Â
Beneficiile modestului pătrunjel
 Pătrunjelul este o plantă aromatică des întâlnită și folosită pentru a aduce un plus de savoare și vitamine în diverse preparate. Este însă mai puțin cunoscut faptul că pătrunjelul aduce și multe beneficii pentru sănătate, precum împrospătarea respirației, îmbunătățirea digestiei sau eliminarea toxinelor din corp.
Â
   Nutrienții conținuți de pătrunjel
Pătrunjelul conține:
 - Provitamina A
 - Vitamina C
 - Vitamina B
 - Vitamina E
 - Minerale importante precum magneziul, fosfor, calciu, sodiu și potasiu
Â
Beneficiile pătrunjelului pentru sănătate
 1. Pătrunjelul este un puternic antioxidant.
 2. Are efect diuretic și ajută la eliminarea lichidelor reținute în corp.
 3. Pătrunjelul este antiseptic.
 4. Modestul pătrunjel este un aliat prețios în lupta împotriva cancerului datorită valorii antioxidante și a altor micronutrienți.
 5. Ajută la eliminarea radicalilor liberi din corp și la menținerea elasticității vaselor de sângelui.
 6. Are efecte cicatrizante.
 7. Ajută la împrospătarea respirației. Se recomandă consumul pătrunjelului pentru a elimina mirosul de usturoi.
 8. Consumat împreună cu peștele, pătrunjelul este recomandat deoarece ajută la eliminarea conținutului de metale grele precum mercurul care se poate găsi de multe ori în cazul peștelui oceanic.
 9. Pătrunjelul consumat crud sau sub formă de infuzie poate ajută la eliminarea durerilor menstruale.
 10. Consumat în mod frecvent, pătrunjelul ajută la scăderea nivelului de colesterol și a trigliceridelor.
 11. Ajută la eliminarea gazelor și la îmbunătățirea digestiei.
 12. Uleiul esențial de pătrunjel este analgezic, purificator și relaxant.
 13. Infuzia de pătrunjel, aplicată pe pleoape ajută la relaxarea ochilor obosiți și umflați
 14. Pătrunjelul, inclus zilnic în alimentație poate ajuta la scăderea presiunii arteriale.
 15. De asemenea, folosit constant odată cu declanșarea menopauzei, poate reduce neplăcerile legate de aceasta.
 16. Ajută la întărirea sistemului imunitar.
Â
Cum se consumă pătrunjelul
 Pătrunjelul se poate consuma proaspăt în salate, se poate adăuga la supe, aperitive, tocănițe, etc.
 Dacă doriți să consumați cantități mai mari de pătrunjel, îl puteți adăuga la sosuri sau în salata grecească sau în salata numită tabouleh precum și în alte rețete similare care includ o cantitate mai mare de pătrunjel. Pătrunjelul tăiat mărunt, cu sare, ulei de măsline și lămâie este un dressing ușor de realizat și delicios.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca