Nutrienți pentru regenerarea mielinei și a creierului

 

Ce este mielina?

Nutrienți pentru regenerarea mielinei și a creierului Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor și care acoperă și protejează neuronii sau celulele nervoase, funcția sa fiind aceea de transmitere și de dirijare a impulsurilor nervoase sau electrice care trimit și primesc diferite mesaje corpului.

 Atunci când mielina se pierde sau se deteriorează, impulsurile nervoase încetinesc (procesele din sistemul nervos devin mai lente), se poate provoca un scurtcircuit în dirijarea impulsurilor nervoase, ceea ce poate genera o disfuncție a sistemului nervos, creând deficiențe senzitive precum vederea încețoșată, probleme de coordonare și identificare a lateralității, dificultatea de a merge, incontinența urinară (datorită controlului insuficient al sfincterelor), paralizie, etc.   

 Scleroza multiplă este una dintre bolile demielinizante cele mai comune, această afecțiune atacă mielina din sistemul nervos central generând faze de remisie, cu perioade de remisie tot mai scurte în timp și cu simptome care includ includ orbirea parțială (sau vederea încețoșată), parapareza spastică, mersul instabil, amețeli, incontinență, diplopie (a vedea obiectele duble în loc de o singură reprezentare clară a fiecărui obiect), rigiditate și spasme musculare, oboseală extremă.

 Pentru îngrijirea și vindecarea sistemului nervos este fundamental ca mielina să fie produsă în mod adecvat, iar în acest sens, este important să avem o dietă sănătoasă care să includă acele alimente necesare pentru producerea și regenerarea mielinei.

 

Alimentele care deteriorează teaca de mielină și funcțiile sistemului nervos:

 - Grăsimile nocive sau saturate: evitați alimentele prăjite, mezelurile și reduceți la maxim carnea roșie și laptele de vacă și derivatele sale. De asemenea, grăsimile trans sunt foarte nocive, fiind considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi. Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.

 - Zahărul rafinat: acest carbohidrat cu absorbție rapidă este unul dintre iritanții cei mai puternici ai sistemului nervos, pe care îl deteriorează, iar pe termen lung, produce o mulțime de afecțiuni. Este cel mai bine să evitați băuturile din comerț, mâncarea procesată de tip fast-food, dulciurile și prăjiturile, ketchupul și în principiu toate produsele care au adaos de zahăr.

 

Alimentele care hrănesc și repară teaca de mielină:

 - Suplimente și vitamine: se recomandă alimentele și suplimentele bogate în acid folic și vitamina B12, care sunt vitamine indispensabile pentru protecția sistemului nervos și regenerarea adecvată a mielinei. Acestea ajută de asemenea la prevenirea deteriorării tecii de mielină. Studiile clinice au confirmat faptul că în cazul persoanelor care sufereau de scleroză multiplă, însă în dietele lor a fost inclus un tratament cu acid folic, atât simptomele cât și teaca de mielină s-au ameliorat considerabil.

 - Acidul folic: este indispensabil pentru o bună funcționare a sistemului nervos. Alimentele care conțin acid folic sunt: spanacul, varza, frunzele de nap, sparanghelul, broccoli, fasolea, mazărea si lintea, avocado, varza de Bruxelles, conopida, sfecla, porumbul, țelina, morcovii, dovleacul, papaya, portocalele, grapefruitul, căpșunii, zmeura, semințele de floarea-soarelui, arahidele, semințele de in, migdalele.

 - Ceaiul verde: pentru a proteja teaca de mielină este necesar să se reducă inflamația din corp, ceea ce este un pas esențial în tratamentul sclerozei multiple. Ceaiul verde, de exemplu, precum și ceaiul alb și ceaiul Matcha sunt recomandate în acest sens. Ceaiul Matcha este ceaiul verde cel mai bogat în nutrienți și se găsește sub formă de pulbere nefermentată. Cel mai bun ceai Matcha provine din Japonia și are aproximativ de 17 ori mai mulți antioxidanți decât murea albastră și de șapte ori mai mult decât ciocolata neagră. Ceaiul Tulsi sau busuiocul sfânt indian, este un alt ceai foarte bogat în antioxidanți antiinflamatorii și alți micronutrienți care ajută la fortifierea sistemului imunitar și a sănătății inimii.

 - Vitamina C: este un purificator, antiinflamator și antioxidant prețios și se recomandă pentru a menține un sistem imunitar la cote maxime, un corp fără grăsimi și toxine în surplus, toate acestea fiind condiții necesare pentru ca sistemul nervos să funcționeze în mod corect, iar mielina să fie bine protejată. Vitamina C se găsește în mod natural în fructele și în legumele intens colorate. Alimentele cele mai bogate în vitamina C (cu mai mult de 50 mg pentru fiecare 100 grame de aliment) sunt: cătina, brocoli, conopida, varza creață, spanacul, căpșunii, și portocalele. Varza, lămâile, pomelo și mandarinele conțin între 25 și 50 mg pentru 100 grame de aliment. Roșiile, mazărea și ridichile conțin mai puțin de 25 mg.

 - Acizii grași esențiali: se recomandă să fie incluși în dieta zilnică, sunt indispensabili pentru producerea și menținerea tecii de mielină, care este compusă în principal din acid oleic. Știați de exemplu că creierul este format într-un procent de 60% din grăsimi?

     - Acidul oleic: măslinele sunt o sursă bogată de acest acid esențial, care se mai găsește în pește, nuci, semințe și uleiul de măsline extra virgin.

