Efectele antiinflamatorii ale turmericului asupra osteoartritei

 

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp

Efectele antiinflamatorii ale turmericului asupra osteoartritei Un studiu arată că extractul de turmeric - curcumina - poate calma durerile și contribuie din plin la creșterea mobilității articulare la pacienții care suferă de osteoartrită. Acesta poate reduce de asemenea, o serie întreagă de markeri inflamatorii.
100 de pacienți cu osteoartrită au fost împărțiți în două grupe - primului grup i s-a dat "cel mai bun tratament disponibil", iar al doilea grup a primit același tratament, la care s-a adăugat o doză de 200 mg de curcumină în fiecare zi.

Iată ce au concluzionat cercetătorii în acest caz:

 "Rezultatele au arătat că grupul de pacienți la care a fost administrată curcumina a înregistrat o reducere semnificativă în toate statisticile clinice primare. Aceste rezultate au fost completate de evaluarea unei serii de markeri inflamatorii (sVCAM), molecula de adeziune vasculară celulară solubilă - 1, precum și viteza de sedimentare a hematiilor [ESR]), în timp ce la grupul care a primit ”cel mai bun tratament disponibil” nu s-a constatat nicio variație semnificativă.”

 Curcumin - este extractul de turmeric, acel pigment care dă condimentului curry culoarea galben-portocalie. Curcumina este unul dintre acei compuși naturali ce trebuie păstrat mereu în atenția celor care urmăresc să se trateze de diferite afecțiuni. El este ingredientul activ din turmeric, care este un condiment foarte cunoscut.

 Atât medicina tradițională chineză cât și cea Indiană au recunoscut de mii de ani proprietățile binefăcătoare ale curcuminei, iar studii recente demonstrează că acesta ar putea fi ingredientul cu cel mai puternic potențial vindecător al naturii.

 De remarcat este faptul că curcumina este foarte cunoscută pentru proprietățile anti-inflamatoare. Mai multe studii au demonstrat ca ea influențează mai mult de 700 de gene și poate inhiba atât activitatea și sinteza ciclooxigenazei-2 (COX2) și 5-lipooxigenazei (5-LOX), precum și alte enzime care au fost implicate în inflamație în studiile respective.

 

Curcumina, unul dintre cele mai bune suplimente pentru mai multe tipuri de cancer

 Doctorul William LaValley din Austin Texas este unul dintre medicii de top care tratează cancerul cu ajutorul medicinii naturiste. Recent, el a oferit cele mai importante informații legate de curcumină, arătând ca aceasta are un rol deosebit de important printre ceilalți nutrienți în tratarea cancerului.

 Există peste 100 de căi diferite prin care curcumina are un efect benefic odată ce ajunge în celulă. În mod interesant, aceasta include metabolitul de curcumină și derivații ei, care sunt de asemenea, anti-cancer.

 

Curcumina poate să fie utilizată în toate tipurile de cancer.

 În India, unde curcumina este utilizat pe scară largă, prevalența celor patru tipuri de cancer atât de comune în SUA - cancerul de colon, sân, prostată și cancerul pulmonar - este de 10 ori mai mică. De fapt, cancerul de prostată, care este cel mai frecvent întâlnit și diagnosticat la barbații americani, este rar întâlnit în India și acest lucru este atribuit în mare parte consumului de curcumină ce se găsește în turmeric.

 Numeroase studii au analizat această legătură potențială între consumul de curcumină și combaterea cancerului, cu rezultate foarte promițătoare, ajungându-se la concluzia că curcumina are un efect benefic deoarece:

 - inhibă proliferarea celulelor tumorale;

 - inhibă transformarea celulelor normale în celule canceroase;

 - ajută organismul să distrugă celulele canceroase mutante astfel încât să nu se poată răspândi în tot corpul;

 - reduce inflamația;

 - îmbunătățește funcțiile ficatului;

 - inhibă sinteza unei proteine considerată a fi esențială în formarea tumorilor;

 - previne dezvoltarea vascularizării suplimentare care susține creșterea celulelor canceroase.

 Conform cercetărilor efectuate în Cancer Center (Centrul pentru studiul cancerului) din cadrul Universității din Texas, curcumina blochează o cale cheie biologică ce este necesară dezvoltării melanomului și altor tipuri de cancer.

 Condimentul oprește de fapt tulpinile de melanom să se prolifereze și determină celulele canceroase să se autodistrugă prin închiderea factor-kappa B nuclear (NF-kB), o proteină puternică care induce un răspuns anormal inflamator, ce conduce la un anumit gen de perturbare, cum ar fi artrita și cancerul.

 Pentru a obține toate beneficiile pe care curcumina le oferă, este important să găsiți un extract de turmeric cu cel puțin 95% de curcuminoide care conține doar ingrediente 100% certificate organic.

 Formula nu trebuie să conțină aditivi și excipienți (o substanță adăugată la supliment ca un ajutor de prelucrare sau stabilitate), iar producătorul trebuie să utilizeze metode sigure de producție la toate etapele: de plantare, cultivare, recoltare selectivă și producătoare, până la ambalarea produsul finit.

 

Cum să utilizăm Curcumina?

 Provocarea cu care ne confruntăm actualmente este dată de faptul că nu există nicio doză clară de utilizare a Curcuminei în tratarea cancerului. Aceasta se datorează faptului că sunt necesare doze relativ mari de curcumină, însă aceasta nu se absoarbe în organism foarte bine. Dozele tipice utilizate pentru cancer sunt de până la trei grame de extract curcumină de 3-4 ori/zi.

 O metodă foarte bună pentru a asimila curcumina este de a face o microemulsie din aceasta. Combinăm o lingură din pulberea de curcumină cu 1-2 gălbenușuri de ou și 1-2 lingurițe de ulei din nucă de cocos topit. Apoi, folosim un blender de mână de mare viteză pentru a emulsiona aceste componente.

 O altă metodă pentru a crește absorbția în organism, este de a pune o lingură din pulberea de curcumină într-un litru de apă clocotită. Apa trebuie să fie adusă la punctul de fierbere atunci când se adaugă pulberea. Dacă punem pulberea de curcumină în apă atunci când aceasta este rece și apoi le încălzim împreună nu vom obține același efect. De aceea vom respecta prima indicație.

 Fierbem compoziția timp de 10 minute și astfel vom obține o soluție cu 12%.

 Lăsăm să se răcească lichidul și îl consumăm. Pe măsură ce trece timpul, curcumina va scădea, astfel că după 6 ore soluția respectivă va avea numai 6% concentrat de curcumină. De aceea este important să consumăm soluția respectivă în maxim 4 ore după s-a răcit.

 Deoarece curcumina este un pigment galben foarte puternic, el poate să decoloreze permanent anumite suprafețe dacă nu sunteți atenți la acest aspect. De aceea este bine ca atunci când realizați amestecurile respective să utilizați hota de deasupra aragazului și astfel veți preveni răspândirea prafului pe alte suprafețe din bucătărie.

 

Studiul ce demonstrează puterea Curcuminei în ameliorarea durerilor

 Cele mai recente studii realizate pe pacienți suferinzi de osteoartrită, arată că cei care au utilizat în tratamentul lor o doză de 200 mg de curcumină zilnic, au beneficiat de reducere semnificativă a durerilor și o mare creștere a mobilității, în timp ce pacienții care nu au utilizat această doză de curcumină nu au simțit această stare de îmbunătățire.

 Un alt studiu din trecut arată că extractul de Curcumă compus din Curcuminoids (nutrienți pe bază de plante care conțin proprietăți antioxidante puternice) au blocat căile inflamatorii, prevenind eficient lansarea unei proteine care generează umflături și dureri.

 

Curcumina, o alternativă naturală la medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene

 Efectele antiinflamatorii ale curcuminei ajută din plin la reducerea iritației de la nivelul țesuturilor, care sunt caracterizate prin durere, înroșire, umflături și senzația de fierbințeală, fiind mai ales de folos pacienților ce suferă de osteoartrită.

 Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor care cauzează rigiditate articulară, durere, inflamare și umflare, acestea putând deveni foarte slăbite și fragile.

 Mulți pacienți recurg la antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) și analgezice, cum ar fi paracetamol, pentru a ameliora durerile, însă utilizarea regulată a acestor tipuri de medicamente este asociată cu efecte secundare semnificative care pot să fie chiar foarte grave, cum ar fi probleme cardiovasculare, gastro-intestinale și renale și chiar afectarea ficatului și a rinichilor.

 Dacă recurgeți la AINS, vă expuneți la un factor de risc, de aproximativ trei ori mai mare de a dezvolta reacții adverse gastro-intestinale, decât cei care nu recurg la acestea.

 Aproximativ 1,2 % din pacienții care au luat antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) sunt de fapt spitalizați pentru probleme gastro-intestinale care se amplifică de la an la an. Un studiu realizat cu pacienții care au luat AINS a arătat că ulerul este primul semn ce evidențiază agravarea stării de sănătate în mai mult de jumătate dintre subiecți.

 Cercetătorii au descoperit că medicamentele suprimă producția de prostaciclină, care este atât de necesară dilatării vaselor de sange și care inhibă coagularea. Studiile anterioare au descoperit că șoarecii care au fost programați genetic să nu poată utiliza în mod corespunzător prostaciclina au fost predispuși la tulburări de coagulare.

 Orice persoană care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare ar trebui să evite aceste medicamente. Complicațiile ulcerațiilor sunt cu siguranță un risc major, însă infarctul miocardic apare și mai frecvent, constituind un risc și mai mare ce poate pune viața în pericol, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. Deci putem considera că având o alternativă naturală la AINS pentru ameliorarea durerilor generate de osteoartrită, este extrem de benefic.

 Puteți folosi turmericul atunci când gătiți (alegând pulbere pură de curcumină, mai degrabă decât pudra de curry, deoarece un studiu a arătat că pulberea de curry conține foarte puțină curcumină). De asemenea puteți lua în considerare și faptul de a o lua sub formă de supliment.

