de col uterin, de stomac. RenunÈ›area la fumat este deci unul din primele reflexe în prevenirea cancerului. Contrar ideilor preconcepute, nu este niciodată prea târziu pentru renunÈ›area la fumat. La cinci ani de la ultima È›igară fumată, riscul apariÈ›iei cancerului pulmonar este diminuat cu aproximativ 50%. Trebuie să treacă în jur de 10-15 ani pentru ca speranÈ›a de viață să se apropie de cea a unei persoane care nu a fumat niciodată în viață.
Adoptă o alimentație echilibrată și supraveghează-ți greutatea
AlimentaÈ›ia joacă un rol important în prevenirea anumitor tipuri de cancer. În acest sens, consumă în fiecare zi cel puÈ›in cinci fructe È™i legume, acestea jucând un rol protectiv împotriva cancerului datorită conÈ›inutului bogat de fibre, vitamine È™i minerale antioxidante. Limitează consumul de carne roÈ™ie È™i mezeluri È™i privilegiază materiile grase de origine vegetală. Redu consumul de sare È™i supraveghează-È›i silueta îndeaproape. S-a demonstrat faptul că obezitatea È™i kilogramele în plus sporesc riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special cancerul de colon, de esofag È™i de ficat.
Fă mișcare
Practicarea unei activități fizice regulate reprezintă o modalitate eficientă de a preveni cancerul. Cum? Activitatea fizică are o influență mare asupra aportului caloric dar È™i asupra metabolismului corpului, a hormonilor È™i proliferării celulare. Orice activitate ce implică miÈ™carea este mai mult decât binevenită, cel puÈ›in 30 de minute pe zi.
Limitează consumul de alcool
Alcoolul este cancerigen. Astfel, consumul regulat sau în exces de alcool reprezintă cea de-a doua cauză de apariÈ›ie a cancerului după fumat. Riscul creÈ™te în funcÈ›ie de cantitatea zilnică de alcool consumată. Astfel, riscul creÈ™te cu 10% în momentul în care consumul zilnic de alcool este mai mare de 10g. Chiar È™i consumul moderat de alcool sporeÈ™te riscul apariÈ›iei cancerului. Însă specialiÈ™tii spun că un pahar de vin roÈ™u pe zi este excelent pentru sănătate.
Protejează-te de razele UV
Expunerea la soare este în mare parte responsabilă de apariÈ›ia unui număr mare de cazuri de cancer de piele. Drept urmare, protejarea de razele UV este absolut esenÈ›ială. Pentru asta, îÈ›i recomandăm să eviÈ›i È™edinÈ›ele de bronzat artificial, evită expunerea la soare între orele 12-16, aplică odată la două ore o cremă de protecÈ›ie solară cu indice ridicat (minim 30) È™i poartă pălării vara.