Â
Remediile bunicii contra neplăcerilor cauzate de iarnă
 Frig, lipsa luminii, viruși sau microbi de tot felul… Iarna, organismul nostru este mult mai vulnerabil şi nu este în forma sa cea mai bună.
 Rezultatul: oboseală, gripă, tuse persistentă, probleme digestive. Toate acestea se adună şi îţi pot cauza o mulțime de neplăceri. Dar pentru a le face faţă, îți venim în ajutor cu câteva trucuri şi sfaturi care te vor ajuta să depăşeşti cu bine aceste probleme.
 Atenție însă. Chiar dacă sunt foarte bune pentru a înlocui medicamentele, acestea nu pot înlocui în orice caz vizita la medic sau la farmacie în caz de simptome persistente.
Â
Usturoiul
 Se consumă din cele mai vechi timpuri şi este cel care stimulează circulaţia, favorizează digestia, dar care acţionează şi asupra sistemului imunitar.
 - Reţeta bunicii: pentru a degaja căile respiratorii, dar şi pentru a lupta contra nasului care curge, trebuie să pui la fiert 250 ml de apă, adaugă 3 sau 4 căţei mărunţiţi fin, o linguriţă de suc de ceapă şi un strop de sare. De consumat de două ori pe zi pentru a profita de acţiunea antiseptică şi antiinflamatoare a usturoiului.
Â
Scorţişoara
 Se foloseşte din cele mai vechi timpuri în medicina ayurvedică şi în cea chinezească. Este cea care prezintă nişte proprietăţi antivirale şi anti-bacteriene mai ales dacă este sub formă de ulei esenţial.
 - Reţeta bunicii: trebuie să bei de îndată ce simţi că te doare gâtul un pahar de lapte cald, amestecat cu 15 grame de scorţişoară, la rândul ei amestecată cu coajă de lămâie. Un amestec ideal pentru durerile de gât datorită acţiunii combinate a celor trei ingrediente.
Â
Lămâia
 Un ingredient foarte folosit în bucătărie, bogat în vitamina C dar şi în potasiu dar şi vitaminele din grupa B. Să nu uităm nici de cantităţile apreciabile de magneziu, de calciu, de fosfor sau vitaminele A şi E.
 - Reţeta bunicii: trebuie să bei în fiecare dimineaţă pe stomacul gol sucul de la o jumătate de lămâie amestecat cu o ceaşcă de apă caldă.
 Este un truc simplu şi preconizat în numeroase regimuri detox. Un ritual matinal cu o mulţime de beneficii.
Â
Chimionul
 Este celebru pentru acţiunea sa benefică pentru digestie, un ingredient care poate să elimine spasmele şi poate să elimine şi balonările.
 - Reţeta bunicii: în caz de dureri de stomac, de balonări sau de dureri de stomac, prepară un ceai din 1 linguriță de boabe de chimion pentru o ceaşcă de apă.
Â
Ghimbirul
 Este unul din primele condimente care şi-a făcut intrarea în Europa, un condiment folosit în China şi pe post de plantă medicinală. În domeniul fitoterapiei este ideal pentru a se trata cu el problemele digestive şi lipsa de energie şi de vitalitate.
 - Reţeta bunicii: fă un decoct plin de energie din 10 cl de apă, ghimbir proaspăt, 3 seminţe de piper negru, o jumătate de baton de scorţişoară, o lămâie şi o lingură de miere.
Â
Mierea
 Mierea este un aliment medicament natural cu o mulțime de proprietăţi pentru tine apreciabile mai ales iarna. Este antiseptică, anti-bacteriană, cicatrizantă, calmantă, etc.
 - Reţeta bunicii: cel mai uşor este să consumi 1 lingură sau 2 de miere seara înainte de culcare pentru a se evita tusea nocturnă. Poţi prepara şi o infuzie din miere, mere şi scorţişoară.
Â
Portocala
 Are aceeaşi compoziţie şi aceeaşi compuși ca şi lămâia, dar are în plus şi un gust mai bun.
 - Reţeta bunicii: consumă un suc din portocale stoarse pentru vitamina C care vine cu mai multă energie şi care întărește sistemul imunitar.
Â
Cimbrul
 Are un parfum excepţional, dar şi virtuţi antiseptice, antalgice şi spasmolitice.
 - Reţeta bunicii: pentru a lupta contra durerilor de gât şi contra tusei: bea trei sau patru ceşti de ceai pe zi.