Ce este mielina?
Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor și care acoperă și protejează neuronii sau celulele nervoase, funcția sa fiind aceea de transmitere și de dirijare a impulsurilor nervoase sau electrice care trimit și primesc diferite mesaje corpului.
Atunci când mielina se pierde sau se deteriorează, impulsurile nervoase încetinesc (procesele din sistemul nervos devin mai lente), se poate provoca un scurtcircuit în dirijarea impulsurilor nervoase, ceea ce poate genera o disfuncție a sistemului nervos, creând deficiențe senzitive precum vederea încețoșată, probleme de coordonare și identificare a lateralității, dificultatea de a merge, incontinența urinară (datorită controlului insuficient al sfincterelor), paralizie, etc.
Scleroza multiplă este una dintre bolile demielinizante cele mai comune, această afecțiune atacă mielina din sistemul nervos central generând faze de remisie, cu perioade de remisie tot mai scurte în timp și cu simptome care includ includ orbirea parțială (sau vederea încețoșată), parapareza spastică, mersul instabil, amețeli, incontinență, diplopie (a vedea obiectele duble în loc de o singură reprezentare clară a fiecărui obiect), rigiditate și spasme musculare, oboseală extremă.
Pentru îngrijirea și vindecarea sistemului nervos este fundamental ca mielina să fie produsă în mod adecvat, iar în acest sens, este important să avem o dietă sănătoasă care să includă acele alimente necesare pentru producerea și regenerarea mielinei.
Alimentele care deteriorează teaca de mielină și funcțiile sistemului nervos:
- Grăsimile nocive sau saturate: evitați alimentele prăjite, mezelurile și reduceți la maxim carnea roșie și laptele de vacă și derivatele sale. De asemenea, grăsimile trans sunt foarte nocive, fiind considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi. Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.
- Zahărul rafinat: acest carbohidrat cu absorbție rapidă este unul dintre iritanții cei mai puternici ai sistemului nervos, pe care îl deteriorează, iar pe termen lung, produce o mulțime de afecțiuni. Este cel mai bine să evitați băuturile din comerț, mâncarea procesată de tip fast-food, dulciurile și prăjiturile, ketchupul și în principiu toate produsele care au adaos de zahăr.
Alimentele care hrănesc și repară teaca de mielină:
- Suplimente și vitamine: se recomandă alimentele și suplimentele bogate în acid folic și vitamina B12, care sunt vitamine indispensabile pentru protecția sistemului nervos și regenerarea adecvată a mielinei. Acestea ajută de asemenea la prevenirea deteriorării tecii de mielină. Studiile clinice au confirmat faptul că în cazul persoanelor care sufereau de scleroză multiplă, însă în dietele lor a fost inclus un tratament cu acid folic, atât simptomele cât și teaca de mielină s-au ameliorat considerabil.
- Acidul folic: este indispensabil pentru o bună funcționare a sistemului nervos. Alimentele care conțin acid folic sunt: spanacul, varza, frunzele de nap, sparanghelul, broccoli, fasolea, mazărea si lintea, avocado, varza de Bruxelles, conopida, sfecla, porumbul, țelina, morcovii, dovleacul, papaya, portocalele, grapefruitul, căpșunii, zmeura, semințele de floarea-soarelui, arahidele, semințele de in, migdalele.
- Ceaiul verde: pentru a proteja teaca de mielină este necesar să se reducă inflamația din corp, ceea ce este un pas esențial în tratamentul sclerozei multiple. Ceaiul verde, de exemplu, precum și ceaiul alb și ceaiul Matcha sunt recomandate în acest sens. Ceaiul Matcha este ceaiul verde cel mai bogat în nutrienți și se găsește sub formă de pulbere nefermentată. Cel mai bun ceai Matcha provine din Japonia și are aproximativ de 17 ori mai mulți antioxidanți decât murea albastră și de șapte ori mai mult decât ciocolata neagră. Ceaiul Tulsi sau busuiocul sfânt indian, este un alt ceai foarte bogat în antioxidanți antiinflamatorii și alți micronutrienți care ajută la fortifierea sistemului imunitar și a sănătății inimii.
- Vitamina C: este un purificator, antiinflamator și antioxidant prețios și se recomandă pentru a menține un sistem imunitar la cote maxime, un corp fără grăsimi și toxine în surplus, toate acestea fiind condiții necesare pentru ca sistemul nervos să funcționeze în mod corect, iar mielina să fie bine protejată. Vitamina C se găsește în mod natural în fructele și în legumele intens colorate. Alimentele cele mai bogate în vitamina C (cu mai mult de 50 mg pentru fiecare 100 grame de aliment) sunt: cătina, brocoli, conopida, varza creață, spanacul, căpșunii, și portocalele. Varza, lămâile, pomelo și mandarinele conțin între 25 și 50 mg pentru 100 grame de aliment. Roșiile, mazărea și ridichile conțin mai puțin de 25 mg.
- Acizii grași esențiali: se recomandă să fie incluși în dieta zilnică, sunt indispensabili pentru producerea și menținerea tecii de mielină, care este compusă în principal din acid oleic. Știați de exemplu că creierul este format într-un procent de 60% din grăsimi?
- Acidul oleic: măslinele sunt o sursă bogată de acest acid esențial, care se mai găsește în pește, nuci, semințe și uleiul de măsline extra virgin.
