Tort simplu
De câte ori nu v-aÈ›i aflat în situaÈ›ia în care de ziua unui prieten, a unui membru al familiei, v-aÈ›i dorit să pregătiÈ›i un tort simplu pentru a vă demonstra dragostea È™i aprecierea dvs. față de sărbătorit, pentru a impresiona invitaÈ›ii, È™i parcă toate reÈ›etele vă păreau extrem de complexe È™i necesitau o grămadă de ingrediente? Ei bine, puteÈ›i prepara un tort extrem de simplu È™i fără prea mare bătaie de cap, iar musafirii vor fi pur È™i simplu uimiÈ›i de gustul È™i aspectul acestuia. Desigur, aveÈ›i È™i în acest caz nevoie de mai multe ingrediente, dar acestea sunt foarte accesibile È™i pe puteÈ›i găsi chiar în propria bucătărie pe unele dintre acestea. Vă prezentăm aÈ™adar, o reÈ›etă rapidă, sigură È™i uÈ™or de făcut, de tort aniversar.
Ingrediente necesare pentru tort
Blatul tortului este de cele mai multe ori problematic. Acesta pune multe probleme în sensul că se poate lăsa, poate rămâne crud la mijloc, este posibil să nu crească, dar nu È™i cu această reÈ›etă. AÈ™adar, aveÈ›i nevoie pentru blat de cinci ouă, cinci linguri de apă, vreo zece linguri de apă, opt linguri de făină, două linguri de cacao, un praf de sare, un cub de unt È™i hârtie de copt.
Siropul pentru tort este extrem de simplu de făcut, È™i aveÈ›i nevoie de 250 de grame de zahăr, cam o cană, 300 ml de apă, o esență de rom, coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală.
Crema cu care umpleÈ›i tortul diferă în funcÈ›ie de preferinÈ›ele dvs. Dar în acest caz am folosit o cremă simplă de cacao, din două ouă, patru linguri de zahăr, o lingură de cacao pudră de cea mai bună calitate, două linguri de făină, aproximativ două pahare de lapte È™i esență de rom.
FriÈ™ca folosită ca È™i ornament se poate cumpăra sau se poate prepara din smântână grasă sau lichidă, o lingură de zahăr È™i o esență de portocală.
Cum preparam tortul
Prepararea tortului simplu începe cu blatul, deoarece acesta necesită o atenÈ›ie deosebită. Blatul se prepară abia după ce sunt pregătite toate ingredientele, în cantitățile necesare aÈ™a cum am precizat anterior. În primul rând, decupaÈ›i hârtia de copt pentru a tapeta forma în care veÈ›i coace tortul. PuteÈ›i, de asemenea, să folosiÈ›i È™i metoda clasică È™i să ungeÈ›i tava cu unt după care să o tapetaÈ›i cu făină, dacă nu aveÈ›i la îndemână hârtie de copt. SeparaÈ›i apoi albuÈ™urile de gălbenuÈ™uri de la cele cinci ouă. PresăraÈ›i un praf de sare peste albuÈ™uri È™i mixaÈ›i-le până ce se fac spumă. Treptat, adăugaÈ›i zahărul până ce obÈ›ineÈ›i o compoziÈ›ie cu consistență de bezea care nu curge atunci când întoarcem castronul, după care se adaugă gălbenuÈ™urile È™i se amestecă uÈ™or. Acum puteÈ›i porni È™i cuptorul, pentru a fi preîncălzit atunci când băgaÈ›i blatul să se coacă. IncorporaÈ›i făina È™i cacao în compoziÈ›ie, până ce obÈ›ineÈ›i o consistență perfectă a blatului. TurnaÈ›i compoziÈ›ia în formă È™i puneÈ›i-o la cuptor vreme d jumătate de oră – 40 de minute, până ce trece testul scobitorii. După ce se răceÈ™te, scoateÈ›i blatul din formă, È™i mai lăsaÈ›i-l la răcit.
Siropul pentru tort se prepară la fel de simplu, È™i se foloseÈ™te la însiroparea blatului. PuteÈ›i tăia blatul în două sau chiar trei părÈ›i egale, după care îl însiropaÈ›i uÈ™or È™i finuÈ› cu siropul obÈ›inut prin fierberea apei cu zahărul, iar după câteva minute se adaugă coaja rasă de portocală È™i se ia de pe foc. AdăugaÈ›i romul numai la momentul folosirii.
Crema de cacao se foloseÈ™te la umplerea tortului. Se bat ouăle întregi cu zahăr, cacao È™i făină. După aceea, se adaugă laptele, È™i se pune toată compoziÈ›ia aceasta la fiert până se îngroașă, amestecând în continuu. Se ia de pe foc È™i se lasă la răcit, timp în care se aromează cu esență de rom.
FriÈ™ca de casă se obÈ›ine astfel- se toarnă smântâna în castron, alături de zahăr È™i se amestecă cu telul, manual, sau cu mizerul, până ce se obÈ›ine o spumă foarte consistentă, cu care se ornează tortul.
AÈ™adar, după ce aÈ›i copt blatul de tort simplu, acesta se taie în două sau trei părÈ›i egale, se însiropează cu siropul simplu, se asă la odihnit, după care se umple cu crema delicioasă de cacao. Se reconstituie tortul È™i se ornează cu friÈ™că delicioasă, fie cumpărată sau făcută în casă, È™i se pune o linguriță de zeamă de la dulceaÈ›a de fructe de pădure.
Pofta buna!