Fructe și legume de vară benefice pentru imunitate
Fiecare anotimp este diferit È™i unic în felul său È™i fructele È™i legumele care predomină pe piață într-un anumit anotimp sunt extrem de benefice pentru organism. Vara, piaÈ›a abundă în fructe È™i legume de toate felurile, pline de vitamine, minerale È™i substanÈ›e benefice organismului È™i cu toÈ›ii trebuie să profităm de o astfel de ocazie. AÈ™adar, consumate sub formă naturală, de smoothie, de tarte sau salate de fructe, cu îngheÈ›ată ori sub formă de shake, fructele È™i legumele de vară sunt alegerea cea mai rapidă È™i mai sănătoasă pentru o cură de imunizare a organismului.
Ardeii, porumbul și roșiile
Ardeii, indiferent de culoarea lor, sunt o sursă excelentă de vitamina E, ce ajută la regenerarea pielii È™i a părului. De asemenea, mineralele È™i enzimele din ardeiul gras protejează ochii de cataractă È™i de problemele ce pot apărea o dată cu înaintarea în vârstă, la care se mai alătură È™i vitamina C, betacarotenul, magneziul È™i zincul. Porumbul, pe de altă parte, consumat fiert ori copt, conÈ›ine fosfor, mangan, potasiu, vitamina C È™i E È™i protejează sistemul imunitar mai ales împotriva răcelilor pe timpul iernii.
De asemenea, porumbul protejează organismul de diabet, hipertensiune, cancer. RoÈ™iile, pe de altă parte, sunt sănătoase È™i foarte gustoase. Licopen se numeÈ™te pigmentul răspunzător pentru minunata culoare a roÈ™iilor, È™i acest carotenoid este foarte benefic sănătății deoarece reduce apariÈ›ia cancerelor, îndeosebi a celui de sân, de prostată, a cancerului cervical È™i a celui la stomac. De asemenea, roÈ™iile neutralizează radicalii liberi din corp, fiind o sursă minunată de vitamina A È™i C. RoÈ™iile reduc È™i colesterolul, È™i, deoarece acestea conÈ›in vitamina B È™i potasiu, acestea reduc tensiunea arterială. RoÈ™iile incluse în dieta zilnică pe timp de vară vă ajută să preveniÈ›i atacul de inimă È™i cel cerebral. Mai mult decât atât, roÈ™iile reduc apariÈ›ia bolilor de inimă tot din cauza licopenului care are numeroase beneficii cardiovasculare.
Caise, piersici, cireșe, căpșune
Caisele sunt o sursă importantă de fibre È™i de beta-caroten È™i astfel ajută la protejarea organismului de celulele canceroase È™i de bolile de inimă È™i de asemenea ajută la întărirea sistemului imunitar. Piersicile conÈ›in o mulÈ›ime de substanÈ›e flavonoide È™i betacaroten, È™i în plus au È™i vitamina A, C, E, K, B È™i acizi antioxidanÈ›i ce protejează corpul de cancer È™i întăresc sistemul imunitar. CireÈ™ele, pe de altă parte, sunt un fel de super-eroi ai fructelor, cu proprietăți anticancerigene variate, energizante È™i regeneratoare, bogate de asemenea în vitaminele A, C È™i fibre.
Pepenele și fructele de pădure
Pepenele roÈ™u, pe lângă gustul răcoritor È™i senzaÈ›ia de saÈ›ietate pe care ne-o oferă organismului, are efecte antioxidante intense, stimulează anticorpii È™i ajută la eliminarea toxinelor. Pepenele roÈ™u conÈ›inut foarte mare de apă È™i previne deshidratarea organismului în timpul verii. Pepenele roÈ™u conÈ›ine foarte multe vitamine, printre care È™i vitamina A È™i vitamina B6 dar È™i vitamina C È™i o serie de nutrienÈ›i vitali pentru sănătate. În afară de conÈ›inutul ridicat de apă È™i de vitamine, pepenele roÈ™u mai conÈ›ine È™i calciu, fibre, proteine, acid folic È™i potasiu È™i nu conÈ›ine pic de colesterol. SeminÈ›ele de pepene roÈ™u conÈ›in magneziu, potasiu, fosfor, fier È™i zinc. Acest minunat fruct, pepenele roÈ™u, ajută la prevenirea È™i tratarea crizelor biliare, bolilor cardiovasculare, reumatismului, constipaÈ›iei, acneei, bolilor de piele È™i conÈ›inutul ridicat de apă face ca pepenele roÈ™u să fie un excelent diuretic È™i detoxifiant, dar are È™i efect afrodisiac. Fructele de pădure, pe de altă parte, din care fac parte zmeura, afinele, murele È™i coacăzele, sunt o sursă minunată de antioxidanÈ›i ce scad nivelul colesterolului, stimulează sistemul imunitar, È™i apără organismul de cancer.