- Acizii grași omega-3: care participă la funcțiile cerebrale, îmbunătățind transmiterea impulsurilor nervoase și totodată ajută la reducerea inflamației din corp. O sursă foarte bună de acizi grași omega-3 și omega-6 sunt semințele de cânepă și uleiul presat la rece din semințe de cânepă. Uleiul din semințe de cânepă mai este cunoscut sub denumirea de "uleiul perfect echilibrat al naturii", deoarece se pare că conține acizi grași nesaturați în raportul ideal de Omega-6 și Omega-3. Organismul uman are nevoie de acești acizi grași pentru a se menține într-o stare optimă de sănătate, iar în cazul copiilor, ei sunt necesari pentru creșterea și dezvoltarea lor normală. Datorită conținutului lor bogat de Omega 3, semințele de cânepă sunt o alternativă naturală pentru recuperarea echilibrului acizilor grași. Semințele de cânepă sunt de asemenea, unul dintre cele mai nutritive alimente și constituie o sursă ideală de energie, sunt bogate și în proteine, conținând 31% proteină completă și toți aminoacizii esențiali. Omega-3 ajută de asemenea la producerea “colesterolului bun”, la îmbunătățirea elasticității arterelor (având ca și consecință ameliorarea tensiunii arteriale) și a memoriei.
- Vitamina A: este un nutrient extra pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în condiții optime și este foarte importantă pentru recuperare în cazul deteriorării tecii de mielină sau în cazul bolilor demielinizante. Vegetalele portocalii precum papaya, portocalele, morcovii, dovlecii, cartofii dulci, mango, caisele, spanacul, ouăle sunt alimente bogate în vitamina A.
- Vitamina D: este una dintre cele mai bune opțiuni pentru reducerea riscului de demielinizare și de apariție a sclerozei multiple. Modalitatea ideală de a optimiza nivelul de vitamina D din corp este prin intermediul expunerii protejate la soare. Controlați-vă în mod regulat nivelul de vitamina D, mai ales dacă luați suplimente de această vitamină, pentru a fi siguri că luați suficientă vitamina D pentru a obține nivele terapeutice de 50-70 ng/ml. Este bine de știut de asemenea, că Vitamina D influențează practic fiecare celulă din corp și este unul dintre cei mai puternici factori de prevenire a cancerului.
- Aminoacizii: sunt esențiali pentru transmiterea mesajelor cerebrale, sunt așa-numitele cărămizi cu care se construiesc proteinele și îmbunătățesc capacitatea de comunicare internă a creierului. Se recomandă includerea în dietă a cerealelor precum quinoa sau amarantul integral (o cereală care conține toți aminoacizii esențiali de care are nevoie corpul), drojdia de bere și algele marine precum chlorella și spirulina (care este o sursă bogată de minerale și vitamine). Ca și quinoa, amarantul este o proteină completă, adică are în alcătuire toți aminoacizii de care organismul nostru are nevoie. Pentru ca o proteină să fie completă este necesar ca aceasta să fie alcătuită din 20 de aminoacizi. Corpul uman poate sintetiza zece dintre acești aminoacizi, restul de zece trebuie să fie luați din alimentație. Amarantul conține 18 aminoacizi, deci fără doi, care însă pot fi produși de organism.
- Fructele: zahărul natural din fructe este un adevărat elixir pentru creier. Consumați 3 sau 4 fructe zilnic, însă evitați să le combinați cu alte alimente, mâncați de preferat fructele citrice dimineața, iar cele dulci consumați-le pe stomacul gol sau la 2 ore după ce ați mâncat. Merele, perele și piersicile sunt o alegere bună pentru cină, iar papaya și ananasul pentru micul dejun. Puteți mânca boabe de struguri sau coacăze între mese, pe post de gustări (în loc de dulciuri sau de snacks-uri).
- Condimentele anti-inflamatorii: iată listă cu cele mai puternice 10 plante și condimente antiinflamatorii care este important să fie incluse în alimentația zilnică: cuișoare, ghimbir, rozmarin, turmeric, scorțișoară, piper, oregano, rozmarin, măghiran, salvie, cimbru.
Alte recomandări pentru regenerarea creierului:
- Este necesar să echilibrezi nivelul de glucoză, introducând în dieta ta alimente bogate în hidrați de carbon cu eliberare lentă a energiei precum cerealele integrale, legumele, etc. Acestea sunt cel mai bun combustibil pentru creier și sistemul nervos, nu formează substanțe toxice în organism și furnizează corpului energie în mod constant și echilibrat.
- Bea suficientă apă, deoarece apa este cel mai bun conductor de impulsuri electrice. Este esențial ca din dieta ta să nu lipsească cel puțin 2 litri de apă pură în fiecare zi.
- Evită alimentele gătite foarte mult, deoarece în timpul procesului de gătire, acestea pierd mulți dintre nutrienți. Încearcă să mănânci cât mai des alimente crude sau doar puțin preparate, la aburi sau la cuptor.
- Un remediu inflamator foarte recomandat sunt ciupercile Shiitake care conțin compuși puternici având capacitatea naturală de a inhiba inflamația și totodată stresul oxidativ.
- Consumă cât de des semințe și oleaginoase deoarece sunt un aliment extraordinar pentru toate funcțiile sistemului nervos.
- Nu uita să faci zilnic sau cel puțin de trei ori pe săptămână exerciții fizice, care stimulează toate funcțiile generale ale corpului, ajutând creierul să fie bine oxigenat și elimină stresurile și tensiunile mentale și corporale. Alege o activitate care să-ți facă plăcere, deoarece atunci când te bucuri de ceea ce faci, creierul secretă hormoni care provoacă stările de bucurie și bună-dispoziție și anume endorfinele, ceea ce ajută enorm la stimularea conexiunilor neuronale.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca