Â
Lămâile – proprietăți și beneficii
 Având numele botanic Citrus limon, binecunoscutele lămâi se pare că provin din munții Himalaya, iar cultivarea lor s-a extins apoi în Europa și Africa și, precum multe alte alimente, au fost duse în America atunci când Cristofor Columb a făcut călătoria spre acest ținut în 1493. Lămâile au început să fie foarte cultivate și apreciate în Florida începând cu secolul XVI.
 Cu siguranță unul din fructele tropicale cele mai consumate în întreaga lume, lămâile preferă clima moderat caldă și tropicală. Gustul lămâilor este cel mai bun atunci când acestea sunt de culoare galbenă strălucitoare și au o coajă subțire. Faimoase în principal pentru băutura inspirată din numele lor – limonada – feliuțele de lămâi sunt o alegere bună și ca adaos la ceai, atât cald cât și rece, pentru o porție extra de vitamina C.
 Sucul de lămâie este de asemenea o bază bună pentru dressingul de salate, iar coaja – doar partea galbenă, deoarece partea albă este amară – se folosește în multe rețete culinare pentru un plus de savoare. Oricare ar fi modul în care le folosiți, se recomandă să spălați întotdeauna cu atenție lămâile înainte de folosire sau dacă aveți posibilitatea, folosiți lămâi organice.
Â
Beneficiile pentru sănătate ale lămâilor
 Probabil toată lumea știe că lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, iar cantitatea per porție este foarte impresionantă, și anume 187% din valoarea zilnică, ceea ce face din lămâi un remediu de primă clasă contra infecțiilor. Vitamina C este fundamentală pentru sănătatea sistemului circulator și a regenerării tuturor celulelor din corp. Consumul său trebuie să fie zilnic pentru ca regenerarea celulară să se realizeze în condiții optime.
 Vitamina C este implicată în menținerea stării generale de sănătate, în regenerarea arterelor, în combaterea cancerului, a infarctului, în menținerea sănătății oculare, prevenirea formării ridurilor și a bolilor prenatale.
 Vitamina C este esențială în producerea colagenului, proteina ce menține pielea fină şi lipsită de riduri şi în producerea norepinefrinei, un neurotransmiţător care previne stările de depresie. Vitamina C participă şi la eliminarea colesterolului rău şi la arderea grăsimilor din organism.
 Împreună cu glicozidele flavonoide numite hesperetina și naringenina (care se găsesc în majoritatea citricelor), vitamina C contracarează eficient acțiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt un factor care în timp deteriorează vasele sanguine și pot contribui la acumularea colesterolului în pereții arteriali, determinând apariția aterosclerozei și a bolilor cardiace.
 Glandele suprarenale conțin cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate țesuturile din corp. Acolo, vitamina C este folosită pentru sintetizarea adrenalinei și a noradrenalinei și a diferiților hormoni steroidieni. De aceea, în timpul perioadelor stresante și dificile este foarte important să asigurăm organismului cantități suficiente de vitamina C și chiar să luăm suplimente care să o conțină.
 Lămâile sunt de asemenea, o sursă bună de tiamină, riboflavină, acid pantotenic, fier și magneziu, fibre, vitamina B6, calciu, potasiu și cupru, precum și de folat și potasiu.
 Acidul citric din lămâi ajută la digestie și la dizolvarea pietrelor de la rinichi, în timp ce acidul ascorbic este un antioxidant natural care previne o boală gravă, scorbutul. Alți antioxidanți din lămâi sunt carotenii-B, criptoxanthina-beta, zeaxantina, luteina și vitamina A, care ajută la menținerea sănătății membranelor mucoase, pielii și ochilor.
Informații nutriționale despre lămâi Mărimea porției: Aproximativ 108 grame de lămâi fără semințe |
||
Cantitate per porție |
 |
|
Calorii |
22 |
 |
Carbohidrați |
12 g |
 |
Zahăr |
6 g |
 |
Fibre |
5 g |
 |
Proteine |
1 g |
 |
Â
Studii medicale despre lămâi
 Multe studii clinice au indicat faptul că lămâile au proprietăți de a preveni apariția multor boli. Experimente efectuate atât în laborator, cât și pe pacienți, au arătat că lămâile sunt un potențial tratament benefic pentru cancer, inclusiv pentru cancerul de sân. Într-un studiu efectuat în Arabia Saudită, lămâia sub formă de extract a confirmat eficiența acesteia în tratamentul pentru pacientele care aveau cancer de sân.
