Â
Ce nu știați despre turmeric
 Sănătatea noastră este întotdeauna importantă, de aceea este bine să ne îngrijim trupul de toate elementele nocive din jurul nostru și să îl protejăm de afecțiunile ce pot apărea ca urmare a unui stil de viață nesănătos. Unul din condimentele ce au atras atenția cercetătorilor din toată lumea este turmericul, un condiment ce are sute de beneficii asupra organismului nostru, fiind considerat cel mai puternic antioxidant natural la momentul de față. Turmericul conține o substanță activă, curcumina, ce este capabilă să distrugă celulele canceroase, de aceea efectele sunt spectaculoase.
Â
Turmeric, descriere succintă
 În ultimul timp, accentul cade foarte mult pe metodele naturiste de a trata unele afecțiuni sau de a le preveni, și medicii ne îndeamnă tot mai mult să apelăm și la medicina naturistă datorită rezultatelor uimitoare pe care unele plante le pot avea asupra organismului nostru. Acum, în zilele noastre, sunt cunoscute beneficiile fructelor de Goji, sau a sucului de Noni, a ciupercilor cu proprietăți antitumorale, însă prea puține se spun despre proprietățile unei plante miraculoase, ce se folosește din cele mai vechi timpuri ca și condiment în Asia, și anume turmericul. Turmericul are proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii, antivirale, antibacteriene, antifungice, anticancerigene şi ajută pacienții ce suferă de afecțiuni precum diabet, alergii, artrită, Alzheimer, boli de inimă şi multe alte boli cronice.
Â
Turmeric, scurt istoric
 Turmericul este originar din India, și este o plantă a cărei rădăcină se folosește pentru a crea condimentul denumit turmeric și extractul, curcumină. Turmericul aparține familiei Zingilberaceae, din care mai face parte și ghimbirul, și este folosit în India de mai bine de trei mii de ani ca și condiment în diverse preparate.
Â
Turmericul în bucătărie
 Turmericul este un aliment-medicament-condiment. Acesta are o mulțime de proprietăți benefice asupra organismului, fiind un condiment excelent, dar și un medicament ce poate preveni și trata o mulțime de afecțiuni. Din rădăcina uscată de turmeric se obține condimentul de culoare galbenă, minunat, folosit în bucătăria indiană dar și în bucătăria specifică din Asia de Sud, Orientul Mijlociu și, de curând, răspândit în întreaga lume. Turmericul este ingredientul principal al prafului de curry, un amestec important de condimente, însă acesta poate fi folosit și separat în diverse preparate, în industria cosmetică, în medicina tradițională, și chiar pentru vopsirea hainelor.
Â
Ce conține turmericul?
 Turmericul, un condiment extras din rădăcina plantei de Curcuma longa, conține curcuminoide, și anume substanțe biologice active care se găsesc în curcumină și care au proprietăți antioxidante foarte puternice. Aceste substanțe neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și apără organismul de bacteriile nocive. Curcumina este de fapt substanța activă din turmeric, care îi atribuie și minunata culoare galben-portocalie intensă, dar și efectul minunat vindecător al plantei. Turmericul mai conține și uleiuri volatile, sescviterpene (alfa şi beta turmerone, alfa-curcumen, zinziberen), monoterpene, colorantul de culoare galbenă despre care vorbeam, numit curcumină, săruri minerale, peptide solubile în apă (turmeriu peptidă) şi polizaharide. Turmericul mai este bogat și în vitaminele C, B3, K, E, sodiu, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, proteine și fibre.
Â
Proprietăți benefice ale curcuminei
 Curcumina este cea mai importantă substanță activă din turmeric, cu proprietăți anticancerigene și antitumorale, tratând cu succes și prevenind cancerul de sân, de prostată, de colon, și un anumit tip de leucemie. Curcumina este și un antiinflamator natural ce poate calma durerea ușoară până la moderată, așadar, un consum de turmeric poate fi eficace în tratarea artritei și a durerilor articulare. Curcumina poate trata și diabetul, ținând nivelul insulinei sub control, și de asemenea împiedică apariția diabetului de tip 2. Turmericul și substanța activă curcumina este folosit ca și dezinfectant în cazul tăieturilor și a rănilor, iar puțină pudră de turmeric presărată pe rană vă scapă de teama infecțiilor grave ce pot apărea. Turmericul este și un remediu excelent împotriva bolii Alzheimer, deoarece s-a demonstrat științific faptul că, substanța activă curcumina are capacitatea de a îmbunătăți circulația sângelui și oxigenarea creierului. Turmericul este extrem de popular și în curele de slăbire, dar și în procesele de detoxifiere, deoarece crește secreția de enzime a ficatului și stimulează secreția biliară. Colesterolul din sânge, cel rău, va fi mult redus cu ajutorul turmericului, chiar și folosit ca și simplu condiment, în cantități mici. Curcumina întărește sistemul imunitar în general, ajutând digestia, detoxifiind ficatul, menținând sănătatea florei intestinale, ajutând la vindecarea colitelor, hemoroizilor și ulcerațiilor. De asemenea, curcumina ajută în cazuri de anemie, Alzheimer, cancer, reduce stresul, anxietatea, și purifică întregul corp.
Sursă: Ayurvedic Medica