Â
Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate
 Magneziul este un mineral destul de important pe care din păcate, multe persoane îl neglijează și suferă apoi de consecințele carenței acestui mineral din organism.
 Magneziul este implicat în realizarea diferitelor funcții corporale, precum funcționarea corectă a mușchilor, numeroasele reacții enzimatice, formarea oaselor și a dinților, producerea energiei, metabolismul glucozei și a impulsurilor nervoase.
 Deficiența acestui mineral poate produce stări de slăbiciune, confuzie, schimbări bruște ale stării sufletești, spasme și crampe musculare, amețeli, insomnii, probleme cardiace și susceptibilitatea apariției calculilor renali.
 Magneziul este unul din mineralele a căror deficiență poate provoca dureri musculare, mai ales dacă în organism există și alte carențe de minerale, precum calciu, potasiu sau zinc.
 Din această cauză, este important să ne asigurăm că avem grijă să consumăm alimente bogate în magneziu, precum cereale integrale, fructe uscate, legume, soia și vegetale cu frunze verzi.
Â
      Alimentele cele mai bogate în magneziu
Semințele de dovleac
 Semințele de dovleac sunt foarte bune pentru sănătate. Acestea conțin o mare cantitate de magneziu, dar sunt de asemenea o sursă bună de fosfor, fier, zinc și potasiu și conțin totodată vitamine din grupa B și vitamina K. Semințele de dovleac sunt foarte recomandate în diată pentru a avea un somn odihnitor și pentru prevenirea formării calculilor renali și a osteoporozei.
Â
Cacao
 Deși cacao este un aliment care se consumă mult în prezent, preparatele pe bază de cacao conțin de obicei cantități ridicate de zahăr. Totuși, se poate găsi cacao pură în comerț și pe care ulterior o poți îndulci cu o variantă mai bună decât zahărul alb rafinat (precum mierea, zahărul brun sau zahărul din flori de cocos). Poți prepara de asemenea cu apă și lapte (pentru variantă mai sănătoasă poți alege laptele de migdale, de orez sau de soia). Acest preparat va avea o mare cantitate de magneziu și de alte minerale precum fosfor, fier, zinc și potasiu, dar și antioxidanți și fibre.
 Cacao ajută la îmbunătățirea funcției cerebrale, a funcției cardiovasculare, a metabolismului glucozei și ajută la combaterea sindromului premenstrual.
Â
Nucile de Brazilia
 Sunt bogate în magneziu însă, au de asemenea și o mare cantitate de seleniu (100 de grame oferă 2739% din necesarul zilnic recomandat). Nucile de Brazilia sunt bogate și în fosfor, cupru, mangan, zinc, potasiu, vitaminele E și K și acizi grași. Sunt utile în prevenirea cancerului de sân, de colon, de prostată, a cancerului rectal și pulmonar.
Â
Semințele de susan
 Semințele de susan, aceste micuțe semințe sunt foarte nutritive și bune pentru sănătate. Se pot adăuga la salate sau alte mâncăruri, sunt bogate în magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc și fosfor, precum și în vitamina B6, acid folic și vitamina B3.
 Ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge, îmbunătățesc funcția cognitivă, întăresc oasele și dinții și protejează rinichii.
Â
Migdalele
 Pentru a fi sigur că asimilezi toți nutrienții conținuți de migdale, este cel mai recomandat să le înmoi câteva ore în apă. Migdalele sunt o sursă foarte bună de magneziu, fosfor, cupru, calciu, fier, potasiu, zinc, vitamina E și riboflavină (vitamina B2).
 Pe lângă alimentele menționate mai sus, sunt de asemenea bogate în magneziu și următoarele alimente: nucile caju, semințele de pin, arahidele, nucile, legumele, avocado, bananele, curmalele, caisele, smochinele și stafidele.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca