Tot ce trebuie să știm despre hrișcă
Puțini dintre noi am auzit despre hrișcă și am preparat ori am gustat vreun fel de mâncare în care hrișca era ingredientul principal.
Ce-i drept, nu foarte populară la români, hrișca este foarte populară în Rusia și în tot spațiul post-sovietic, inclusiv în Republica Moldova. Hrișca este extrem de plăcută la gust, conține multe proteine, fibre, microelemente, deosebit de importante pentru dezvoltarea armonioasă a organismului. În România însă, hrișca se găsește mai mult în magazinele naturiste ori plafaruri, fiind catalogată ca un fel de mâncare specific vegetarienilor și de asemenea în marile lanțuri de supermarketuri și hipermarketuri. Cei ce țin la dieta lor și la alimentația sănătoasă ar trebui să încerce măcar o dată să gătească un preparat pe bază de hrișcă.
Cum se fierbe corect hrișca?
Hrișca se fierbe cel mai bine într-un ceaun, dar orice alt vas este perfect. Așadar, folosiți ca și măsură o cană mai mare sau un pahar de aproximativ 300 de ml. Se pun la fiert două măsuri de apă (două pahare) cu sare și se lasă la fiert până se dă în clocot.
Între timp, hrișca se spală bine, se alege de impurități, în trei ape, ca și în cazul orezului. Când începe să fiarbă apa în clocot, se adaugă hrișca și se amestecă cu o lingură de lemn, până ce începe să fiarbă din nou. Atunci, se reglează focul aragazului mai mic, se acoperă ceaunul cu un capac și se lasă la fiert aproximativ jumătate de oră sau 40 de minute. Nu se amestecă în tot acest timp în hrișcă! După jumătate de oră, se verifică dacă hrișca a absorbit toată apa în care a fiert, dacă nu, se mai lasă puțin pe foc, în jur de zece minute, fără să amestecați.
Ce conține hrișca?
Hrișca este foarte bună pentru organismul nostru, este energizantă și este foarte hrănitoare, înlocuind cu succes rețetele cu orez sau cu cartofi. Hrișca nu conține gluten și este recomandată persoanelor care pur și simplu vor să evite glutenul din varii motive, cum ar fi alergia sau intoleranța la gluten. Hrișca conține puternici antioxidanți, precum și vitamina B1, B2, B3 și B6, dar și zinc, potasiu, fier, și magneziu (care îmbunătățește circulația sângelui și scade tensiunea arterială). De asemenea, hrișca mai conține și mulți antioxidanți, care au rolul de a preveni formarea cancerului și de a stopa dezvoltarea celulelor tumorale, iar printre aceștia amintim vitamina E, seleniul, acidul felonic și acidul fitic, dar și o cantitate semnificativă de flavonoizi, precum quercitina și rutina.
Quercitina este un flavonoid deosebit de important ce se găsește și în măr și în ceapă și care ajută la prevenirea și tratarea multor boli.
Beneficii pentru sănătate
Hrișca este una din cele mai vechi plante, de origine asiatică, indicată în afecțiuni precum anemie, diabet zaharat, boli de inimă, hepatice, hipertensiune arteriala, gastrită, ulcer, cancer, boala Alzheimer, nivel crescut al colesterolului. Dacă reușim să „strecurăm” hrișca printre alimentele pe care le consumăm în mod regulat vom avea numai surprize plăcute, deoarece, vom observa că se reduce riscul de a dezvolta valori crescute ale colesterolului, dar și ale presiunii arteriale. Hrișca este ideală pentru a fi consumată în curele de slăbire , fiind foarte hrănitoare, ține de foame și mai ales, nu îngrașă. Hrișca ajută așadar la menținerea unui stil de viață sănătos și la prevenirea multor afecțiuni ce ne pot afecta pe termen lung.
Cum se gătește hrișca?
Cel mai simplu mod de a găti hrișca este acela de a o fierbe și de a adăuga miere de albine ori dulceață, ca și în cazul orezului cu lapte. De asemenea, în același fel în care pregătim orezul cu legume putem găti și hrișca. Făina de hrișcă este extrem de sănătoasă și nu conține gluten, așadar, adăugată în aluaturile pe care le preparați în casă (de pizza, biscuiți ori prăjituri), este ideală. Hrișca se mai poate adăuga și în supe ori ciorbe pentru o aromă deosebită și se mai pot face și alte preparate precum tocănița cu hrișcă ori budinca cu hrișcă.