Spanacul – aliment È™i tratament
Spanacul are anumite calități curative ce se cunosc din cele mai vechi timpuri. StrămoÈ™ii noÈ™tri foloseau spanacul pentru a se trata de anumite afecÈ›iuni, ca È™i iarbă de leac, dar de asemenea ca È™i hrană. Spanacul a mai fost numit È™i „mătura intestinului„ deoarece consumul de spanac este poate cel mai bun mijloc de a ne curăța intestinele È™i de a regenera sistemul digestiv.
Cum se consumă spanacul?
Spanacul se consumă ca È™i aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, È™i lista poate continua. AveÈ›i grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îÈ™i schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă, sau, foarte puÈ›in opărit. Dar gospodinele noastre au găsit mai multe metode de preparare a spanacului, È™i unele dintre ele nu sunt tocmai indicate. Se consumă aÈ™adar frunze proaspete de spanac în salate în diverse combinaÈ›ii, È™i se poate bea chiar un pahar de suc proaspăt de spanac, dimineaÈ›a, pentru combaterea depresiei, acesta ajutând È™i la refacerea organelor bolnave, la tratarea ulcerului, a anemiei, tratează de asemenea migrenele, abcesele dentare, sângerarea gingiilor, bolile de rinichi sau vezică, convulsiile, È™i lista poate continua. Se pot face È™i cataplasme cu frunze de spanac opărite cu care se tratează anumite răni.
Ce conține spanacul?
Spanacul conÈ›ine săruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii. Să nu uităm de faptul că spanacul crud È™i cel opărit este o sursă importantă de beta-caroten, luteină È™i xanten, ajutându-ne să È›inem deoparte afecÈ›iunile oculare. De asemenea, spanacul are un conÈ›inut ridicat în minerale, È™i anume potasiu È™i sodiu, astfel că tensiunea arterială este reglată mult mai uÈ™or iar fluxul sangvin intră în parametrii normali, ceea ce determină sănătatea inimii. AntioxidanÈ›ii din compoziÈ›ia spanacului determină, È™i ei, la rândul lor, consolidarea muÈ™chilor inimii È™i tratarea unor afecÈ›iuni cardiovasculare destul de grave. Vitamina K conÈ›inută de spanac joacă un rol important în reÈ›inerea calciului în oase È™i prevenirea osteoporozei. Razele vătămătoare ale soarelui nu ne vor mai leza atât de uÈ™or pielea, datorită conÈ›inutului crescut de pigmenÈ›i È™i fitonutrienÈ›i din spanac.
Ce tratează și previne spanacul?
Spanacul întăreÈ™te sistemul imunitar, este extrem de nutritiv È™i de asemenea, tonifiant, combate scorbutul È™i remineralizează organismul. De asemenea, spanacul are proprietatea de a curăța tubul digestiv, de a retrage toxinele È™i de a le elimina, stimulează activitatea inimii, creÈ™te cantitatea de urină eliminată, stimulează creÈ™terea, secreÈ›iile gastrice, È™i de asemenea este ideal în tratarea paraziÈ›ilor intestinali.
Contraindicații la consumarea spanacului
In principiu, consumul de spanac nu este contraindicat total. Spanacul poate fi introdus în alimentaÈ›ia bebeluÈ™ilor încă dinainte ca aceÈ™tia să împlinească un an. Dar hiperuremicii, persoanele cu litiază urică, trebuie să consume spanac cu moderaÈ›ie.