Tort de ananas
Un desert delicios pentru cei mari si cei mici potrivit pentru orice ocazie. Timpul de preparare este oarecum îndelungat dar rezultatul este excelent È™i nici nu necesită prea mult efort. Tortul de ananas este deosebit de delicios, dulce È™i cu o aromă exotică încât invitaÈ›ii vor mai cere cu siguranță o porÈ›ie. ReÈ›eta nu este foarte pretenÈ›ioasă È™i È›inând cont de ingredientele necesare, este accesibilă oricui. Să vedem aÈ™adar care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara acest delicios desert È™i de asemenea, modul de preparare.
Ingrediente pentru tortul de ananas:
- Ingrediente pentru blat
- Ingrediente pentru crema de vanilie
- 1 ananas mare sau un compot mare de ananas bucati
- Frisca sau smantana pentru frisca si zahar
- 3-4 linguri de zahar pentru sirop
Ingrediente blat:
- 9 oua
- 9 linguri de zahar
- 9 linguri faina
- 1 praf de copt
- 2-3 plicuri zahar vanilat sau esenta de rom
- un varf de cutit de sare
Cum preparam tortul de ananas:
Se separa ouale si se bat albusurile spuma cu un mixer sau cu un tel. Se adauga gradat zaharul, eventual sarea, continuand sa batem albusurile spuma. Apoi vom adauga rand pe rand galbenusurile, batand in continuare pandispanul pentru a ramane spuma. Gradat vom adauga lingura dupa lingura faina, avand grija sa o presaram pe toate suprafata spumei pentru a nu se lasa. Continuam sa batem ingredientele. Iar la sfarsit vom adauga aromele si praful de copt stins in zeama de lamaie.
E necesar ca in prealabil sa incalzim cuptorul si sa ne pregatim tava pe care o vom unge cu unt si o vom tapeta cu putina faina. Bagam imediat pandispanul in cuptorul bine incins si il lasam aprox. 10-15 min la foc mare pana se umfla, dupa care vom micsora focul pana la coacerea lui completa. Cand e gata copt, il scoatem din tava, rasturnandu-l cu gija pe un platou si il dam la racit.
Ingrediente crema:
1 litru lapte
3 oua
7 linguri zahar
4 linguri amidon
5 plicuri zahar vanilat
1 lingura de unt
un varf de cutit de sare
Cum preparam tortul:
Punem laptele la fiert si adaugam sarea. Vom pastra o ceasca de lapte rece. Intr-un castron batem ouale intregi impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Separat vom amesteca bine amidonul cu laptele rece, iar apoi il vom adauga in castronul cu oua, mixandu-le bine. Turnam acest continut peste laptele care fierbe pe foc si amestecam la foc mic, pentru a nu se prinde, pana cand se ingroasa crema. Dupa ce oprim focul, adaugam bucatica de unt si omogenizam crema. Se scoate la racit.
Dupa ce toate ingredientele s-au racit putem incepe crearea propriu-zisa a tortului. Mai avem nevoie de o cutie mare de compot de ananas cuburi, sau de un ananas pe care il vom curata si il vom taia cubulete.
Siropul:
Se pregateste din zeama compotului in care vom adauga apa si zahar sau in cazul in care avem un fruct de ananas vom zdrobi cateva bucati din el pe care le vom amesteca cu apa si zahar. E necesar sa avem suficient sirop, pentru a insiropa blatul pe care il vom taia transversal in trei felii.
Prepararea tortului:
Se aseaza prima felie de pandispan pe un platou si se insiropeaza bine. Apoi vom intinde crema de vanilie. Peste ea se pun bucatelele de ananas in mod uniform, iar deasupra un strat de frisca. Urmeaza a doua felie de blat, pe care o insiropam bine si vom pune peste ea, crema de vanilie, apoi bucatele de ananas. Vom acoperii totul cu a treia felie, pe care o insiropam bine si imbracam tot tortul cu frisca. La final decoram, dupa propria inspiratie, cu ananas, nuca de cocos sau alte fructe sau flori. Este mult mai sanatos, daca in locul zaharului alb folosim zaharul brut. Tortul este DELICIOS!!!
POFTA BUNA!