Â
Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale
 Consumând o cană de zmeură proaspătă, organismul va primi o varietate de nutrienți precum: proteine, fibre solubile, hidrați de carbon, vitaminele A, C și B9 (acid folic) și minerale precum potasiu, calciu, magneziu, etc. și care recomandă zmeura ca o sursă extrem de bogată de antioxidanți naturali, care în prezent sunt considerați cheia către o sănătate optimă.
 De asemenea, conținutul bogat de potasiu al zmeurei favorizează o bună funcționare cardiacă, menținând tensiunea arterială la nivele normale, ceea ce o transformă într-un excelent remediu preventiv natural al hipertensiunii, iar în plus induce diureza, favorizând o bună funcționare renală și acționând pentru prevenirea unor posibile infecții la acest nivel.
 Doi carotenoizi conținuți de zmeură, luteina și zeaxantina, pe lângă faptul că conferă culoarea specifică zmeurei, fiind pigmenți vegetali, au totodată o proprietate protectoare naturală pentru sănătatea oculară, deoarece protejează contra degenerării maculare, atât de des întâlnită la persoanele de vârsta a treia, și care este o boală foarte gravă care poate duce chiar la pierderea vederii.
 Conținutul bogat de acid folic al zmeurei aduce importante beneficii pentru femeile însărcinate, deoarece această vitamină, cunoscută și ca vitamina B9, poate preveni defectele de naștere la făt în timpul formării sale, în special afecțiunea cunoscută sub denumirea de spina bifidă.
Â
Proprietățile antioxidante ale zmeurei
 Zmeura este un fruct extrem de bogat în antioxidanți care, așa cum am menționat anterior, constituie una din cheile pentru menținerea unei sănătăți optime, deoarece condițiile actuale de mediu precum și stresul vieții moderne duc la îmbătrânirea prematură, iar această situație nu este doar exterioară, ci se resimte și în interiorul organismului, ducând la apariția diferitelor boli sau afecțiuni, multe dintre acestea având un caracter autoimun.
 Antioxidanții acționează în principal luptând împotriva moleculelor destructive de ADN la nivel celular, cunoscute sub denumirea de radicali liberi, cărora li se atribuie printre altele apariția și dezvoltarea cancerului.
 Antioxidanții cei mai puternici pe care îi conține zmeura sunt vitamina C sau acidul ascorbic, carotenoizii, acidul elagic și quercitina, toți având o eficiență dovedită anti-cancer.
Â
Tratamente și remedii naturiste cu planta de zmeur
 Zmeurul este un arbust din familia rozaceelor și a cărui fructe sunt foarte apreciate în lumea întreagă. Însă zmeurul este și o plantă medicinală de la care se folosesc atât frunzele cât și florile sau fructele uscate pentru obținerea diverselor remedii naturiste pentru vindecare. Iată în continuare câteva dintre acestea:
Â
Tratament naturist pentru iritațiile gurii și gâtului cu zmeur
 În cazul în care aveți gingivită, stomatită sau probleme cu gâtul, se pot realiza spălături sau gargară cu un decoct realizat din aproximativ 20 de grame de frunze de zmeur la o cană de apă.
 Se pot realiza de asemenea spălături sau gargară cu suc proaspăt obținut din fructe, strivind câteva fructe de zmeură și filtrând apoi lichidul astfel obținut.
 Se pot repeta spălăturile sau gargara ori de câte ori este necesar, însă trebuie să luați în considerare faptul că frunzele de zmeur nu au proprietăți antibiotice, iar dacă o problemă persistă va trebui să consultați un medic de specialitate.
Â
Remediu diuretic naturist cu frunze de zmeur
 Se realizează o infuzie din frunze de zmeur dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană de apă. Se vor bea câte trei-patru căni din această infuzie pe zi. Este recomandat să realizați infuzia și să beți lichidul imediat după aceea, pentru a profita astfel de proprietățile sale diuretice.
Â
Tratament naturist pentru conjunctivită neinfecțioasă cu zmeur
 Dacă aveți o iritație oculară datorată unor cauze nepatogene, precum fumul sau vântul puternic, se pot spăla ochii cu lichidul care rezultă din infuzarea unei căni de apă cu o linguriță de flori uscate sau proaspete de zmeur. Bineînțeles, lichidul astfel obținut trebuie să fie la temperatura camerei și poate fi aplicat cu ajutorul unui tifon steril pe zona lacrimală și sub ochi pentru a calma inflamația.
Â
Tratament naturist contra menoragiei cu flori de zmeur
 Când femeile suferă de sângerări puternice în timpul menstruației, iar acestea nu au ca și cauze tulburări hormonale sau tumori, poate fi de ajutor să se consume o dată pe zi, cu aproximativ 5-7 zile înainte de începerea menstruației, o infuzie realizată dintr-o linguriță de flori uscate de zmeur.
Se oprește tratamentul în prima zi a declanșării menstruației și se reia tot cu 5-7 zile înainte de începerea menstruației.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca