Andivele sunt amare și pline de apă.
Ce părere ai despre ele? Oare este chiar aÈ™a? Trebuie să È™tii un lucru – dacă È™tii cum să le prepari, andivele pot transforma în ceva savuros, care se topeÈ™te în gură È™i care îÈ›i delectează papilele gustative. Andivele mai pot fi È™i crocante sau delicios de caramelizate… nu ne crezi? Încearcă ideile noastre È™i cu siguranță că le vei iubi de acum înainte.
De ce să consumi andivele în primul rând?
Andivele au un aport mineral foarte diversificat. Sunt foarte bogate din punct de vedere nutriÈ›ional în oligoelemente È™i în minerale. Pentru 100 de grame vin cu un aport între 5 È™i 10 mg È™i acoperă un procent de 10% din nevoile zilnice.
Andivele sunt o sursă se seleniu
Andivele sunt È™i o sursă se seleniu. Seleniu este un oligoelement care protejează celulele de îmbătrânire È™i limitează È™i apariÈ›ia anumitor tipuri de cancer.
Andivele sunt și excelente pentru digestie.
Consumate fierte sau crude, andivele au un nivel de fibre care pot fi bine tolerate, chiar și de către cei care au un sistem digestiv mai delicat.
Andivele sunt bogate în potasiu
Sunt È™i bogate în potasiu dar È™i conÈ›inutul lor de 94% de apă favorizează o excelentă epurare renală.
Cum poți descoperi și cum poți aprecia andivele.
Te poÈ›i gândi să le prepari sub forma unor tarte, salate È™i supe creme. Andiva se poate mânca deci crudă, fiartă, întreagă, în piure, la cuptor, în rulouri, etc.
Să nu mai vorbim despre frunzele sale crocante care se pot servi la aperitiv cu brânză proaspătă È™i cu ierburi fine sau pe un platou alături de maioneză. Andivele sunt cele mai gustoase È™i alături de cubuleÈ›e de mere È™i de gustul caramelizat al nucilor într-o salată de toamnă bogată în savori.
Andivele pot fi paradoxal È™i fondante sub un simplu gratin sau combinate cu un simplu aluat de foietaj. Dar copiii vor adora cu siguranță È™i gustul caramelizat al acestora, ascunse, într-o tartă cu brânză de capră sau chiar în mijlocul unei supe reci.
Alte idei cu andive:
- o tartă tatin cu andive È™i cu brânză de capră.
- andive cu jambon.
- o salată cu andive cu roquefort și cu nuci.
- andive cu sirop de arțar.
Nu uita că andivele sunt niÈ™te legume multifuncÈ›ionale. Le poÈ›i prepara cu toate cruditățile, cu jambonul, cu brânza dar È™i cu fructele pentru un gust dulce È™i sărat. Condimentele precum muscada sunt È™i ele ideale.