Orezul cu lapte în jurul lumii

 

Orezul cu lapte în jurul lumii, o plăcere internațională

orezul cu lapte in jurul lumii

 Laptele și orezul sunt două produse cu niște proprietăți nutriționale extrem de interesante. Sunt și niște produse care se consumă peste tot în lume. Laptele este de altfel, printre singurele produse care furnizează atât proteine, cât și multe grăsimi, dar și calciu. Deci nu este de mirare faptul că cele două au fost reunite pentru a crea un desert universal prin excelență. Este vorba despre orezul cu lapte.

 Cu unele variante legate în special de condimentele locale, specifice fiecărei zone sau chiar cu unele moduri de preparare specifice, orezul cu lapte se prepară totuși cu aceeași bază: lapte, orez și un îndulcitor.

 

 Un mic tur al unei lumi gurmande.

 - În Franța, orezul cu lapte se prepară cu cel mai delicios caramel sau mai poate fi parfumat cu vanilie, cu scorțișoară sau cu coaja de la citrice, chiar și cu stafide. Atunci când este preparat la cuptor cu ouă acesta devine prăjitură cu orez.

 - În Regatul Unit, rice pudding este foarte apreciat de mii și mii de secole. Este un preparat extrem de onctuos datorită folosirii smântânii, este parfumat cu nucșoară sau cu scorțișoară.

 - În Statele Unite rețetele au fost aduse de către imigranții europeni și au deci numeroase puncte comune cu cele ale vechiului continent. Dar uneori este parfumat cu produse specifice regiunilor, cum ar fi siropul de arțar.

 - În lumea hispanică orezul cu lapte se numește arroz con leche. În Spania se poate parfuma cu coajă de lămâie și cu scorțișoară la fel ca și foarte dulcele arroz dolce, care este venerat în Portugalia. În America Latină însă se mai schimbă parfumurile și savorile. Baza rămâne la fel dar parfumurile care se folosesc sunt anasonul, vanilia sau strugurii.

 - În Maghreb, mai ales în Maroc orezul cu lapte este foarte cremos și se poate parfuma cu apă din flori de portocal. Dar și cu scorțișoară și uneori este îmbogățit cu unt. De notat că în Algeria preparatul m halbi este preparat cu pudră de orez și se servește foarte rece.

 - În Grecia orezul cu lapte se numește rizogalo, se pune cel mai bine în valoare cu ajutorul lămâii sau al scorțișoarei. Dar pentru un plus de notă gurmandă și de savoare se mai folosește destul de des mierea.

 - În Turcia orezul cu lapte este preparat în forme individuale, este îngroșat cu gălbenușuri de ou dar se mai folosește amidon de porumb și uneori și nuci mărunțite.

 - Orezul cu lapte și cu scorțișoară este foarte răspândit și în țările scandinave. Se prepară mai ales de Crăciun. De exemplu, în Finlanda se consumă la micul dejun. Particularitatea sa- nu se îndulcește în timpul preparării ci la momentul servirii. Se mai pun și migdale.

 - În India orezul cu lapte se prepară în numeroase feluri. Este aromatizat cu șofran, cu cardamom, cu migdale, cu fistic, cu tot felul de fructe uscate, etc.

 - Orezul preferat al celor din Filipine este parfumat foarte simplu cu cacao pudră.

 Care este rețeta ta preferată de orez cu lapte?

 

Mai poți citi din Rețete - Dulciuri, Patiserie, Deserturi, Torturi

Deserturi la cupe pentru să…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Prajitură de migdale: delic…

Migdalele, beneficii și valori nutriționale  Prăjitura de migdale este ideală atât ca și gus...

Rețete de sosuri dulci pent…

  Sosurile dulci, perfecte pentru deserturi  Ce ar fi să încerci să servești desertul ...

Deserturi rapide și sănăt…

  Deserturi sănătoase pentru întreaga familie  Există multe rețete de deserturi ușor și r...

Biscuiți cu castane și cio…

  Beneficiile castanelor comestibile  Ce ar fi toamna fără castane? Castanele comestibile sunt...

5 deserturi prietenoase cu s…

  5 deserturi prietenoase cu silueta  Majoritatea nutriționiștilor ne recomandă să renunță...

Dulceață de banane și ghi…

  Dulceață de banane și ghimbir  Această dulceață foarte gustoasă de banane și ghimbir p...

Minitarte din goji cu fructe…

  Afinele previn și tratează cistita  Afinele conțin în medie 11,4% carbohidrați, mare part...

Deserturi detox gurmande

  Desert detox - 5 rețete  Morcovii fierți în apă, suc de castraveți, peste fără sos… t...

Trifle şi tiramisu în veri…

  Trifle şi tiramisu în verine  Verinele, dar şi rețetele de tiramisu sau tri...

Reţete delicioase de gaufre

  Reţete delicioase de gaufre  Ah! Gaufrele. Un desert atât de irezistibil, at&...

Dulce de leche

  Rețete de încercat cu dulce de leche  Dulceața de lapte, numită și dulce d...

Prepară altfel delicioasa f…

  Prepară altfel delicioasa fondue cu ciocolată  Dacă vrei un desert plin de ciocol...

Orezul cu lapte în jurul lu…

  Orezul cu lapte în jurul lumii, o plăcere internațională  Laptele și orezu...

Un desert care te ajută să…

  Ce zici de un desert care te ajută să slăbești?  Deja ești nedumerit/ă. Chiar ...

Castanele sunt cele mai deli…

  Castanele sunt cele mai delicioase pentru desert!  Nimic nu se compară cu delicioas...

Sfaturi pentru produse de pa…

  Sfaturi pentru niște produse de patiserie mai sănătoase  Cum sărbătorile de sf&...

Secretele unui desert lejer

  Toate secretele unui desert lejer  În acest an îți dorești să te bucu...

Pasta de migdale

  Pasta de migdale, o dulceață hibernală  Dulciurile sunt o adevărată binefacere ...

Deserturi cu cremă tartinab…

  Idei de deserturi cu o cremă tartinabilă de ciocolată şi alune  Ce poate fi mai ...

Totul despre gutui

  Gutuiul, ideal pentru dulceață și prăjituri  Numit şi pară de Cydonia, gutuiul...

Modalități sănătoase de …

  4 modalități sănătoase de a savura ciocolata  Ciocolata, acest păcat al multora...

Deserturi rapide pe bază de…

  Deserturi rapide pe bază de frișcă  Ai în frigider de ceva vreme frișcă p...

Umpluturi pentru clătite

  Cele mai bune umpluturi pentru clătitele tale  Clătitele sunt cel mai ușor și ma...

Idei de desert pentru toamn…

  Iubeste toamna sub formă de desert  Cu siguranță că ai observat deja faptul că ...

Delicatese cu ciocolata alba

  Ciocolata albă în bucătărie  Ciocolata albă este un ingredient foarte apre...

Retete cu scortisoara

  Câteva rețete pentru a descoperi delicioasa scorțișoară  Scorțișoara est...

Retete cu clatite

  Cum poți prepara altfel clătitele?  Clătitele nu se consumă doar la micul dejun ...

Cake pops

  Delicioasele cake pops  Nu multă lume a auzit de termenul cake pops. Însă cu...

Aluat fraged, de foietaj sau…

  Aluat fraged, de foietaj sau de patiserie. Pe care îl aleg?  Dacă ești &icir...

Retete pe baza de Nutella

  5 rețete facile pe bază de Nutella  O cremă tartinabilă celebră pe plan mondial...

Secretele bezelelor reusite

  Secretele bezelelor reușite  Vă plac la nebunie bezelele, sunt ușor de făcut, nu...

Idei de deserturi in verine

  Idei de deserturi în verine  Creme de zahăr ars sau creme caramel, panna cott...

Cele mai delicioase desertur…

  Cele mai delicioase deserturi de vară  Vara este anotimpul preferat al tuturor, cu ...

Deserturi delicioase pe baza…

  Deserturi delicioase pe baza de mascarpone  Tiramisu, înghețată, spume sau ...

Retete pentru a savura delic…

  Rețete pentru a savura delicioasele caise  Consumate fie uscate, fie proaspete, &ic...

Retete delicioase de profite…

  Rețete delicioase de profiterol  Profiterolul reprezintă un desert clasic prin exc...

Retete pe baza de nectarine

  Beneficiile nectarinelor  Piersicile si nectarinele sunt inseparabile de anotimpul v...

Prajitura cu visine

  Prăjitură cu vișine cu aluat de chec  Prăjitura cu vișine este un desert care n...

Retete pe baza de kiwi galbe…

  Rețete irezistibile pe baza de kiwi galben  Ai auzit pana acum de fructul kiwi galb...

Idei pentru un flan minunat

  Idei pentru a prepara un flan minunat  Vrei să îți epatezi invitații? &Icir...

Deserturi lejere pentru var…

  4 rețete de deserturi lejere pentru aceasta vara  Vara vine cu cele mai arzătoare ...

Delicatele macarons

  Delicatele macarons – 4 trucuri pentru a le pregati si consuma  Primavara se s...

Clafoutis dulce sau sarat

  Spune Da unui clafoutis dulce sau sarat  Un delicios desert traditional pe baza de c...

Choux a la creme sarate sau …

  4 trucuri pentru a rezliza niste delicioase choux sarate sau dulci  Cu siguranta ca ...

Briose

  Brioșe haioase și delicioase  Brioșele sunt un desert delicios, ușor de pregăti...

Cheesecake

  Cheesecake – sfaturi si retete pentru o prajitura care face furori  Prajitura ...

Chec pufos cu cacao

  Chec pufos cu cacao  Nimic nu se compară cu un desert făcut în casă. Checul...

Pasca cu branza dulce

  Pască cu brânză dulce  O rețetă extrem de simplă dar și sofisticată &ic...

Cozonac cu nuca, rahat și c…

  Cozonac cu nucă, rahat și cacao  Cozonacul este desertul tradițional al româ...

Tort de ananas

  Tort de ananas  Un desert delicios pentru cei mari si cei mici potrivit pentru orice...

Cremă de zahăr ars

  Cremă de zahăr ars (Creme Brulee)  Crema de zahăr ars este poate printre cele mai...

Cornulețe cu rahat

  Cornulețe cu rahat  Cornulețele cu rahat sau cu gem sunt o rețetă de la bunicile...

Nuci umplute

  Nuci umplute  Cu siguranță că nu ați uitat gustul delicioaselor nuci la cuptor p...

Măr copt cu miere și nucă

  Măr copt cu miere și nucă  Merele sunt printre cele mai bune și la îndem&a...

Tort simplu

  Tort simplu  De câte ori nu v-ați aflat în situația în care de z...

Tort de clătite

  Tort de clătite  Iată o rețetă pe care nu multe dintre gospodine se încume...

Salam de biscuiți

  Salam de biscuiți  Salamul de biscuiți este un dulce pentru orice ocazie. Fie că ...

Tort cu fructe

  Tort cu fructe  Ce poate fi mai spectaculos decât un tort tutti frutti pentru ...

Prajitura cu mere

  Prajitura cu mere  Din când în când, cu toții simțim nevoia de c...

Friganele

  Frigănele  Frigănelele, sau pâinea cu ou, sunt un aperitiv delicios, și ne ...

Croissant cu ciocolată

  Croissant cu ciocolată  Croissanturile cu ciocolată sunt poate printre cele mai ap...