Proprietățile semințelor de susan
ApariÈ›ia seminÈ›elor de susan se pierde în negura timpului È™i sunt consumate în mod regulat datorită numeroaselor beneficii atât pe plan nutritiv cât È™i pe plan culinar. Iată care sunt proprietățile seminÈ›elor de susan.
Cultivat în Africa de Est È™i în Asia de mai bine de 5000 de ani, susanul este un remineralizant puternic, bogat în fibre È™i în minerale. Susanul este o plantă oleaginoasă din care se consumă doar sămânÈ›a. SeminÈ›ele de susan se pot regăsi în cadrul regimurilor macrobiotice.
Principiile active din semințele de susan
Nu trebuie să te laÈ™i păcălită de aspectul minuscul al acestor seminÈ›e deoarece acestea au un număr impresionant de principii active, excelente pentru organismul nostru. SeminÈ›ele de susan sunt excelenÈ›i antioxidanÈ›i: datorită prezenÈ›ei Vitaminei E, seminÈ›ele de susan joacă un rol esenÈ›ial în prevenirea cancerului dar È™i în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Semințele de susan sunt anti-colesterol.
Semințele de susan conțin lignani, niște compuși vegetali care joacă același rol ca și estrogenii. Printre lignani, există sesamina care contribuie la reducerea colesterolului rău (LDL). Drept urmare, sunt reduse și riscurile de hipertensiune.
Semințele de susan conțin un număr incredibil de nutrienți. Iată o listă scurtă:
- Calciu: seminÈ›ele de susan reprezintă o sursă excelentă de calciu care contribuie la formarea unui sistem imunitar È™i la întărirea oaselor. Calciul mai are rolul de a ameliora coagularea sângelui.
- Fosfor: semințele de susan au un conținut bogat de fosfor care contribuie la menținerea sănătății oaselor și a dinților. Fosforul din semințele de susan contribuie și la creștere și la regenerarea țesuturilor.
- Magneziu: ideal pentru dezvoltarea osoasă dar È™i pentru elaborarea proteinelor È™i întărirea sistemului imunitar.
- Fier: seminÈ›ele de susan au un conÈ›inut deloc de neglijat de fier care va contribui la transportul oxigenului È™i la formarea globulelor roÈ™ii din sânge.
Uleiul de susan
Uleiul de susan folosit drept unic ulei alimentar are efecte pozitive asupra pacienÈ›ilor diabetici È™i hipertensivi datorită faptului că micÈ™orează glucoza È™i presiunea sanguină. Dacă consumi seminÈ›e de susan în mod regulat nivelul de stres va scădea în mod considerabil. AntioxidanÈ›ii conÈ›inuÈ›i de aceste seminÈ›e luptă cu succes împotriva radicalilor liberi È™i te vor menÈ›ine tânără pentru mai mult timp. De asemenea, studiile au demonstrat faptul că numeroasele substanÈ›e aflate în seminÈ›ele de susan contribuie la inhibarea È™i formarea unui număr mare de tipuri de cancer.
SeminÈ›ele de susan au cel mai bogat conÈ›inut de fitosteroli din toate seminÈ›ele existente pe piață, substanÈ›e care menÈ›in nivelul de colesterol în limite normale.