Elixirul din ceaÈ™că – ceaiul verde
Ceaiul verde este un adevărat elixir pentru sănătate. Însă nu mulÈ›i dintre noi cunoaÈ™tem beneficiile consumului de ceai verde. De fapt, în România, consumul de ceai este foarte redus, suntem abia la începutul descoperirii acestor licori magice din plante. PuÈ›ină lume È™tie câte beneficii ne poate aduce o singură ceaÈ™că de ceai, È™i cât de multe afecÈ›iuni pot trata plantele. De multe ori nici nu este nevoie să apelăm la medicamente, ci ne putem găsi leacul în puterea miraculoasă a plantelor. AÈ™a se întâmplă È™i cu ceaiul verde – un ceai minunat, foarte aromat, de culoarea prospeÈ›imii È™i cu savoarea tinereÈ›ii, acest tip de ceai este apreciat din timpuri străvechi pentru proprietățile sale. Ceaiul verde este un diuretic excelent, È™i are un spectru foarte larg de prevenire a multor boli. AÈ™adar ceaiul verde stimulează activitatea cerebrală, stimulează arderea grăsimilor din organism È™i împiedică formarea celulelor tumorale. Ceaiul verde este indicat în curele de slăbire, este indicat pentru ten deoarece are proprietatea de a întârzia îmbătrânirea acestuia, în igiena dinÈ›ilor, deoarece împiedică formarea cariilor dentare li a tartrului, în prevenirea È™i tratarea obezității, a oboselii È™i epuizării intelectuale dar È™i fizice È™i reÈ›inerea apei în organism.
Cum se obtine ceaiul verde
Ceaiul verde este un tip de ceai ce se obÈ›ine în mod natural din planta Camelia sinesis, din aceeaÈ™i plantă din care se obÈ›ine È™i ceaiul negru, însă fiecare are proprietăți diferite. AÈ™adar, ceaiul verde se obÈ›ine prin culegerea frunzelor proaspete ale plantei Camelia sinesis, după care acestea sunt trecute prin abur È™i rulate pentru a împiedica procesul de fermentare. Ceaiul verde este un remediu naturist cunoscut de către om È™i îndelung cercetat vreme de 4000 de ani. Ceaiul verde provine din sud-estul Asiei, mai exact din India, China È™i Myanmar.
Scurt istoric a ceaiului verde
Ceaiul verde are o istorie foarte îndelungată È™i de asemenea foarte frumoasă. Ceaiul verde este cunoscut de patru mii de ani, însă a fost cultivat abia în anul 700 e.n în Japonia. Asiaticii au considerat-o vreme de sute de ani o plantă medicinală, È™i nu o simplă băutură. Însă în jurul anului 1600 această plantă apare în scrierile din Europa, în VeneÈ›ia mai exact, sub denumirea de chai catai, de unde vine È™i numele de ceai. Acest ceai a fost introdus mai întâi ca È™i un tip de condiment sau folosit în diverse mâncăruri prin fierbere, însă dinastia Han a început să îl aplice ca È™i medicament, È™i de atunci este îndelung cercetat de către experÈ›i.
Ce conține ceaiul verde?
Poate vă întrebaÈ›i ce conÈ›ine ceaiul verde încât are atâtea proprietăți benefice? Ei bine, ceaiul verde este considerat a fi un remediu miraculos pentru sănătatea întregului trup. Acest tip de ceai conÈ›ine o mulÈ›ime de substanÈ›e mai mult decât benefice organismului nostru printre care numărăm uleiurile esenÈ›iale, cafeina, teina, substanÈ›ele flavonoide precum cuercetină, quercitrina, aminoacizi, vitamina C, tearubigina, teaflavina, calciu, fier, proteine, fluor, È™i componenta principală epigallocatechina gallata. Să ne oprim puÈ›in asupra substanÈ›elor flavonoide. Flavonoidele sunt substanÈ›e ce se pot găsi în toate tipurile de plante, È™i sunt responsabile de coloritul minunat al plantelor. Ori de câte ori vedem culorile electrizante pentru ochi, precum galben, oranj sau roÈ™u, ne gândim automat la minunățiile de pe acest Pământ. Dar flavonoidele sunt responsabile în mare parte de varietatea de culori ale plantelor. Beneficiile pe care flavonoidele le aduc organismului nostru sunt multiple. În primul rând, vasele de sânge sunt mult mai curate, mai sănătoase, È™i este mult mai puÈ›in probabil să se rupă. Apoi, flavonoidele asigură organismului nostru un supliment de vitamina C deosebit de important iar inflamaÈ›iile la nivelul tuturor organelor È™i al corpului uman sunt prevenite. Flavonoidele acÈ›ionează la fel ca orice altă substanță, spre exemplu vitaminele È™i mineralele, care, o dată ce interacÈ›ionează cu organismul uman, îÈ™i fac datoria È™i acÈ›ionează ca un scut împotriva multor afecÈ›iuni. Spre exemplu, flavonoidele protejează celulele de orice tip, deoarece flavonoidele acÈ›ionează în interiorul corpului uman ca niÈ™te substanÈ›e antioxidante. Mai mult decât atât, flavonoidele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri (deÈ™i nu purtau acest nume) pentru proprietățile lor antioxidante. Ceaiul verde, lemnul dulce sunt doar câteva exemple de alimente ce conÈ›in flavonoide È™i au fost È™i sunt folosite în medicina orientală. Quercitina este un flavonoid deosebit de important ce se găseÈ™te în ceai verde, în măr È™i în ceapă È™i ajută la prevenirea È™i tratarea multor boli.
Cum preparăm ceaiul verde
Este deosebit de important să È™tim È™i cum să preparăm ceaiul verde pentru a obÈ›ine beneficii maxime de pe urma acestuia. AÈ™adar, acest ceai este plin de substanÈ›e benefice, de flavonoide È™i de antioxidanÈ›i iar absorbÈ›ia acestora de către organism depinde în foarte mare măsură de prepararea ceaiului. Pentru efecte maxime asupra sănătății se recomandă consumul a câtorva căni de ceai pe zi (două maxim trei). FuncÈ›ia sa terapeutică depinde însă È™i de modul de preparare. AÈ™adar, e bine să È™tim că ceaiul verde poate înlocui cu succes cafeaua din dieta noastră zilnică. Se recomandă consumul a maximum trei ceÈ™ti de astfel de ceai până în ora 17 pentru a nu avea tulburări ale somnului. Ceaiul verde se face prin infuzie, două grame de ceai verde la o cană de 250 ml, sau prin infuzarea pliculeÈ›elor de ceai ce se găsesc în farmacii naturiste È™i plafaruri. Însă cel mai bine este să folosiÈ›i ceaiul sub formă de frunze deoarece cel la pliculeÈ› îÈ™i mai pierde din antioxidanÈ›i È™i din proprietăți. LăsaÈ›i la infuzat frunzele de ceai vreme de cinci minute, după care strecuraÈ›i È™i serviÈ›i-l cald. Culoarea ceaiului verde preparat în mod corespunzător ce aduce beneficii asupra sănătății trebuie să fie un verde-pal È™i să aibă un gust plăcut, nicidecum foarte amar.
Beneficiile ceaiului verde asupra organismului
O cură cu ceai verde poate aduce nebănuite beneficii pentru organismul nostru de multe ori slăbit datorită stresului cotidian, a mâncării de tip fast-food, a consumului de tutun, cafea sau alcool. Astfel, o cură cu ceai verde este imperios necesară. Să vedem însă ce beneficii aduce acest tip de ceai organismului nostru.
