Legume din natura - Pătrunjelul
Cu toÈ›ii am folosit È™i folosim această plantă miraculoasă, pătrunjelul, atunci când gătim sau când preparăm sucuri naturale. Pătrunjelul este nelipsit din cămara gospodinelor, fie sub formă uscată, fie crudă. Unele persoane aleg să planteze pătrunjel în spaÈ›ii special amenajate în balcoane sau în propriul apartament în anotimpul rece. Dar câÈ›i dintre noi È™tim de fapt câte proprietăți miraculoase are pătrunjelul, È™i că pătrunjelul nu este un simplu ingredient care dă gust mâncării?
Pătrunjelul un medicament la îndemâna tuturor
Denumirea latină a pătrunjelului este Petroselium crispum, È™i putem spune că este cel mai ieftin medicament de pe piață, la momentul actual. Pătrunjelul poate trata o gamă variată de afecÈ›iuni È™i este ideal pentru sistemul imunitar. Grecii considerau pătrunjelul a fi o plantă medicinală de excepÈ›ie, aÈ™adar, aromatizau mâncarea cu frunzele È™i rădăcina tratau diferite afecÈ›iuni, printre care È™i muÈ™căturile de È™arpe sau de scorpion. Pătrunjelul este poate cel mai folosit zarzavat dintre toate, la momentul actual. Medicina populară românească i-a găsit numeroase întrebuințări de-a lungul timpului – cu pătrunjel se frecau gingiile, se făceau fierturi pentru a curăța ficatul, etc. în ultimii ani, însă, pătrunjelul a devenit subiectul unor studii foarte importante È™i unii cercetători au ajuns la concluzia că pătrunjelul È™i-ar avea locul mai degrabă în rafturile farmaciilor decât pe tarabe.
Prepararea frunzelor de pătrunjel
Frunzele de pătrunjel sunt folosite pentru a da gust, aromă È™i savoare mâncărurilor, dar le mai putem folosi È™i în alte moduri. Frunzele de pătrunjel nu trebuie consumate doar ocazional, în mâncare, nu au efecte terapeutice. În schimb, consumul de frunze de pătrunjel regulat dă roade È™i unele afecÈ›iuni sunt învinse. Pentru a obÈ›ine sucul de la frunzele de pătrunjel, trebuie să luăm o mână de frunze proaspete, spălate, pe care le macerăm vreme de 30 de minte în câteva linguri de apă, È™i la final se filtrează. Sucul astfel obÈ›inut este ideal ca È™i remediu puternic, È™i se poate administra cu suc de morcov. De asemenea, salata de frunze de pătrunjel consumată regulat face minuni. Pentru a evita problemele la stomac, pentru a mări puterea de digestie, se face o salată de frunze de pătrunjel tocate fin, amestecate cu câteva feliuÈ›e de roÈ™ii, cu suc de lămâie È™i puÈ›ină ceapă. Această salată se consumă zilnic, È™i, după preferinÈ›e se poate adăuga ulei de măsline, usturoi pisat sau tocat fin È™i zeamă de lămâie sau seminÈ›e de dovleac. Vreme de 60 de zile se consumă câte o porÈ›ie de salată care este tonică, revigorantă È™i întăreÈ™te sistemul imunitar.
Ce tratează pătrunjelul?
O gamă foarte variată de afecÈ›iuni sunt tratate cu ajutorul pătrunjelului. În primul rând, pătrunjelul acÈ›ionează ca o porÈ›ie zilnică de multi vitamine pentru organismul nostru deoarece acesta conÈ›ine betacaroten care ajută ficatul, plămânii È™i colonul, clorofilă, cu efect antibacterian, vitamina B12 care este ideală pentru creÈ™terea normală a celulelor, fluor pentru oase È™i dinÈ›i puternici, acizi graÈ™i esenÈ›iali care menÈ›in creierul È™i inima sănătoase È™i vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar.
La nivel intern, pătrunjelul este un remediu ideal pentru intoxicaÈ›ia etilică, sau beÈ›ia. Se recomandă aÈ™adar mestecarea îndelungă a două legături de pătrunjel. Și fumatul poate fi stopat cu ajutorul acestei plante miraculoase. Cum anume? Ei bine, pătrunjelul previne afecÈ›iunile aparatului respirator È™i de asemenea cancerul de plămâni datorită uleiurilor volatile pe care le conÈ›ine. Se consumă zilnic câte 50 ml de suc de pătrunjel vreme de o lună, cu pauze. Ateroscleroza este una din afecÈ›iunile ce pot fi tratate cu ajutorul pătrunjelului, precum È™i hipertensiunea, deoarece acesta are efecte benefice asupra vaselor de sânge. În acest sens, salata de pătrunjel sau pătrunjelul proaspăt consumat săptămânal, de minim trei ori pe săptămână este ideal pentru menÈ›inerea sănătății noastre. Pătrunjelul tratează È™i anorexia datorită conÈ›inutului crescit de vitamina C, care stimulează È™i pofta de mâncare dar combate È™i greaÈ›a. Halena este una din cele mai jenante afecÈ›iuni pe care pătrunjelul le tratează, astfel că acesta acÈ›ionează ca È™i un dezinfectant al căilor respiratorii medii È™i superioare. Imunitatea scăzută poate fi stimulată cu ajutorul consumului de pătrunjel deoarece acesta conÈ›ine Vitamina A, C, B12 È™i o substanță denumită luteolină care stimulează producÈ›ia de celule ale sistemului imunitar, activându-le pe cele existente. Cancerul nu mai este de mult timp o enigmă pentru noi. Cancerul poate apărea la orice vârstă, È™i poate afecta aproape orice organ al corpului uman. AÈ™adar, să consumăm salată de pătrunjel pentru a preveni È™i a trata cancerul. Pătrunjelul ajută trupul să lupte cu cancerul È™i duce la restabilirea unui echilibru din punct de vedere hormonal. AfecÈ›iunile aparatului genital feminin precum dismenoreea, sindromul post-menopauză sau fertilitatea slabă, sunt tratabile cu ajutorul acestei plante miraculoase, pătrunjelul, consumat zi de zi sub formă crudă, de salată sau de suc. Dacă vreÈ›i să preveniÈ›i procesul de îmbătrânire, trebuie să consumaÈ›i din belÈ™ug pătrunjel deoarece acesta conÈ›ine substanÈ›e ce previn îmbătrânirea celulelor.
La nivel extern, pătrunjelul poate fi folosit pentru a trata inflamaÈ›iile sânilor la femeile care alăptează. AÈ™adar, cataplasmele cu pătrunjel se aplică pe locul afectat È™i se lasă vreme de 30 de minute. Sucul de frunze de pătrunjel se poate folosi ca È™i compresă ce se aplică pe inflamaÈ›iile ochilor, în vreme ce frunzele strivite se aplică pe muÈ™căturile de insecte.
Sucul de pătrunjel - precauții și contraindicații
Sucul de frunze de pătrunjel nu se foloseÈ™te nediluat deoarece poate provoca probleme de digestie. De asemenea, în doze mai mari de 200 ml de suc de pătrunjel, la adulÈ›i, poate provoca hiperexcitabilitate nervoasă È™i deranjamente digestive. Pătrunjelul este total contraindicat să fie folosit în scop terapeutic de către femeile gravide deoarece are efect abortiv.