De ce să consumi mai mult iaurt? 5 motive
Unul din cele mai consumate produse realizate din lapte este iaurtul, cu siguranță. Un ingredient delicios, ideal de consumat în fiecare zi. Și nu numai! Iaurtul este un aliment cu numeroase beneficii asupra sănătății asta pentru că este bogat în proteine, vitamina B12 È™i calciu. Iată 5 motive pentru care ar trebui să îl incluzi în alimentaÈ›ia zilnică pentru a profita din plin de proprietățile sale nutritive.
Iaurtul este bogat in proteine
O cutie normală de iaurt conÈ›ine în jur de 10-14 grame de proteine, un lucru deloc de neglijat. O cifră ce acoperă în jur de 20% din nevoile zilnice. Optează în acest sens pentru iaurtul grecesc, cel mai bogat iaurt în proteine.
Iaurtul contine probiotice
Probioticele continute de iaurt, sunt niÈ™te bacterii necesare digestiei noastre dar È™i pentru menÈ›inerea unei cât mai bune stări de sănătate. Unele bacterii precum Lactobacillus acidophilus contribuie la mentinerea sănătății florei intestinale È™i reduc riscurile de a dezvolta un cancer la colon.
Iaurtul este bogat in calciu
Dacă nu îÈ›i place laptele, dacă ai o intoleranță la lapte, iaurtul poate fi o sursă excelentă de calciu. Iaurtul se digeră mult mai bine decât laptele deoarece procesul de fermentare creează o enzimă cunoscută sub numele de lactază, tocmai aceasta enzimă fiind absentă la persoanele intolerante la lactoză. O porÈ›ie generoasă de calciu furnizează în jur de 450mg de calciu, jumătate din necesarul zilnic al unui copi È™i între 30-40% din cantitatea zilnică recomandată unui adult. În plus, probioticele lucrează în sinergie cu calciul, permiÈ›ând o mai bună absorbÈ›ie a acestuia.
Iaurtul are efecte pozitive asupra sistemului imunitar
O serie de studii efectuate au demonstrat faptul că persoanele care consumă iaurt în mod regulat au o mai bună imunitate în faÈ›a infecÈ›iilor. Proteinele sunt cele care ajută organismul să se apere, stimulând producÈ›ia de globule albe.
Iaurtul are efecte pozitive asupra moralului
Probioticele nu acționează doar asupra sistemului digestiv. Acestea au un efect interesant asupra producției unor neurotransmițători precum dopamina, serotonina și noradrenalina.