Procesul natural de înțărcare a copilului
Înțărcarea copilului este un proces cât se poate de natural. După naÈ™tere, copilul are nevoie minimum È™ase luni de viață de laptele mamei. Laptele de la mama îi oferă anticorpi, È™i toate substanÈ›ele nutritive necesare creÈ™terii È™i dezvoltării copilului. Acum, specialiÈ™tii susÈ›in alăptarea prelungită până la doi ani de viață ai copilului, È™i înțărcarea naturală, care trebuie să aibă loc treptat. Dar ce ne facem când copilul nu renunță atât de uÈ™or la dulcele lapte de mamă pe care îl primeÈ™te? Există soluÈ›ii naturiste în acest sens? Care este cea mai bună metodă de înțărcare a copilului?
Metode de înțărcare a copilului
Sunt o mulÈ›ime de metode de a înțărca copilul. Putem cumpăra de la farmacie pastile speciale pentru acest procedeu, putem alege să plecăm de lângă copil, să dăm cu diverse substanÈ›e care colorează sânul È™i să explicăm copilului că nu mai poate primi lapte, să dăm cu diverse substanÈ›e care mai de care mai amare, acre, sărate pe sân pentru a determina copilul să renunÈ›e singur la sân. Metodele sunt diverse, dar multe dintre acestea provoacă traume copilului, traume emoÈ›ionale. La o vârstă fragedă, copilul nu înÈ›elege de ce dintr-o dată nu mai poate primi lapte, de ce mama trebuie să plece de lângă el. Se produce o ruptură emoÈ›ională între copil È™i mamă o dată cu înțărcarea bruscă. Dar mai aveÈ›i È™i alte variante, doamnelor. Ce-ar fi să rămâneÈ›i, treptat, fără lapte matern? Există soluÈ›ii È™i pentru acest tip de înțărcare. Sunt plante pe care le puteÈ›i consuma sub formă de infuzii, zilnic, crescând cantitatea treptat, pentru ca laptele matern să se reducă treptat È™i copilul să înÈ›eleagă că nu mai este lapte.
Plante pentru scăderea cantității de lapte matern
Care sunt plantele care ajută la scăderea cantității de lapte matern? În general, cele de care vă fereaÈ›i în alăptare.
Salvia este poate cea mai renumită plantă care ajută la înțărcarea copilului. Salvia se foloseÈ™te È™i în cazurile unui exces de lapte, dar trebuie să aveÈ›i mare grijă pentru a nu înțărca bebeluÈ™ul. Salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăți tămăduitoare, datorită conÈ›inutului său bogat în vitamine. Salvia conÈ›ine un complex de vitamine, printre care enumerăm vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc È™i sodiu, fiind un adevărat izvor de substanÈ›e folositoare organismului. De la salvie se folosesc frunzele È™i florile, È™i acestea sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură, È™i oÈ›et. În gastronomie, salvia are nenumărate întrebuințări. Salvia se poate folosi ca È™i condiment în diverse preparate. AÈ™adar, infuzia de salvie se prepară din o linguriță de frunze de salvie uscate la o ceaÈ™că de apă clocotită, ce se lasă la infuzat vreme de 10 minute. Se bea la început o cantitate mai mică de ceai de salvie, câteva guri, pentru ca treptat să se ajungă la o cană-două de ceai pe zi. PuteÈ›i consuma salvia È™i amestecată în suc de legume, sau în mâncăruri, în sandwich-uri.
Varza este o plantă care este recunoscută pentru proprietățile sale miraculoase asupra organismului. Varza este bogată în vitamina C, conÈ›ine o cantitate mult mai mare a acestei vitamine decât portocalele, È™i, în plus, conÈ›ine potasiu, calciu, vitamina A, vitamina K, vitamina B2, B3, B5, iod, cobalt, fitonutrienÈ›i È™i magneziu. Varza este un fel de aliment-medicament, dar să nu uităm că varza are mai multe proprietăți, fiind folosită È™i în cosmetică, spe exemplu. Varza se poate folosi È™i pentru a ajuta la procesul natural de înțărcare, consumată sub formă de suc, câteva zile la rând. De asemenea, se mai pot pune È™i cataplasme cu varză pe sâni.
Alte plante ce ajută la scăderea cantității de lapte pentru a înțărca copilul sunt iasomia (de la care se folosesc florile, ce se strivesc È™i se aplică pe sâni, È™i astfel va scădea fluxul de lapte), menta (sub formă de ulei esenÈ›ial, sau sub formă de infuzie de mentă, dar consumată în cantități foarte mari), oregano, urzica (infuzia de urzică se prepară din o lingură de frunze de urzică proaspete, tocate, peste care se toarnă o ceaÈ™că de apă clocotită È™i se lasă la infuzat vreme de 15 minute) È™i măcriÈ™ul.