Alimente care combat tensiunea ridicată

 

Tensiunea arterială, rezultatul dintre sodiu și potasiu

Alimente care combat tensiunea ridicată Tensiunea arterială este rezultatul relației dintre sodiu și potasiu, însă dacă suferiți de hipertensiune, nu este suficient să înlocuiți sarea cu versiuni mai sănătoase, ci trebuie să beți mai multe lichide, să aveți grijă de sănătatea rinichilor, să evitați pe cât posibil stresul și să încercați să consumați alimente care să ajute la controlarea tensiunii arteriale.

 Unele dintre acestea te pot ajuta scăzând rapid tensiunea, însă nu toate sunt recomandabile într-o dietă zilnică. Iată în continuare cele mai cunoscute alimente care scad tensiunea arterială ridicată:

1. Usturoiul

 Cercetările medicale care au fost efectuate privind usturoiul ca remediu pentru tensiunea ridicată, au dat rezultate moderate. Se pare că usturoiul ajută la îngustarea pereților vaselor de sânge, iar în consecință, ajută la reducerea tensiunii arteriale. Se știe de asemenea că usturoiul îmbunătățește circulația sanguină și este un tonic cardiac.

 Totodată, usturoiul este un aliment excelent, deoarece întărește sistemul imunitar și este un antibiotic puternic, ceea ce îl recomandă ca fiind unul dintre cele mai bune alimente din lume.

2. Țelina

 Țelina este un extraordinar și rapid remediu hipotensor. Sucul de țelină a fost folosit foarte mult în medicina tradițională chineză cu acest scop. Fie că consumați țelina ca atare (în salate sau supe ușoare), beți suc de țelină sau chiar infuzia obținută din semințe, aceasta este foarte recomandată pentru scăderea tensiunii.

 Țelina este un diuretic foarte bun care ajută la drenarea sării din corp și la diminuarea volumului de sânge, reducând astfel tensiunea ridicată.

3. Florile de hibiscus

 Florile de hibiscus sunt și ele benefice pentru combaterea tensiunii arteriale ridicate. Trebuie doar să aveți în vedere să consumați flori de hibiscus recomandate în acest sens, deoarece florile care se găsesc în florărie sunt toxice pentru sănătate.

 Florile de hibiscus au diferite proprietăți benefice: sunt diuretice, sunt bogate în minerale precum fier, cupru și mangan (ideale ca remediu în caz de anemie), reduc hipertensiunea arterială și sunt bogate în antioxidanți.

 Cel mai recomandat este să se consume maceratul la rece din plantă, care păstrează proprietățile sale terapeutice și care se prepară astfel: două linguriţe de pulbere obținută prin măcinarea plantei se adăugă în 250 ml de apă. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, apoi se filtrează şi se bea. Doza zilnică recomandată este de trei căni, iar pentru rezultate bune, terapia trebuie ținută timp de o lună.

4. Sfecla roșie

 Chiar dacă se cultivă mult, consumul de sfeclă roșie nu este atât de valorizat pe cât ar merita. Se știe că din sfeclă se produc anumite varietăți de zahăr (mai ales în Europa), însă aceasta nu înseamnă că este dăunătoare sănătății, ci din contră, sfecla are beneficii multiple pentru sănătate.

 Sfecla roșie conține o substanță numită betalaină, care reduce stresul oxidativ și inflamația. Betalaina este de asemenea un protector al sănătății inimii, fiind foarte benefică pentru reducerea tensiunii arteriale. În plus, s-a demonstrat clinic că o doză relativ mică de betalaină (aproximativ 300 ml suc de sfeclă),  este suficientă pentru a inversa efectele radicalilor liberi  și a stresului oxidativ asupra organismului.

5. Coacăzele negre

 Coacăzele negre sunt populare datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți. Acestea pot ajuta la menținerea unei stări optime de sănătate, iar în cazul hipertensiunii, ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.

 Având proprietăți similare, toate fructele de pădure sunt puternic antioxidante și sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară, tocmai de aceea se recomandă să fie consumate din abundență.

 Infuzia din frunze de coacăz negru are de asemenea o acțiune calmantă, hipotensivă și diuretică și se folosește în caz de hipertensiune arteriala, urticarie și alcoolism. Se beau câte 100 ml de două ori pe zi (dimineața și seara). Cel mai recomandat este să se consume maceratul la rece din plantă, care păstrează proprietățile sale terapeutice și care se prepară astfel: o lingură de pulbere obținută prin măcinarea plantei se adăugă la 200 ml de apă. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, apoi se filtrează şi se bea.

6. Semințele de cânepă

 Datorită conținutului lor bogat de Omega-3, semințele de cânepă constituie o alternativă naturală pentru recuperarea echilibrului acizilor grași. Din păcate, de mai bine de 70 de ani, dieta mondială a defavorizat consumul de Omega-3 datorită industrializării alimentației.

Semințele de cânepă sunt de asemenea, unul dintre cele mai nutritive alimente și constituie o sursă ideală de energie, bogată și în proteine, conținând 31% proteină completă și toți aminoacizii esențiali, având raportul ideal între Omega-6 și Omega-3.

Omega-3 ajută la producerea “colesterolului bun”, la îmbunătățirea elasticității arterelor (având ca și consecință ameliorarea tensiunii arteriale) și a memoriei.

7. Salvia

 Salvia ajută la obținerea unei stări bune de relaxare și de liniștire. Salvia este un de asemenea un remediu extraordinar în terapiile de purificare și detoxifiere a corpului, și calmează anxietatea și episoadele de bulimie. Salvia este un relaxant general având nenumărate beneficii pentru corp, iar ceaiul sau maceratul de salvie întărește inima, nervii, reglează circulația sângelui și normalizează valorile tensiunii arteriale.

 La fel ca în cazul florilor de hibiscus, cel mai recomandat este să se consume maceratul la rece din plantă, care păstrează proprietățile sale terapeutice și care se prepară astfel: două linguriţe de pulbere obţinută prin măcinarea plantei se adăugă în 250 ml de apă. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, apoi se filtrează şi se bea. Doza zilnică recomandată este de trei căni.

8. Soia

 Studiile medicale care s-au efectuat au constatat că soia ajută la reducerea ușoară a nivelelor tensiunii sanguine în cazul persoanelor care aveau risc de hipertensiune. Soia mai are de asemenea și alte beneficii pentru sănătate, fiind o sursă importantă de proteine pentru vegetarieni și un înlocuitor al laptelui recomandat persoanelor intolerante la lactoză.  Alegeți întotdeauna soia nemodificată genetic, puteți consuma mâncare de soia (preparată ca în cazul babelor de fasole sau de năut) sau binecunoscuta brânză tofu obținută din soia, care poate fi adăugată în diverse salate sau alte preparate.

9. Strugurii

 Strugurii, datorită taninurilor pe care îi conțin, sunt cunoscuți în mod popular ca un bun remediu pentru afecțiunile cardiace. De altfel, este binecunoscut faptul că vinul roșu poate ajuta, consumat cu moderație, la o bună sănătate a inimii.

 Se pare că legătura dintre o inimă sănătoasă și consumul de struguri este resveratrolul, un binecunoscut polifenol care ajută la evitarea formării plăcii de colesterol pe artere, reducerea inflamației și prevenirea oxidării colesterolului.

 Se spune că vinurile cele mai scumpe au și cea mai mare concentrație de taninuri. Acesta nu este însă, un pretext pentru a consuma cât mai mult vin, ci din contră, strugurii cât mai proaspeți și nealcolizați sunt la fel de buni pentru inimă ca cel mai scump dintre vinuri.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

  Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în ...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

  10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

  Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demons...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...