     - Acizii grași omega-3: care participă la funcțiile cerebrale, îmbunătățind transmiterea impulsurilor nervoase și totodată ajută la reducerea inflamației din corp. O sursă foarte bună de acizi grași omega-3 și omega-6 sunt semințele de cânepă și uleiul presat la rece din semințe de cânepă. Uleiul din semințe de cânepă mai este cunoscut sub denumirea de "uleiul perfect echilibrat al naturii", deoarece se pare că conține acizi grași nesaturați în raportul ideal de Omega-6 și Omega-3. Organismul uman are nevoie de acești acizi grași pentru a se menține într-o stare optimă de sănătate, iar în cazul copiilor, ei sunt necesari pentru creșterea și dezvoltarea lor normală. Datorită conținutului lor bogat de Omega 3, semințele de cânepă sunt o alternativă naturală pentru recuperarea echilibrului acizilor grași. Semințele de cânepă sunt de asemenea, unul dintre cele mai nutritive alimente și constituie o sursă ideală de energie, sunt bogate și în proteine, conținând 31% proteină completă și toți aminoacizii esențiali. Omega-3 ajută de asemenea la producerea “colesterolului bun”, la îmbunătățirea elasticității arterelor (având ca și consecință ameliorarea tensiunii arteriale) și a memoriei.

 - Vitamina A: este un nutrient extra pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în condiții optime și este foarte importantă pentru recuperare în cazul deteriorării tecii de mielină sau în cazul bolilor demielinizante. Vegetalele portocalii precum papaya, portocalele, morcovii, dovlecii, cartofii dulci, mango, caisele, spanacul, ouăle sunt alimente bogate în vitamina A.

 - Vitamina D: este una dintre cele mai bune opțiuni pentru reducerea riscului de demielinizare și de apariție a sclerozei multiple. Modalitatea ideală de a optimiza nivelul de vitamina D din corp este prin intermediul expunerii protejate la soare. Controlați-vă în mod regulat nivelul de vitamina D, mai ales dacă luați suplimente de această vitamină, pentru a fi siguri că luați suficientă vitamina D pentru a obține nivele terapeutice de 50-70 ng/ml. Este bine de știut de asemenea, că Vitamina D influențează practic fiecare celulă din corp și este unul dintre cei mai puternici factori de prevenire a cancerului.

 - Aminoacizii: sunt esențiali pentru transmiterea mesajelor cerebrale, sunt așa-numitele cărămizi cu care se construiesc proteinele și îmbunătățesc capacitatea de comunicare internă a creierului. Se recomandă includerea în dietă a cerealelor precum quinoa sau amarantul integral (o cereală care conține toți aminoacizii esențiali de care are nevoie corpul), drojdia de bere și algele marine precum chlorella și spirulina (care este o sursă bogată de minerale și vitamine). Ca și quinoa, amarantul este o proteină completă, adică are în alcătuire toți aminoacizii de care organismul nostru are nevoie. Pentru ca o proteină să fie completă este necesar ca aceasta să fie alcătuită din 20 de aminoacizi. Corpul uman poate sintetiza zece dintre acești aminoacizi, restul de zece trebuie să fie luați din alimentație. Amarantul conține 18 aminoacizi, deci fără doi, care însă pot fi produși de organism.

 - Fructele: zahărul natural din fructe este un adevărat elixir pentru creier. Consumați 3 sau 4 fructe zilnic, însă evitați să le combinați cu alte alimente, mâncați de preferat fructele citrice dimineața, iar cele dulci consumați-le pe stomacul gol sau la 2 ore după ce ați mâncat. Merele, perele și piersicile sunt o alegere bună pentru cină, iar papaya și ananasul pentru micul dejun. Puteți mânca boabe de struguri sau coacăze între mese, pe post de gustări (în loc de dulciuri sau de snacks-uri).

 - Condimentele anti-inflamatorii: iată listă cu cele mai puternice 10 plante și condimente antiinflamatorii care este important să fie incluse în alimentația zilnică: cuișoare, ghimbir, rozmarin, turmeric, scorțișoară, piper, oregano, rozmarin, măghiran, salvie, cimbru.

 

Alte recomandări pentru regenerarea creierului:

 - Este necesar să echilibrezi nivelul de glucoză, introducând în dieta ta alimente bogate în hidrați de carbon cu eliberare lentă a energiei precum cerealele integrale, legumele, etc. Acestea sunt cel mai bun combustibil pentru creier și sistemul nervos, nu formează substanțe toxice în organism și furnizează corpului energie în mod constant și echilibrat.

 - Bea suficientă apă, deoarece apa este cel mai bun conductor de impulsuri electrice. Este esențial ca din dieta ta să nu lipsească cel puțin 2 litri de apă pură în fiecare zi.

 - Evită alimentele gătite foarte mult, deoarece în timpul procesului de gătire, acestea pierd mulți dintre nutrienți. Încearcă să mănânci cât mai des alimente crude sau doar puțin preparate, la aburi sau la cuptor.

 - Un remediu inflamator foarte recomandat sunt ciupercile Shiitake care conțin compuși puternici având capacitatea naturală de a inhiba inflamația și totodată stresul oxidativ.

 - Consumă cât de des semințe și oleaginoase deoarece sunt un aliment extraordinar pentru toate funcțiile sistemului nervos.

 - Nu uita să faci zilnic sau cel puțin de trei ori pe săptămână exerciții fizice, care stimulează toate funcțiile generale ale corpului, ajutând creierul să fie bine oxigenat și elimină stresurile și tensiunile mentale și corporale. Alege o activitate care să-ți facă plăcere, deoarece atunci când te bucuri de ceea ce faci, creierul secretă hormoni care provoacă stările de bucurie și bună-dispoziție și anume endorfinele, ceea ce ajută enorm la stimularea conexiunilor neuronale.  

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...