Vitamine si nutrienti de care orice femeie are nevoie
Stresul, fumatul, alimentatia dezechilibrata, ne impiedica adesea sa acoperim toate nevoile de nutrienti esentiali. Iata care sunt vitaminele si nutrientii indispenabili oricarei femei.
Vitamina D
In afara faptului ca te ajuta sa lupti impotriva osteoporozei, Vitamina D are in egala masura efecte protectoare impotriva cancerului la san sau fibromului uterin. Vitamina D este esentiala metabolismului si fosforului, deoarece aceasta pemite stimularea absorbtiei. Vitamina D se regaseste in pestii grasi precum macroul, heringul sau sardina, ficatul de peste, uleiul de peste dar si galbenusul de ou.
Acidul Folic (Vitamina B9)
Acidul folic participa la fabricarea globulelor rosii si albe, la regenerarea pielii si peretele intestinului precum si la sinteza substantelor chimice care moduleaza functionarea creierului. Acidul folic este indispensabil in primul trimestru de sarcina pentru dezvoltarea sistemului nervos al embrionului. Vitamina B9 se regaseste in special in legumele cu frunze verzi precum conopida, spanacul, macris, brocoli. Vitamina B9 se afla si in legumele uscate si in drojdia de bere.
Calciu
Calciul este o sare minerala aflata in abundenta in corp, esentialul gasindu-se in oase si in dinti, unde contribuie la soliditatea acestora. Insa calciul intervine si in alte functii precum contractia musculara, coagularea sanguina sau secretia hormonilor. Conform unui studiu asupra persoanelor predispuse la aceasta boala, o alimentatie suficient de bogata in calciu poate diminua riscul dezvoltarii unui cancer de colon. Calciul se regaseste in branzeturi, iaurt, laptele de vaca, dar si in unele fructe uscate, legumele uscate si in unele legume verzi precum varza sau brocoli.
Zincul
Zincul este indispensabil actiunii multiplelor enzime din organismul nostru. Este, printre altele, necesar bunei functionari a sistemului imunitar, regenerarii pielii, parului si unghiilor, mentinerii soliditatii oasoase. Zincul contribuie la lupta impotriva degenerescentei maculare cauzate de inaintarea in varsta. Principalele surse alimentare de zinc sunt stridiile, carnea rosie slaba, ficatul, carnea de curcan, leguminoasele, germenii de grau si cerealele integrale.
Fierul
Fierul este un oligoelement necesar organismului nostru deoarece acesta asigura transportul oxigenului in globulele rosii. Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si reduce oboseala. O carenta de fier provoaca anemie. Formele cele mai usor absorbabile de fier se gasesc in carnea rosie, carnea de pasare, in legumele uscate, fructele uscate si legumele verzi.
Coenzima Q10
Coenzima Q10 ajuta celulele sa produca energie. 95% din nevoile corporale de energie sunt transformate cu ajutorul coenzimei. Se regaseste in carnea de vita si de miel dar si in peste.