Cele mai bune alimente, plante și condimente antiinflamatorii

 

Plantele și condimentele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți

Cele mai bune alimente, plante și condimente antiinflamatorii Plantele și condimentele conțin în general o mare varietate de antioxidanți, minerale și vitamine și ajută la creșterea densității de nutrienți din alimente. De fiecare dată când asezonați mâncărurile cu plante sau condimente, vă îmbunătățiți alimentele fără a adăuga nicio calorie.

 De fapt, acțiunea antioxidantă a plantelor este chiar mai mare decât cea din fructe și legume, care se știe că sunt bogate în antioxidanți. Multe studii au demonstrat de asemenea că majoritatea condimentelor au proprietăți medicinale unice.

 Într-un studiu medical amplu, cercetătorii de la trei universități din Statele Unite au desfășurat un experiment pentru a evalua “adevăratele” beneficii ale plantelor și condimentelor, iar așa cum a arătat Dr. Michael Greger MD:

 "Cercetătorii au măsurat modificarea nivelului de antioxidanți din fluxul sanguin înainte și după consumul acestor plante. Concluzia este că probabil aceștia se absorb chiar mai mult decât credem, astfel încât cercetătorii au încercat să măsoare schimbările fiziologice din sânge. Ei erau interesați să știe dacă compușii absorbiți ar fi capabili să protejeze globulele albe de un oxidant sau de leziuni inflamatorii—sau dacă consumul de plante și condimente ar împiedica lanțurile de ADN să se rupă în momentul în care sunt atacate de radicalii liberi."

 

Patru condimente care au o incredibilă putere antiinflamatorie

 Timp de o săptămână, în jur de 10-12 persoane din fiecare dintre cele 13 grupe de test au consumat o mică cantitate dintr-un condiment particular, în fiecare zi. De exemplu, persoanele din grupul care a consumat oregano, au folosit o jumătate de linguriță de oregano pe zi timp de șapte zile. Probele de sânge au fost prelevate cu o oră înainte de consum, iar apoi la finalul experimentului.

  În continuare, s-a analizat sângele participanților pentru a detecta capacitatea antioxidantă. Cercetătorii au analizat cât de bine ar putea sângele să diminueze răspunsul inflamatoriu indus în cazul globulelor albe, iar aceasta s-a realizat plasând sângele participanților la acest experimente în globulele albe care fuseseră deteriorate de colesterolul oxidat (care se găsește în mod obișnuit în alimentele prăjite). Astfel, s-a descoperit că inclusiv în cantitățile de doze "zilnice" s-au găsit patru condimente care sunt în mod semnificativ eficiente pentru a inhiba răspunsul inflamator:

 1. Cuișoare

 2. Ghimbir

 3. Rozmarin

 4. Turmeric

Iată ce au semnalat cercetătorii în acest caz:

 "Rezultatele reprezintă ceea ce s-ar putea întâmpla atunci când celulele din corpul nostru sunt expuse la nivelele de condimente care circulă în fluxul sanguin după un consum normal zilnic -nu în dozele ridicate din pastile. Vorbim doar de cantitatea necesară pentru a condimenta sosul pentru paste, plăcinta de dovleac sau sosul curry."

 

Alte condimente antiinflamatorii puternice

 Un studiu anterior publicat în Journal of Medicinal Foods, a descoperit o corelație directă între conținutul de antioxidant fenol care se găsește în extractele de condimente și plante și capacitatea sa de a inhiba glicarea și de a bloca formarea compușilor AGE (produse finale de glicare avansată), transformându-le astfel în factori puternici de prevenire a bolilor cardiace și a îmbătrânirii premature.

 În cadrul acestui experiment, cuișoarele s-au clasificat pe primul loc, fiind cel mai puternic condiment dintre cele 24 de plante și condimente testate. În continuare, iată listă cu cele mai puternice 10 plante și condimente antiinflamatorii:

 1. Cuișoare

 2. Scorțișoară

 3. Piper de Jamaica

 4. Amestec de condimente pentru plăcinta cu mere

 5. Oregano

 6. Amestec de condimente pentru plăcinta cu dovleac

 7. Măghiran

 8. Salvie

 9. Cimbru

 10. Condimente italiene

 

Inflamația este cauza majorității bolilor cronice

 Este important să se înțeleagă faptul că inflamația cronică este sursa multor, chiar a majorității bolilor, inclusiv a cancerului, a obezității și a bolilor cardiace.

 În timp ce plantele și condimentele antiinflamatorii naturale, cu siguranță nu sunt singurele ingrediente antiinflamatorii care există. Un număr de alimente sunt recunoscute datorită proprietăților lor antiinflamatorii și este important să vă asigurați că le consumați în mod regulat, aceasta fiind o strategie eficientă pentru a preveni bolile cronice.

 

Cele mai bune șapte alimente antiinflamatorii

 Următoarele alimente și nutrienți merită o mențiune specială datorită capacității lor de a inhiba răspunsul inflamatoriu  din corp:

1.  Grăsimile de tip omega-3

Prezente în pește, semințe, nuci, legumele cu frunze verzi, uleiul presat la rece de floarea soarelui, măsline, susan, porumb, nucă de cocos sau macadamia, acestea ajută la combaterea inflamației în tot corpul. Grăsimile de tip omega-3 sunt în mod special importante pentru sănătatea creierului. O cercetare publicată în Scandinavian Journal of Gastroenterology în 2012 a confirmat faptul că suplimentarea dietei cu grăsimi de tip omega-3 reduce în mod eficient inflamația și stresul oxidativ.

2.  Vegetalele cu frunze verzi

Vegetalele cu frunze verzi precum varza creață, spanacul și lăptuca conțin antioxidanți puternici, flavonoizi, carotenoizi și vitamina C, toți acești nutrienți ajutând la protecția împotriva daunelor celulare. Este ideal dacă puteți cumpăra verdețuri organice cultivate pe plan local, care sunt de sezon și consumați-le cât mai mult crude. Sucurile extrase din acestea sunt o modalitate excelentă de a consuma și de a include astfel, mai multe verdețuri în alimentație.

3.  Murea

Murea are o capacitate antioxidantă ridicată în comparație cu alte fructe și vegetale. Murea conține de asemenea foarte puțină fructoză decât alte fructe.

4.  Ceaiul verde

Ceaiul Matcha este ceaiul verde cel mai bogat în nutrienți și se găsește sub formă de pulbere nefermentată. Cel mai bun ceai Matcha provine din Japonia și are aproximativ de 17 ori mai mulți antioxidanți decât murea albastră și de șapte ori mai mult decât ciocolata neagră.

Ceaiul Tulsi este alt ceai foarte bogat în antioxidanți antiinflamatorii și alți micronutrienți care ajută la fortifierea sistemului imunitar și a sănătății inimii.

5.  Vegetalele fermentate în mod tradițional

Optimizarea florei intestinale este importantă pentru un sistem imunitar puternic și ajută la prevenirea inflamației cronice. De fapt, majoritatea bolilor inflamatorii încep din intestin, fiind rezultatul unei flore intestinale dezechilibrate. Alimentele fermentate precum murăturile, kefirul, miso, tempeh, măslinele și alte vegetale fermentate, vor ajuta la repopularea intestinului cu bacterii benefice.

Alimentele fermentate pot ajuta de asemenea corpul să elimine toxinele dăunătoare, precum metalele grele și pesticidele care contribuie la apariția inflamației în corp.

6.  Ciupercile Shiitake

Ciupercile Shiitake conțin compuși puternici având capacitatea naturală de a inhiba inflamația și totodată stresul oxidativ.

Ciupercile Shiitake conțin de asemenea o serie de nutrienți unici pe care multe persoane nu le consumă în alimentație. Unul dintre aceștia este cupru, care este unul din puținele elemente metalice însoțite de aminoacizi și acizi grași care sunt esențiali pentru sănătatea umană. Datorită faptului că corpul nu poate sintetiza cuprul, alimentația trebuie să ofere acest element cu regularitate. Deficiența de cupru poate fi un factor în dezvoltarea bolilor cardiace coronariene.

7.  Usturoiul

Usturoiul a fost venerat timp de multe secole datorită proprietăților sale medicinale excepționale. Usturoiul este de asemenea unul din alimentele cel mai mult cercetate. Mai mult de 170 de studii  au arătat că usturoiul are beneficii extradordinare pe multiple niveluri, având simultan proprietăți anti-bacteriane, anti-virale, anti-fungice și antioxidante.

Se consideră că o mare parte din efectele terapeutie ale usturoiului provine din componenții săi care conțin sulf, precum alicina. Cercetările medicale au arătat că pe măsură ce alicina este digerată, corpul produce acid sulfonic, un compus care reacționează mai rapid contra radicalilor liberi decât orice alt compus cunoscut. 

 

Alimentația adecvată este cheia pentru reducerea inflamației cronice

 Elementul principal care este relaționat cu o mare varietate de probleme de sănătate – începând cu obezitatea și diabetul până la bolile cardiace și cancer, este inflamația cronică. Cheia pentru a reduce inflamația cronică din corp începe cu modificarea alimentației și adăugarea plantelor și condimentelor, aceasta fiind o modalitate simplă dar foarte eficientă de a crește calitatea mâncărurilor. Plantele și condimentele sunt foarte ușor de găsit și sunt o adevărată "armă secretă", având prețuri mai mult decât rezonabile și de care toată lumea poate profita. Trebuie luat în considerare, faptul că condimentarea mâncărurilor, dacă acestea sunt procesate, nu mai prezintă efectele benefice dorite, mai ales dacă alimentele procesate reprezintă cea mai mare parte din alimentația dumneavoastră.

 Este important să înțelegem că componentele din alimentația zilnică pot preveni inflamația din corp, în timp ce alimentele procesate provoacă inflamația, din cauza ingredientelor pro-inflamatorii precum siropul de porumb care are un procent ridicat de fructoză, soia, uleiurile vegetale procesate (grăsimile trans) și alți aditivi chimici. Pe lângă adăugarea alimentelor antiinflamatorii în alimentație, este de asemenea important să evitați următoarele alimente pro-inflamatorii cât de mult posibil:

  •  Zahărul rafinat, fructoza procesată și cerealele. Dacă nivelul dumneavoastră de insulină pe stomacul gol, este trei sau mai mult, luați în considerare reducerea radicală sau eliminarea zahărului și cerealelor procesate până când nivelele de insulină se îmbunătățesc, deoarece rezistența la insulină este un factor principal al inflamației cronice. Ca recomandare generală, este preferabil să se restrângă consumul de fructoză totală la 25 grame pe zi. Dacă sunteți rezistent la insulină sau la leptină (aveți tensiune mare, nivelele de colesterol ridicate, boli cardiace sau exces de greutate corporală), reduceți consumul de fructoză la 15 grame pe zi până când rezistența la insulină/leptină se va normaliza.
  •  Alimentele gătite la temperaturi ridicate, în special mâncărurile gătite în ulei
  •  Grăsimile trans (Grasimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.

 Înlocuiți alimentele procesate cu alimente integrale, consumați cât de multe crudități, de preferință organice, iar această măsură vă va ajuta la soluționarea automată a majorității acestor factori, în special dacă veți alege să consumați o mare cantitate de alimente sub formă crudă.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...