 Se pare că lămâile conțin 22 de compuși anti-cancerigeni printre care și limonenul – un ulei care s-a dovedit că oprește răspândirea tumorilor cancerigene la animale. De asemenea, lămâile conțin glicozide care opresc divizarea celulelor canceroase.
 Un alt studiu medical citat de BBC News a arătat faptul că persoanele care consumă ceai cu lămâie prezintă mai puține riscuri de a face cancer de piele. Un grup de cercetători americani au studiat 450 de persoane, jumătate dintre aceștia suferind de un anumit tip de cancer de piele și au fost întrebați despre obiceiul de a bea ceai. S-a observat astfel că subiecții care aveau cancer consumau cantități infime de ceai cald. Specialiștii au afirmat că prin simplul gest de a adăuga felii de lămâie în ceai reducem cu 70% riscurile formării celulelor maligne la nivelul pielii, iar ceaiul negru reduce cu 40% aceste riscuri.
Â
      Iată 16 beneficii pentru sănătate ale lămâilor:
 1 - Lămâile sunt un agent purificator și alcalinizant al organismului. Deși lămâile conțin acid citric, în corpul acesta devine alcalin și ajută la alcalinizarea sângelui. Bea în fiecare dimineață apă pură în care ai stors sucul de lămâie și vei vedea în scurt timp efectele sale detoxifiante asupra corpului.
 2 - Lămâile sunt o sursă recomandată vitamina C. Vitamina C este un antioxidant foarte puternic care întărește sistemul imunitar și este un nutrient fundamental pentru menținerea unei sănătăți optime.
 3 - Studii medicale recente au demonstrat eficienÈ›a lămâii în reducerea creÈ™terii celulelor canceroase. ÃŽn plus, lămâile conÈ›in glicozide care opresc divizarea celulelor canceroase.      Â
 4 - În medicina naturistă se consideră că lămâia ajută la echilibrarea ph-ului din corp deoarece lămâia este alcalină. Datorită consumului ridicat de alimente dulci și de carne, majoritatea persoanelor au un grad ridicat de aciditate în corp, ceea ce în timp, duce la apariția numeroaselor boli și inclusiv a cancerului.
 5 - Consumul regulat de lămâi poate crește producerea de citrat urinar, o substanță din urină care previne formarea calculilor renali.
 6 - Lămâile conțin potasiu care este un mineral care ajută la combaterea unei tensiuni arteriale ridicate.
 7 - Sucul de lămâie ajută la eliminarea mucozităților în exces din corp, de aceea se recomandă persoanelor cu probleme respiratorii și celor care suferă de astm.
 8 - Lămâile ajută la menținerea sănătății ficatului prin stimularea secreției de bilă.
 9 - Lămâile ajută la reducerea stării de greață și de rău de mișcare.
 10 - Lămâile distrug bacteriilor datorită acizilor pe care îi conțin și îndepărtează mirosurile neplăcute și sunt un bun dezinfectant.
 11 - Lămâile ajută la eliminarea toxinelor din corp deoarece au un puternic efect diuretic.
 12 - Lămâile ajută la reducerea inflamației din corp, extrăgând acidul uric din articulații.
 13 - Vitamina C din lămâi menține pielea strălucitoare și distruge bacteriile care cauzează acneea.
 14 - Lămâile au electroliți care ajută la menținerea unei bune hidratări a corpului (ca și apa de cocos).
 15 - Aroma de lămâie este revigorantă și energizantă, iar uleiul esențial de lămâie folosit în aromoterapie are proprietăți dinamizante și conferă bună-dispoziție.
 16 - Lămâile ajută la menținerea unei gândiri clare și focalizate și ajută la reducerea anxietății și a depresiei. Totodată, lămâile determină o vigilență crescută, scad somnolența și oferă mai multă energie mentală.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca