Spirulina, o micro-algă cu proprietăți fabuloase
Numai puțin de 980 de studii științifice s-au arătat interesate de proprietățile fabuloase ale acestei micro-alge.
Ce este spirulina?
Spirulina este considerată un supliment alimentar natural, sănătos, extrem de bogat în vitamine, proteine, oligoelemente si minerale. Acest super-aliment este probabil cel mai vechi micro-organism de pe planetă È™i, în funcÈ›ie de originea sa, spirulina conÈ›ine în jur de 50-70% proteine È™i acizi aminaÈ›i de calitate excelentă. Consumul de spirulină este recomandat în special pentru sportivi, vegetarieni, persoanele care suferă de anemie È™i adolescenÈ›ilor aflaÈ›i în perioada de creÈ™tere.
Beneficiile majore ale spirulinei
Chiar dacă sunt destul de dificil de rezumat toate beneficiile acestui supliment, iată care sunt pe scurt beneficiile spirulinei. Majoritatea studiilor efectuate scot în evidență faptul că spirulina permite inhibarea cancerului. Această algă interacÈ›ionează cu sistemul imunitar È™i contribuie la stimulare acestuia. Iată compuÈ™ii spirulinei:
- Clorofilă – influenÈ›a pozitivă asupra fabricării de globule roÈ™ii, purificarea sângelui, facilitarea absorbÈ›iei fierului în sânge;
- Ficocianină – proprietăți detoxifiante È™i stimulante ale sistemului imunitar;
- Oligoelemente È™i minerale – spirulina conÈ›ine zinc, seleniu, mangan, fier, cupru, crom, potasiu, calciu, magneziu, sodiu È™i fosfor;
- Fier – bogată în fier, de 20 de ori mai bogată în fier decât spanacul sau ficatul de vită, spirulina permite combaterea anemiei feripive;
- Vitamine – A, D, E, B1, B2, B3, B6, B7, B8, B12, K È™i beta-caroten;
- AntioxidanÈ›i – acizi gama linoleici, caroten, tocoferol, seleniu È™i zinc care permit formare radicalilor liberi;
Alte proprietăți ale spirulinei
Spirulina poate contribui la pierderea în greutate, taie pofta de mâncare în mod natural datorită proteinelor pe care le conÈ›ine. Spirulina este un concentrat de energie pentru sportivi, bogată în fier, în vitamina B12 È™i în beta-caroten, participând la buna oxigenare a muÈ™chilor. Activitatea sa purifiantă contribuie în mod eficient la evacuarea rapidă a toxinelor È™i al acidului lactic ceea ce diminuează timpul de recuperare după un efort. Spirulina reduce în egală măsură riscul apariÈ›iei crampelor.
Cum se administreaza spirulina
În cadrul unei cure cu spirulină, rezultatele se vor face simÈ›ite după o săptămână-trei săptămâni, în funcÈ›ie de metabolismul fiecăruia în parte, de morfologie È™i de condiÈ›ia fizică.
- Consumul de spirulină in mod preventiv va fi de 3-5g pe zi;
- Sub formă de tratament a unui anumit tip de cancer sau de cură de detoxifiere, consumul se va situa între 4-8g pe zi;
- La sportivi, posologia spirulinei poate atinge în jur de 10-15g pe zi;
În ce cazuri se recomandă cura cu spirulină?
- Pentru a întârzia efectele îmbătrânirii;
- Pentru a combate acnea, anemia, afecțiunile intestinale și leucoplazia (inflamația pre canceroasă a mucoasei gurii);
- Pentru stimularea sistemului imunitar;
-Pentru a regla și a scădea nivelul de insulină la persoanele diabetice;
- Pentru a reduce efectele nefaste provocate de razele solare;
- Pentru a detoxifica corpul de metale grele;
Un gram de spirulină echivalează, din punct de vedere nutritiv, cu o masă sănătoasă È™i echilibrată. Un gram de spirulină conÈ›ine doar 5% grăsimi È™i 0,8% colesterol, fiind recomandată cu căldură în orice cură de slăbire.