Gutuiul, ideal pentru dulceață și prăjituri
Numit şi pară de Cydonia, gutuiul are un parfum ideal, este plin de surprize, are o pulpă tare şi plină de pectine sub o coajă moale şi pufoasă.
Datorită calității pectinei sale naturale, gutuiul este un fruct ideal şi esențial pentru iubitorii de dulceață. Cel mai adesea, gutuiul se consumă preparat sub formă de jeleu, compot, pastă, dulceață dar se mai folosește și pentru prăjituri. Nu ezita deci și folosește gutuiul pentru cele mai savuroase preparate dulci dar şi sărate.
Pentru a începe să descoperi gustul său, atât tu, cât ÅŸi copiii, cel mai bine ar fi să mizezi pe un compot de gutui ÅŸi de căpÈ™uni, de mere ÅŸi de gutui sau pe o pastă de fructe. De asemenea o tartă crumble cu gutui ÅŸi cu mere, merită să fie încercată.
Folosește gutuiul mai ales pentru beneficiile sale.
- Pentru intestine. Taninii prezenÈ›i într-o cantitate destul de mare în gutui au proprietăți anti-diareice, astringente, antiseptice.
- Are ÅŸi o acÈ›iune reglatoare. Fibrele, taninii ÅŸi pectinele participă în special la scăderea nivelului de colesterol sanguin, ajutând la eliminarea sa ÅŸi la diminuarea absorbÅ£iei de lipide.
- În plus, ajută ÅŸi la eliminare alimentelor care stagnează în colon ÅŸi diminuează riscul apariÅ£iei cancerului care afectează sistemul digestiv.
Gutuia în combinaÈ›ii ÅŸi asortări.
- alături de carne de vânat.
- carne preparată la cuptor, de porc, de miel sau de vită.
- magret de raţă.
Dar în funcÈ›ie de imaginaÈ›ie ÅŸi de inspiraÈ›ie, mai poÈ›i consuma gutuia alături de:
- mere în compot sau la cuptor.
- într-o salată de fructe.
- sub formă de paste de fructe alături de turtă dulce.
- poşat alături de ciocolată topită sau vin, la fel ca şi perele.
Gutuiul este un regal în bucătărie alături de cartofi datorită gustului său minunat de acidulat. Se mai poate folosi ÅŸi în cous-cous sau în tot felul de deserturi. Va veni cu un gust minunat fără să îngreuneze felurile de mâncare.
Gutuiul poate să pună de asemenea, cel mai bine în valoare fineÅ£ea foie gras-ului se poate folosi pentru un sos chutney sau pur ÅŸi simplu poÅŸat cu tot felul de mirodenii. Cele mai folosite sunt ghimbirul, scorÈ›iÈ™oara, cuiÅŸoarele, dar ÅŸi lemnul dulce.
Se poate folosi gutuia ca ÅŸi o legumă la cuptor, alături de o carne albă, de caltaboÅŸ sau carne de vânat. Dar ÅŸi alături de pasăre, de curcan sau de fazan la cuptor. Caramelizate, feliile de gutui sunt delicioase alături de carne.