Ce este cistita?
Cistita este o inflamație a vezicii urinare, de obicei cauzata de o infecție a acesteia. Acest tip de infecții pot fi cauzate de:
- golirea vezicii urinare într-un mod necorespunzător, spre exemplu, ca urmare a unei sarcini la femei sau a unei prostate mărite, în cazul bărbaÈ›ilor;
- deteriorare sau iritare a uretrei;
- bacterii transferate dinspre anus către uretra, spre exemplu ca urmare a unui act sexual.
Cistita poate afecta atât femeile, cat È™i bărbaÈ›ii.
Cel mai frecvent, cistita este întâlnită în cazul femeilor, deoarece acestea au uretra mai scurta, în comparaÈ›ie cu bărbaÈ›ii. De asemenea, deschiderea uretrei se afla aproape de anus, fapt ce facilitează transferul de bacterii dinspre acesta către uretra. Cistita poate afecta femeile la orice vârstă iar studiile arata ca fiecare femeie se va confrunta cu cistita cel puÈ›in o data în viata.
In cazul bărbaÈ›ilor, cistita apare cu o frecventa mai redusa, însă poate avea efecte mai grave decât în cazul femeilor. Acest lucru se datorează în mare parte cauzelor apariÈ›iei afecÈ›iunii, care la bărbaÈ›i pot fi: infecÈ›ii ale prostatei sau obstrucÈ›ii ale tractului urinar, care pot fi cauzate de tumori sau prostata mărită.
Simptome ale cistitei
Simptomele cistitei sunt relativ uÈ™or de depistat. Acestea includ nevoia urgenta de a urina mai des decât în mod normal, dureri sau înÈ›epături în timpul urinarii sau dureri în zona vezicii urinare.
Este recomandat sa se apeleze imediat la medicul de familie când apar aceste simptome, în special în cazul copiilor È™i bărbaÈ›ilor.
Tratarea cistitei
Cistita uÈ™oară dispare de obicei în câteva zile. Tratamentul eficient la domiciliu al cistitei include consumul de apa multa È™i luarea unor medicamente, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, dacă medicul de familie va recomanda acest lucru.
De asemenea, este recomandat sa va abțineți de la orice tip de activitate sexuala pe aceasta perioada.
Cistita acuta se tratează în general cu antibiotice, dar exista câteva remedii alternative pe care le puteÈ›i încerca acasă, înainte ca afecÈ›iunea sa se agraveze.
Alte tipuri de tratament al cistitei la domiciliu
1. Bicarbonatul de sodiu
AdaugaÈ›i o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apa, amestecaÈ›i bine È™i beÈ›i lichidul. Bicarbonatul de sodiu va neutraliza aciditatea urinei, grăbind astfel vindecarea.
2. Afinele
Afinele sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a inhiba răspândirea bacteriilor. Studii medicale au demonstrat cum sucul de afine ajuta la prevenirea infecÈ›iilor urinare. Astfel, dacă sunteÈ›i predispuÈ™i la aceasta afecÈ›iune neplăcută, preveniti-o consumând afine măcar de câteva ori pe săptămână.
3. Ananasul
Ananasul conÈ›ine, pe lângă alte substanÈ›e nutritive importante, enzima cunoscuta sub numele de bromelaina. Aceasta enzima ajuta la vindecarea mai rapida a infecÈ›iilor urinare. ConsumaÈ›i câteva felii de ananas în fiecare zi, pe lângă tratamentul primit de la medic, pana observaÈ›i ca va simÈ›iÈ›i mai bine.
4. Beți multa apa
DeÈ™i persoanele afectate de cistita sunt tentate sa evite apa pentru a urina mai rar, un bun remediu contra infecÈ›iei urinare este consumarea apei în cantități cat mai mari. Este recomandat sa beÈ›i un pahar mare de apa la fiecare ora. Apa astfel consumata va va face sa urinaÈ›i mai des, dar in acelaÈ™i timp va ajuta la alungarea mai rapida a bacteriilor din corpul vostru.