Beneficiile ardeiului iute
Adevărații cunoscători, cei care adoră mâncarea picantă știu că nicio masă fără ardei iute, nu este într-adevăr delicioasă. Există, desigur, și persoane care evită consumul de ardei iute din varii motive, însă, pentru cei dispuși să îi mai acorde o șansă, putem spune doar că ardeiul iute este o armă împotriva cancerului, iar consumul de ardei iute aduce o mulțime de beneficii organismului. Capsaicina, compusul activ din ardeiul iute, protejează ADN-ul celular, având o acțiune anticancerigenă demonstrată.
Generalități despre ardeiul iute
Ardeiul iute (Capiscum Annuum), este o specie de ardei ale cărei proprietăți medicinale sunt extrem de importante, mai ales datorită capsaicinei și a conținutului de vitamina A și Vitamina C. Ardeiul iute este originar din America Centrală și de Sud și a fost răspândit în lume foarte ușor de către spanioli și portughezi. Sunt mai multe tipuri de ardei iute, de mai multe culori, forme, mărimi, însă în general, este o plantă foarte pretențioasă la lumină, căldură, apă și hrană, dezvoltându-se cel mai bine pe un teren afânat, bogat, îngrășat cu gunoi de grajd.
Beneficiile consumului de ardei iute
Ardeiul iute are efecte uimitoare asupra organismului uman, mai ales asupra sistemului circulator, fiind un remediu potrivit pentru a trata hipertensiunea arterială, deoarece are proprietatea de a curăța venele, arterele și de a diminua valoarea colesterolului rău și a trigliceridelor din sânge. Ardeiul iute are o acțiune benefică pentru stomac și tractul intestinal, ajutând la eliminarea fecalelor și tratând ulcerele intestinale, favorizând grabnica vindecare a leziunilor stomacale. Iute și extrem de picant, ardeiul iute este folosit ca adaos la diverse feluri de mâncare din întreaga lume, iar capsaicina încălzește imediat corpul, fiind un inhibitor puternic al substanței P, asociat cu procesele inflamatorii. La nivel local, capsaicina aplicată pe zonele dureroase reprezintă un tratament eficient pentru durerile de cap.
Beneficii cardiovasculare ale capsaicinei din ardeiul iute
Ardeiul roșu iute, s-a dovedit științific că reduce nivelul colesterolului rău și a trigliceridelor din sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale, protejând inima de afecțiuni ce pot apărea de-a lungul vieții. Așadar, ardeiul iute stimulează circulația sângelui, având un efect puternic vasodilatator, scăzând astfel riscul de accidente vasculare și de infarct miocardic, stimulând totodată circulația periferică deficitară. Capsaicina curăță arterele, crescând colesterolul bun HDL, având rezultate minunate în cazul aterosclerozei.
Beneficii antitumorale ale ardeiului iute
Puține legume se pot „lăuda” că au proprietăți antitumorale și anticancerigene. Ardeiul iute, însă, ajută îndeosebi în cazurile de cancer mamar, ovarian, de ficat, plămâni sau cancer de prostată, cele mai des-întâlnite tipuri de cancer în prezent.
Ardeiul iute, un excelent stimulent al imunității
Ardeiul iute de culoare roșie are un conținut ridicat în betacaroten sau provitamina A. Așadar, această provitamină are rolul de a lupta împotriva infecțiilor și de a apăra organismul împotriva agenților patogeni, invadatori. Ardeiul iute de asemenea menține sănătatea întregului organism, protejându-l de bacterii și de viruși.
Cura de slăbit cu ardei iute
Ardeiul iute ajută și persoanele ce vor să scape de câteva kilograme în plus, deoarece un consum regulat de ardei iute poate diminua tentația de a consuma dulce sau sărat. Ardeiul iute suprimă pofta de mâncare și vă veți sătura mult mai repede. În plus, capsaicina este substanța care ajută cu adevărat la pierderea kilogramelor în plus, de vreme ce are proprietatea de a accelera metabolismul și arderile vor fi mai intense.
Remedii cu ardei iute
Ardeiul iute vă ajută să tratați natural bronșita, deoarece acesta subțiază mucusul din plămâni, ajutându-vă să îl eliminați mai ușor. Pudra de ardei iute amestecată cu puțină apă și aplicată pe locul dureros în cazul unei dureri de dinți (nu pe gingie!) face minuni. De asemenea, febra poate fi tratată cu ajutorul ardeiului iute deoarece capsaicina vă va ajuta să transpirați și să accelerați circulația sângelui.
Contraindicații ale consumului de ardei iute
Se recomandă ca persoanele care suferă de hemoroizi, de unele afecțiuni ale ficatului, fisuri anale, colon iritabil, inflamații intestinale, hiperaciditate sau gastrită, să evite consumul de ardei iute, iar acest lucru este valabil și pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează.