Să mâncăm dude
Agudele, sau dudele, fructe originare din China, ce cresc la noi în È›ară în mod natural, adaptându-se la diverse condiÈ›ii de climă. Dudele nu se bucură de multă preÈ›uire în rândul nostru, aÈ™a cum ar merita, însă, la sate, lumea apreciază foarte mult aceste fructe pe care le consumă la timpul lor, în stare naturală.
Scurt istoric a dudelor
AÈ™a cum spuneam, dudele provin de undeva din Orient, mai exact din China, iar fructele se credea înainte că oferă oamenilor longevitate dar È™i puteri magice. În urmă cu 1000 de ani, indienii vorbeau de proprietățile tămăduitoare ale dudelor, având extrem de multe calități. AceÈ™tia afirmau faptul că un consum regulat de dude, atunci când este sezonul lor, micÈ™orează timpul de vindecare a bolilor, stimulează imunitatea, È™i reduce colesterolul rău. De-a lungul timpului, cercetători din toată lumea au făcut studii pe dude È™i au descoperit că dudele conÈ›in numeroase proteine È™i vitamine necesare organismului.
Beneficiile dudelor
Dudele sunt fructe de vară cu proprietăți de neegalat, ce aduc beneficii importante organismului nostru. Fiind pline de vitamine È™i antioxidanÈ›i, dudele favorizează dezvoltarea armonioasă a copiilor, stimulează imunitatea, combat insomnii, nevroze, È™i ajută la oxigenarea creierului. Fructele de dud precum È™i frunzele de dud (în diverse preparate la plafar sau sub formă de ceai) menÈ›in nivelul glicemiei în limite normale. De asemenea, dudele sunt excelente pentru un tratament cosmetic, È™i, aplicate pe față, acestea scad riscul îmbătrânirii premature, a apariÈ›iei ridurilor È™i cearcănelor. Ceaiul din frunze de dud este recomandat pentru a trata diareea, ulcerul gastric È™i duodenal È™i diabetul zaharat.