Alimentație: aliații anti-cancer
AlimentaÈ›ia reprezintă un element cheie în prevenirea cancerului. Iată cinci aliaÈ›i de nădejde pe care trebuie să îi introduci cât mai des cu putință în alimentaÈ›ia de zi cu zi.
Usturoiul: ideal pentru sfera digestivă
Beneficiile usturoiului: legumele din familia aliaceelor (usturoi, ceapă, praz) conÈ›in o serie de compuÈ™i sulfuraÈ›i care accelerează eliminarea substanÈ›elor cancerigene. Consumul regulat de usturoi reduce substanÈ›ial riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special din sfera digestivă: stomac, intestin, colon.
Recomandări: È™ase căței de usturoi crud pe săptămână. FoloseÈ™te usturoiul în salate È™i nu îl găti, deoarece una din enzimele sale binefăcătoare este dezactivată din cauza căldurii.
Varza: familia detox
Beneficiile verzei: principalul său atu constă în conÈ›inutul bogat de compuÈ™i sulfuraÈ›i, glucozinolaÈ›i în special. În timpul digestiei aceÈ™tia se transformă în izotiocianaÈ›i, molecule ce activează sistemul de detoxifiere È™i accelerează eliminarea substanÈ›elor cancerigene, împiedicându-le să provoace pagube asupra materialului genetic al celulelor.
Recomandări: consumă varză de cel puÈ›in două ori pe săptămână. Evită să fierbi varza deoarece compuÈ™ii sulfuraÈ›i se pierd.
Curcuma, vedeta anti-inflamatorie
Beneficii: curcuma conÈ›ine curcumină, una din cele mai anti-inflamatorii molecule din regnul vegetal. Or, inflamaÈ›ia joacă un rol major în apariÈ›ia unui număr mare de boli. Împiedicând fabricarea moleculelor inflamatorii de către celulele canceroase, curcumina contribuie la prevenirea cancerului.
Recomandări: un vârf de linguriță zilnic. FoloseÈ™te curcuma în felurile de mâncare gătite. Trebuie să consumi curcuma împreună cu un corp gras precum uleiul pentru a facilita absorbÈ›ia intestinală.
Ceaiul verde, un antioxidant excelent
Beneficii: frunzele de ceai verde sunt extrem de bogate in catechine, molecule cu o putere antioxidantă excelentă. Acestea blochează angiogeneza, adică formarea reÈ›elei sanguine necesare dezvoltării celulelor canceroase, facilitând apoptoza (moartea celulară programată) a acestora din urmă.
Recomandări: studiile arată că la băutorii de ceai verde riscurile de cancer au scăzut cu până la 50%. Însă un consum de două ceÈ™ti de ceai verde pe zi este suficient pentru a profita de beneficiile acestuia.