 Pentru mulți oameni aceasta este o metodă mult mai utilă de a beneficia de potențialul vindecător al curcuminei, mai ales în cazul în care puteți obține aceasta dintr-o sursă organică de înaltă calitate. Aceasta mai ales dacă nu vă place în mod deosebit gustul de curry. Ca o paranteză, curcumina este benefică atât pentru osteoartrită dar și pentru multe alte boli sau afecțiuni, iar cercetările cu privire la acest ingredient sunt în curs de dezvoltare arătând că acesta poate juca un rol benefic și în următoarele boli:

 • fibroză chistică
 • diabetul de tip 2
 • boala Crohn
 • psoriazis
 • poliartrită reumatoidă
 • cataracta
 • calculii biliari
 • regenerarea musculară
 • boala inflamatorie intestinală

 

Mai multe sfaturi legate de vindecarea osteoartritei

 Osteoartrita este deteriorarea cartilajului care învelește articulațiile și este cea mai comună formă de artrită care se întâlnește în rândul persoanelor în vârstă. Ea este în mod normal asociată cu "uzura" articulațiilor, dar poate fi, de asemenea, cauzată și de stresul repetitiv sau de traumatismele acute.

 Pe lângă curcumină ca antiinflamator, se pot folosi cu succes și suplimentele de omega-3, deoarece omega-3 este binecunoscut pentru acțiunea sa binefacătoare în reducerea inflamației. În plus, adăugarea de glucozamină la omega-3 pare a fi o alegere excelentă mai ales pentru cei care suferă de osteoartrită.

 Dacă aveți osteoartrită, cartilajul din interiorul încheieturilor se deteriorează gradată, iar lichidul sinovial care menține articulațiile lubrefiate și elastice este de obicei redus. Durerea rezultă din faptul că oasele încep să intre în contact unul cu celălalt din cauza lichidului sinovial care este mult redus.

 Corpul este pe deplin capabil de a reconstrui acest cartilaj și lichidul sinovial. Dar, pentru a realiza aceasta în mod eficient, el are nevoie de ”blocuri corespunzătoare de construcții”. Unul dintre acestea este glucozamina, care contribuie din plin atât la reconstrucția cartilajului cât și a lichidului sinovial. Deci, utilizarea unor suplimente calitative care să regleze această deficiență poate fii de mare ajutor.

 Într-un alt studiu, participanții ce sufereau de osteoartrită moderată până la severă, de șold sau la genunchi, au primit 1.500 de mg de sulfat de glucozamină, împreună cu 200 mg de omega-3. Ei au simțit o reducere mult mai mare a durerilor și mai puține simptome (rigiditate dimineața, dureri ale șoldurilor și genunchilor) decât cei care au luat numai glucozamină.

 

                Alte recomandări pentru osteoartrită:

 

Specificitatea nutrițională

 Biochimia fiecăruia și impregnarea genetică influențează raportul de grăsime, proteinele și carbohidrații de care corpul are nevoie pentru a se menține în stare optimă. De aceea este necesar ca fiecare să se hrănească în conformitate cu structura sa genetică pentru a obține raportul optim de macronutrienți din alimentație.

 Alegerea unei diete corecte este de fapt una dintre modalitățile cele mai profunde pentru a reduce și preveni inflamația.

 

Optimizarea nivelului de vitamina D

 Deficiența vitaminei D în corp este asociată cu inflamație, așa că pentru a vă asigura menținerea unei stări de sănătate este foarte bine să vă expuneți corpul la soare, atunci când este posibil sau să folosiți un solar. Puteți de asemenea să folosiți un supliment natural de vitamina D3 de calitate foarte bună. Nivelul scăzut de vitamina D din corp este de multe ori asociat cu apariția osteoartritei.

 

Exercițiile fizice

 Exercițiile fizice în general, chiar și cele ușoare se dovedesc a fi foarte utile pentru a preveni debutul osteoartritei și este foarte important să creșteți tonusul muscular la nivelul articulațiilor care nu sunt solicitate în mod normal. În timp, lipsa mișcării poate conduce la atrofie musculară și la slăbirea încheieturilor. De aceea, pentru a preveni apariția imobilității prin contracturile specifice încheieturilor, este important să vă păstrați în mișcare.

 Programul dumneavoastră de exerciții fizice ar trebui să includă o serie întreagă de activități dinamice. Antrenament cu greutăți, exerciții cardio, stretching și alte genuri de activități dinamice ce pot fi integrate în rutina dumneavoastră zilnică. În cazul în care starea dumneavoastră vă permite, ar fi foarte bine să recurgeți la un program de fitness personalizat, pentru a vă păstra o stare de sănătate optimă.

 Există multe alte metode naturale de ameliorare a durerilor provocate de osteoartrită, precum acupunctura, plantele cu efect calmant precum ghimbirul, boswellia, bromelaina și uleiul de ciuboțica-cucului.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți …

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și propriet…

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară și ...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roșie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri și remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepți…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 rețete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire și r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale și a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa și usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne și trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura și ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite și natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

Semințele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

Știința confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...