Menține inima sănătoasă
Ceaiul verde conÈ›ine numeroase substanÈ›e antioxidante È™i nu numai care aduc beneficii asupra organismului nostru È™i reuÈ™esc să ne protejeze inima de diverse boli. AÈ™adar, ceaiul verde, datorită conÈ›inutului de antioxidanÈ›i È™i substanÈ›e flavonoide ne menÈ›ine inima sănătoasă. Aceste substanÈ›e flavonoide joacă un rol foarte important pentru protejarea inimii È™i ar trebui să facă parte din dieta noastră zilnică. Flavonoidele sunt È™i astăzi în centrul atenÈ›iei cercetătorilor din întreaga lume care au descoperit că flavonoidele È™i vitamina C se înÈ›eleg de minune, È™i anume fiecare substanță accentuează beneficiile pe care cealaltă le aduce asupra organismului. Un consum regulat de ceai verde ne protejează organismul de anumite boli ale inimii È™i previne cu succes infarctul, măreÈ™te nivelul de energie al organismului, stimulând inima, sistemul respirator È™i creierul.
Ceaiul verde are efecte diuretice
Ceaiul verde acÈ›ioneaza ca un stimulent al sistemului digestiv È™i al metabolismului, È™i ajută astfel corpul să se purifice de toxine. Cura de detoxifiere cu ceai verde durează o lună, după care se face pauză, È™i se consumă trei ceÈ™ti de ceai pe zi. Acesta poate fi procurat cu uÈ™urință de la magazinele naturiste, de la plafaruri, este la îndemâna oricui È™i conÈ›ine o cantitate foarte mare de antioxidanÈ›i naturali care neutralizează radicalii liberi. Acesta are proprietatea de a ajuta la reglarea nivelului de colesterol din organism.
Ceaiul verde scade colesterolul È™i ajută în curele de slăbit
Ceaiul verde conÈ›ine multe substanÈ›e utile, printre care È™i polifenoli care absorb grăsimea din sânge È™i scad colesterolul. De asemenea, aceÈ™tia ajută È™i la scăderea greutății corporale.
Ceaiul verde este un excelent tonic psihic
Tonusul stării psihice È™i psihologice este redat È™i îmbunătățit cu ajutorul consumului de ceai verde, datorită consumului de L-teanină, astfel veÈ›i avea o stare generală de bine È™i veÈ›i face față provocărilor cotidiene.
Ceaiul verde vă scapă de mătreață
Ceaiul verde are proprietatea de a crește vitalitatea părului, de a reduce mătreața și de a ameliora problemele cauzate de părul gras. Folosiți un litru de ceai verde (preparat sub formă de infuzie cu cinci lingurițe de plantă) pentru a vă clăti părul după fiecare spălare.
Ceaiul verde tratează acneea
Ceaiul verde este de asemenea foarte indicat pentru persoanele ce suferă de acnee și acesta poate fi consumat ca atare sau folosit sub formă de comprese pe tenul afectat.
Ceaiul verde acÈ›ionează împotriva ridurilor
Ceaiul de muÈ™eÈ›el, ceaiul verde È™i ceaiul negru sunt remedii excelente împotriva ridurilor. Pentru ridurile din jurul ochilor se tamponează zona cu infuzia călduță rezultată din aceste ceaiuri (niciodată în amestec), sau, se pot aplica pliculeÈ›ele de ceai după ce aÈ›i preparat infuzia cu ajutorul acestora, pe fiecare ochi. PliculeÈ›ele trebuie să nu fie fierbinÈ›i. Se lasă să acÈ›ioneze timp de un sfert de oră.
Ceaiul verde face minuni pentru sistemul imunitar și previne apariția cancerului
Ceaiul verde consolidează sistemul imunitar, tratează depresia, reglează metabolismul, creÈ™te nivelul de energie, È™i împiedică formarea celulelor tumorale.
Atenție! Contraindicații la consumul de ceai verde
Ceaiul verde nu este indicat persoanelor ce au probleme la stomac (ulcer, gastrite, duodenite), mamelor care alăptează sau femeilor însărcinate, persoanelor hipotensive, persoanelor care au probleme cu asimilarea calciului, È™i se recomandă să nu se depășească doza recomandată zilnică.