Secretele coacăzelor
Coacăzele negre, dar È™i cele roÈ™ii, sunt adevărate miracole pentru sănătate, sunt fructele cele mai utilizate de-a lungul timpului, cu efecte dovedite pentru tratarea oboselii, a surmenajului, a gutei, a artritei, a pietrelor la rinichi, a inflamaÈ›iilor bucale, a afecÈ›iunilor pulmonare sau digestive. Coacăzele negre aduc beneficii senzaÈ›ionale organismului È™i protejează împotriva cancerului È™i a altor boli grave.
Ce conțin coacăzele negre și cele roșii?
Coacăzele negre au mari concentraÈ›ii de substanÈ›e antioxidante, de substanÈ›e active È™i de vitamine. Coacăzele negre abundă în vitamina C, vitamina B1, B2, B3 È™i B6, dar È™i vitamina A. În plus, coacăzele negre mai conÈ›in È™i sodiu, potasiu, calciu, magneziu È™i substanÈ›e anti-cancerigene. Coacăzele roÈ™ii conÈ›in acid citric, tartric È™i malic, precum È™i calciu, fosfor, sodiu, zinc, cupru, fluor, complexul de vitamine B, Vitamina C.
Preparate din coacăze negre
Coacăzele negre se pot consuma ca atare, iar aceasta este cea mai bună È™i mai eficientă metodă prin care coacăzele revigorează È™i tonifică întregul organism. Coacăzele negre mai pot fi preparate È™i sub formă de suc, ce tratează oboseala cronică, durerile reumatice, hepatita sau bronÈ™ita, È™i de asemenea se mai poate aplica sub formă de comprese È™i în mod extern, pentru a reduce inflamaÈ›iile, iar o gargară cu suc de coacăze negre tratează afecÈ›iunile gâtului. Siropul de coacăze negre este la fel de bun pentru organism, deoarece vindecă tot ce înseamnă dureri de gât, răguÈ™eală, amigdalită, È™i de asemenea combate oboseala. La plafaruri veÈ›i găsi È™i mugurii de coacăz negru sub formă de macerat, pentru întărirea sistemului imunitar È™i pentru tratarea afecÈ›iunilor ginecologice. De asemenea, veÈ›i găsi È™i pulberea de coacăze negre la plafar, sau o veÈ›i prepara dvs. în casă prin măcinarea cu ajutorul râÈ™niÈ›ei de cafea a fructelor uscate.
Întrebuințările coacăzelor roÈ™ii
Coacăzele roÈ™ii, deÈ™i nu diferă foarte mult de cele negre, au diferite întrebuințări. AÈ™adar, fructele de coacăz roÈ™u se pot consuma ca atare, sau se pot prepara sub diverse forme, ca È™i suc, sirop, compot, dar È™i marmeladă, gem, dulceață, jeleu È™i chiar vin. Se preferă consumul fructelor sau a preparatelor din fructe dimineaÈ›a, pe stomacul gol, È™i puteÈ›i face chiar o combinaÈ›ie delicioasă cu iaurt È™i fulgi de cereale È™i miere, ca È™i mic dejun. Sucul È™i jeleul de coacăze roÈ™ii au aceleaÈ™i proprietăți, È™i sunt ideale pentru ameliorarea funcÈ›iei hepatice.
Ce afecțiuni tratează coacăzele negre?
Coacăzele negre sunt adevărate medicamente minune pentru organismul nostru. Acestea sunt o sursă importantă de vitamina C È™i de substanÈ›e antioxidante care previn apariÈ›ia cancerului. Coacăzele negre, aÈ™a cum afirmam puÈ›in mai sus, sunt indicate persoanelor care suferă de gută È™i reumatism, dar È™i de artrită, deoarece acÈ›ionează împotriva tensiunii arteriale, È™i de asemenea acestea au proprietatea de a reduce sensibilitatea infecÈ›iilor renale, intestinale È™i respiratorii. Coacăzele negre menÈ›in sănătatea creierului È™i a ochilor, È™i de asemenea ameliorează simptomele tractului urinar. Pe lângă toate aceste minunate proprietăți, coacăzele negre previn întinderile musculare, scad nivelul colesterolului rău È™i nivelul acidului uric.
Ce afecțiuni tratează coacăzele roșii?
Coacăzele roÈ™ii sunt ideale pentru digestia leneșă È™i pentru a preveni dischinezia biliară, precum È™i migrenele cauzate de aceasta. De asemenea, coacăzele roÈ™ii tratează hepatita cronică, dar È™i congestia hepatică È™i ciroza hepatică iniÈ›ială, prin consumarea sucului de coacăze roÈ™ii, câte un pahar înainte de mesele principale ale zilei. O cură cu fructe proaspete de coacăze roÈ™ii vă va detoxifia organismul È™i va preveni accidentele vasculare, obezitatea, hipertensiunea arterială, iar acuitatea vizuală va fi mult îmbunătățită. O cantitate mare de coacăze roÈ™ii consumată zilnic vă va ajuta la eliminarea toxinelor din organism È™i la eliminarea apei din organism, favorizând grăbirea procesului de slăbire. Din frunzele de coacăz roÈ™u se prepară un decoct sau o infuzie ce se va consuma zilnic, dimineaÈ›a È™i seara, pentru a trata afecÈ›iunile arteriale È™i venoase, dar È™i colicile nefritice, infecÈ›iile urinare È™i durerile menstruale.
Cum se aleg și cum se păstrează coacăzele?
Coacăzele, atât cele negre cât È™i cele roÈ™ii, se recoltează în luna iulie, È™i pot fi consumate proaspete, ori congelate, chiar È™i după câteva luni de la congelare. De asemenea, acestea se mai pot consuma È™i uscate sau sub formă de pulbere È™i alte produse ce se găsesc la plafaruri È™i magazine naturiste.