Spune Da unui clafoutis dulce sau sarat
Un delicios desert traditional pe baza de cirese, clafoutis reprezinta un preparat extrem de simplu de realizat, dar si rapid care se poate diversifica in fel si chip. Acesta a devenit foarte in tendinte si in versiunea sa sarata. Cu el, orice este permis. In aceasta vara trebuie sa faci din el aliatul tau pentru cele mai delicioase preparate.
Nu confundati un clatoutis cu un flan.
Clafoutisul este un desert originar din regiunea Limousin. Numele sau vine de la incrucisarea unor cuvinte mai vechi cuvantul « clafotis-clafir » care inseamna « a fixa cu un cui », referindu-se la felul in care se fieaza ciresele in aluat. Cand Academia franceza a vrut sa defineasca acest preparat drept « un fel de flan cu fructe », cei din Limousin au protestat si au impus propria lor definitie « o prajitura cu cirese negre ».
Clafoutis are deci la origini o preparare pe baza de cirese negre asezate pe o tava sau pe o farfurie care au fost unse cu unt si acoperite apoi cu un fel de aluat de clatite dar mai dens. Dupa coacere, acesta tebuie sa fie si pudrate cu zahar. Simplisim si extrem de delicios.
Un mic sfat – exista doua « scoli » care se bat in ceea ce priveste prepararea sa- sunt cei care proneaza pregatirea cu samburi si cei fara. Raspunsul este insa unul foarte simplu- cu samburi este si mai delicios. Ciresele isi vor pastra mai bine savoarea si sucul lor nu va intra in aluat.
Toata lumea adora versiunea sa sarata. Reteta de baza cu cirese este una foarte simpla. Dar exista si o multime de alte variante ale sale si fiecare are propriile sale trucuri – poti incerca sa renunti la samburi dar adauga cateva picaturi de esenta de migdale sau chiar migdale intregi pentru ca aluatul sa fie si mai delicios. La fel ca si in cazul clatitelor te poti folosi de esente de rom sau alte variante pentrun a sublima gustul aluatului. Poti inlocui laptele cu lapte concentrat sau cu smantana lichida pentru un aluat moale si pufos.
Nu uita nici sa adaugi un strop de sare fina si putin unt sarat pentru a unge forma in care coci. Poti adauga si un plic de zahar vanilinat, etc. Poti incerca acum o multime de variante si de amestecuri proprii si te poti arata plina de imaginatie in functie de gusturile fiecaruia.
Un lucru este insa sigur - nu te opri doar la cirese. Poti miza si pe prune, piersici, caise, capsuni, fragute, struguri, pere, banane, fructe exotice…. Cu un clafoutis cu fructe nu vei da niciodata gres. Perele in sirop sau varianta sa cu mango te vor delecta cu siguranta. Cel cu miere, cu scortisoara si mere sla fel. Nu uita nici de rubarba cu savoarea sa acidulata care iti va delecta papilele singura sau alaturi de cirese. De urmatoarea combinatie – mere si lamaie ce zici?
Clafoutisul sarat te va face sa mai ceri o portie.
Clafoutisul este ideal si pentru variante sarate. Il poti taia cuburi pentru aperitiv si il poti prepara in mici forme individuale. Este ideal ca fel de mancare individual alaturi de salata. Reteta este acceasi ca si in cazul variantei dulci, dar aici trebuie sa inlocuiesti zaharul cu branza razuita.
Mai ramane de ales cu cel il vei prepara - rosii cherry pentru a aminti de traditionalele cirese, legume congelate, rosii uscate, masline, slanina, felii de jambon, peste afumat, dovlecei si ton, pui si curry, branza proaspata si muguri… o multime de versiuni pentru toate gusturile si ocaziile. Poti incerca si variantele cu broccoli si cu branza, cu ansoa, cu surimi, etc.