Â
Senzația de picioare grele: îngrijiri în funcție de vârstă
 Senzația de picioare grele este adesea primul semn al unei insuficiențe venoase evolutive. Există mai multe modalități de a trata și a întârzia complicațiile.
Cine nu a simțit, măcar o dată în viață în timpul unei călătorii mai lungi sau într-o zi caniculară această senzație de apăsare în zona picioarelor, adesea însoțită de crampe sau de edeme? La unele persoane, durerea este inexistentă, însă în 80% din cazuri această senzație de picioare grele reprezintă primul simptom al unei boli venoase a cărei evoluție se poate întinde pe mai mulți ani, în funcție de factorii de risc și de o predispoziție genetică.
 Venele, devenite mai puțin suple și mai puțin tonice, nu mai drenează sângele care stagnează ceea ce are drept consecință formarea unor varicozități, apoi al unor varice vizibile și invalidante.
Â
ÃŽnainte de 30 de ani
 Senzația de picioare grele nu este apanajul femeii mature, primele semne pot surveni în jurul vârstei de 30 de ani. Tânăra femeie poate avea o insuficiență venoasă evolutivă fără să aibă venele dilatate vizibile. Ereditatea este un factor predispozant esențial. Dacă unul din părinți are tulburări venoase, moștenitorii acestuia au 40% șanse să sufere de insuficiență venoasă. Dacă ambii părinți au această problemă, atunci riscurile cresc la 70%.
 Venele sunt extrem de sensibile în fața hormonilor feminini, ai estrogenilor în special. În timpul menstruației, nivelul horomonal variază. Tulburările venoase sunt mai frecvente și mai precoce la femei în anumite momente din viața unei femei: menstruație, menopauză, sarcină.
 Înainte de 30 de ani, luarea unor măsuri preventive simple este suficientă. O activitate fizică practicată în mod regulat care să favorizeze returul venos (înot, ciclism, drumeții) este recomandată. Alte măsuri preventive: alimentația sănătoasă, renunțarea la fumat, jeturi, atât cu apă rece cât și cu apă caldă, pe glezne.
Â
ÃŽntre 30-50 de ani
 Dacă senzația de picioare grele s-a declanșat înainte de această vârstă, responsabili de această problemă pot fi factorii de mediu sau cei profesionali. Unele meserii au o incidență negativă asupra circulației sanguine: statul în picioare prelungit, statul în fața unui calculator pe o perioadă lungă de timp, îngreunează circulația sanguină. Sângele stagnează, ceea ce, pe termen lung, poate dilata venele. În acest caz, poți evita complicațiile (varice invalidante, flebită, ulcer varicos) optând pentru o mai bună igienă de viață și pentru o activitate fizică regulată. Se pot administra venotonice. Aceste medicamente acționează asupra refluxului sanguin și a tonicității venoase, conțin substanțe vasculo-protectoare.