Fibrele alimentare, prietenele noastre pentru o viata mai sanatoasa
Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu fi auzit de fibrele alimentare si de actiunea benefica a acestora asupra sanatatii noastre. Dar unde le putem gasi? Despre ce este vorba? Care sunt alimentele bogate in fibre? Raspunsul la aceste intrebari ti-l dam noi!
Ce este o fibra alimentara?
Nu are rost sa cauti fibrele alimentare in carne sau in peste, acestea sunt exclusiv de origine vegetala. Fibrele alimentare sunt niste substante reziduale provenite din citoplasma celulara a vegetalelor. Introduse in vasta categorie a glucidelor (zaharuri), le putem gasi si sub denumirea de polizaharide. Celuloza, hemiceluloza sau pectina sunt fibre alimentare ce provin din peretele vegetal in timp ce agar-agarul sau guma de guar provin din citoplasma.
Fibre solubile sau insolubile, fiecare cu functia sa precisa
Termenul de fibra solubila sau fibra insolubila caracterizeaza comportamentul fibrelor alimentare in contact cu apa (ce reprezinta 80% din compozitia noastra). Fibrele solubile se amesteca partial cu apa formand un fel de gel, care, la randul sau devine capabil sa pacaleasca unii nutrienti si sa regleze in timp asimilarea acestora in tubul digestiv. Astfel, fibrele alimentare solubile constituie niste modulatori excelenti ai glicemiei.
Dupa cum o indica si numele, fibrele insolubile nu sunt transformate in contact cu apa. Acest lant lung de glucide isi vor pastra aspectul fibros de-a lungul digestiei si vor exercita functii strict mecanice. Fibrele insolubile sunt cele care permit calmarea senzatiei de foame, sunt cel mai bun remediu impotriva constipatiei cronice.
Care sunt alimentele bogate in fibre?
La fel cum exista alimente sarace in fibre, exista si alimente bogate in fibre. Daca ne raportam strict la definitia acestora, am putea crede ca fibrele alimentare se gasesc mai mult in legumele verzi si in salate dar nu este chiar asa. Fructele, cerealele integrale si semintele contin o cantitate exceptionala de fibre alimentare.
Scortisoara, curry, coriandru si piper negru sunt substantele vegetale cele mai bogate dar acestea nu pot fi consumate in cantitati mari;
Fructele (caisele uscate in special) contin si pectina si celuloza;
Cerealele (integrale de preferinta, pentru a putea profita din plin de lignina), sunt in egala masura o sursa importanta de fibre, la fel ca si mazarea si lintea;
Legumele verzi permit completarea aportului de fibre;
Nu uita ca o alimentatie saraca in fibre este principala cauza a aparitiei tulburarilor digestive. Lipsa acestora permite substantelor nocive si toxinelor sa persiste in cantitate mare in intestinele noastre.