Â
Sindrom premenstrual: alimente de un real ajutor
 Cu aproximativ șapte zile înainte de menstruație, dacă niciun ovul nu este fecundat, nivelul de estrogen și de progesteron scad. Pentru un număr mare de femei, această perioadă nu este una ușoară. Iritabilitate, depresie, crampe, balonare, poftă de mâncare, dureri mamare, dureri de cap…toate acestea sunt simptomele sindromului premenstrual. La alte femei, tulburările încep în momentul în care se declanșează menstruația și se manifestă prin sângerare abundentă și crampe. Majoritatea femeilor apelează la medicamente pentru a scăpa de aceste probleme. Trebuie să știi că există și unele alimente care ameliorează aceste simptome și contribuie la echilibrarea nivelului de hormoni și la prevenirea retenției de apă.
Â
Spanac, soia, semințe și alte alimente bogate în magneziu
 Datorită conținutului bogat de magneziu, spanacul contribuie la prevenirea sindromului premenstrual. Magneziul este esențial producției de dopamină. Acest hormon care acționează în mod pozitiv asupra bunei dispoziției contribuie și la echilibrarea funcțiilor suprarenale. Drept urmare, previne retenția de apă. Doza zilnică recomandată de magneziu este de 320mg.
Â
Produsele lactate și celelalte alimente bogate în calciu și Vitamina D
 În cadrul unui studiu efectuat asupra unui număr de 300 de femei, cercetătorii au descoperit că la femeile care au consumat patru porții de lapte degresat pe zi riscurile apariției sindromului premenstrual au scăzut cu până la 40%.
Â
Scoici, stridii, soia și alte alimente bogate în fier
 Femeile care sângerează abundent în perioada menstruației trebuie să consume alimente bogate în fier. Carnea roșie slabă și sardinele sunt surse fabuloase de fier. 18mg de fier pe zi sunt suficiente.
Â
Nuci, semințe, germeni de grâu și alte alimente bogate în Vitamina E
 Migdalele și semințele de floarea soarelui contribuie la ameliorarea sindromului premenstrual. Aportul zilnic recomandat de Vitamina E este de 15mg. De aceea, trebuie să introduci în alimentația de zi cu zi aceste alimente bogate în Vitamina E.
Â
Glucide complexe furnizate de semințe integrale, fructe și legume
 Numeroase sunt femeile care au poftă de dulciuri în perioada menstruației. Însă, în loc să consume dulciuri, cel mai bine ar fi să consume semințe integrale, fructe și legume, alimente care contribuie la ameliorarea simptomelor, mai ales a crampelor care însoțesc adesea sângerările abundente. Glucidele cresc nivelul de serotonină, un neurotransmițător care acționează în mod pozitiv asupra moralului și dispoziției.
 Semințele integrale conțin mangan iar specialiștii sunt de părere că simptomele premenstruale sunt mai pronunțate la femeile ce suferă de o carență de mangan sau de calciu.