Â
Mirodeniile: proprietăți fabuloase asupra sănătății
 Curcuma împotriva cancerului, ardei iute pentru digestie, piper împotriva durerii, șofran pentru creier…din ce în ce mai multe studii scot în evidență proprietățile fabuloase ale mirodeniilor.
Â
Curcuma, remediu anticancer
 Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut eficiența curcumei în tratarea tulburărilor digestive precum dureri de stomac, pierderea apetitului, arsuri la stomac. Studii asupra animalelor au scos în evidență și faptul că această mirodenie are efecte protective asupra mucoasei gastrice. Curcuma inhibă bacteria Helicobacter pylori responsabilă de apariția ulcerului gastric.
 Studiile numeroase făcute asupra acestei mirodenii au identificat substanța responsabilă: curcumina. Pe lângă faptul că acționează asupra tulburărilor digestive, curcuma prezintă un puternic potențial antioxidant, esențial în prevenirea mai multor tipuri de cancer.
Â
Piper împotriva durerii
 Conform unui studiu german, capsaicina (substanță prezentă în piperul de Cayenne), reduce durerea. Cremele pe bază de capsaicină sunt extrem de eficiente în tratarea durerii cauzate de artrită sau artroză. Capsaicina stimulează local producția de substanța P, un neurotransmițător care declanșează durerea în momentul în care organismul are o anumită durere.
Â
Piper iute pentru digestie
 Piperul de Cayenne îmbunătățește digestia.
Â
Scorțișoara scade nivelul glicemiei
 Conform unui studiu pakistanez din 2003, scorțișoara ar putea contribui la prevenirea și tratarea diabetului. Persoanele care suferă de diabet de tip2 , 1,3 sau 6g de extract de scorțișoară pe zi, timp de 40 de zile scade nivelul de glicemie cu până la 18-29%, nivelul de trigliceride cu până la 23-30% și colesterolul rău cu până la 27%.
Â
Ghimbir împotriva grețurilor
 Ghimbirul are un efect antiemetic. Pe scurt, ghimbirul se dovedește a fi extrem de eficient în prevenirea și stoparea grețurilor și vărsăturilor. Gingerolele și zingeronele conținute de ghimbir reduce mișcările stomacului care provoacă grețurile. Poți consuma ghimbirul crud, sub formă de infuzie, proaspăt sau sub formă de pudră în mâncare.
Â
Șofran împotriva depresiei
 Șofranul este eficient împotriva simptomelor de depresie lejeră și moderată. Cercetătorii au ajuns să compare efectele șofranului cu cele ale fluoxetinei, atât este de eficient. Rezultat: șofranul este la fel de eficient ca Prozacul. In cadrul medicinei tradiționale persane, șofranul este folosit în tratarea depresiei.
Â
Cuișoarele diminuează durerile dentare
 Consumul de cuișoare rămâne modalitatea ideală de a calma durerile dentare până când reușești să ajungi la dentist. Cuișoarele conțin eugenol, o substanță anti-inflamatorie, antiseptică. Cuișoarele au un efect anesteziant local.
Â
Schinduf pentru apetit
 Schinduful este o mirodenie extrem de folosită în India, în special în curry. Semințele de schinduf au proprietatea de a stimula apetitul și funcțiile digestive. Saponinele conținute de schinduf sunt responsabile pentru acest beneficiu. Pune la macerat 500mg de semințe zdrobite de schinduf într-un pahar cu apă rece timp de 2-3 ore. Filtrează și consumă preparatul obținut. Bea câte 3-4 pahare pe zi până când apetitul revine.