Â
8 condimente și ierburi sănătoase
 Anul acesta trebuie să inviți mai mult la tine în farfurie condimentele și ierburile sănătoase. Iată în continuare câteva sfaturi pentru a profita la maximum de savorile și de beneficiile lor.
 Atunci când alegem condimentele se pare că le alegem în funcție de miros și de gust. Dacă parfumul unui condiment îți place, sunt șanse mari să îți placă și gustul său.
 Și ierburile și condimentele sunt cele care pot înlocui foarte bine sarea și grăsimile pentru a pune cel mai bine în valoare savoarea unor alimente și pentru a-ți delecta papilele gustative.
Â
Â
Cimbrul
 La fel ca și oregano, acesta conține antioxidanți. Și te mai ajută și la întărirea sistemului imunitar. Este deci excelent contra gripei. Îl poți încerca în tocănițe și tot felul de tarte precum clafoutisul. Cu siguranță că va deveni preferatul tău și al familiei tale.
Â
Cuișoarele
 Dețin recordul de cele mai puternice mirodenii antioxidante. Și mai pot contribui și la tratarea durerilor de dinți și de gingii. Este de ajuns dacă mesteci câteva. În plus, te vei putea bucura de cea mai fresh respirație.
 Le poți folosi la fructe și la legume care vor fi mai ușor de digerat. Cuișoarele combinate cu cimbrul și cu pătrunjelul sunt o combinație clasică de folosit în tot felul de tarte.
Â
Oregano
 Oregano este un condiment plin de antioxidanți. Este deci un campion al protecției contra radicalilor liberi. Are unele proprietăți antiinflamatorii și ajută la combaterea unor infecții.
 Oregano îl poți încerca în tot felul de garnituri, în vinegrete preparate în casă, pe pizza sau în paste. Sau poți încerca o rețetă de pui cu lămâie și usturoi, dar și cu oregano sănătos și hrănitor în marinată.
Â
Busuiocul
 Busuiocul conține și el antioxidanți, mărește producția de anticorpi și are proprietăți antibacteriene. Este calmant al emoțiilor și poate ajuta copiii să adoarmă.
 Busuiocul poate fi încercat și în sosul de roșii sau în sosul pesto. Un fel de mâncare cremos cu paste, cu sos pesto și cu brânză oferă toate proprietățile sănătoase ale busuiocului într-un preparat savuros.
Â
Rozmarinul
 Rozmarinul ajută rinichii să funcționeze cât mai bine, protejează creierul și neutralizează radicalii liberi.
 Rozmarinul îl poți folosi în preparatele pe bază de pui, în aluatul pentru pâine sau legume. O tocăniță cu cel mai delicios cârnat de curcan va fi delicioasă asezonată cu rozmarin.
Â
Curcuma
 Curcuma are proprietăți antiinflamatorii, deci te ajută să lupți contra bolilor cardio-vasculare. Poți folosi o lingură de curcuma în meniul tău zilnic.
 Curcuma este un condiment delicios în preparatele indiene, dar și în rețetele cu pui și cu creveți.
Â
Ghimbirul
 Ghimbirul este un star al alimentației anticancer, dar are și proprietăți digestive. Îl poți presăra peste alimente, îl poți mânca confiat sau îl poți infuza.
 Ghimbirul este delicios și în sucurile home-made, ciorbe, preparate cu pui sau cu pește.
Â
Coriandrul
 Coriandrul contribuie la eliminarea metalelor grele din organism. Este ideal în salate, supe, marinate, guacamole sau salsa.
Â
Nu uita de desert
 Ierburile și mirodeniile se pot folosi și la preparatele dulci. Căpșuni sau mere cu busuioc, cu puțină sare și ulei de măsline este o idee de încercat.