Orezul cu lapte în jurul lumii, o plăcere internaÈ›ională
Laptele È™i orezul sunt două produse cu niÈ™te proprietăți nutriÈ›ionale extrem de interesante. Sunt È™i niÈ™te produse care se consumă peste tot în lume. Laptele este de altfel, printre singurele produse care furnizează atât proteine, cât È™i multe grăsimi, dar È™i calciu. Deci nu este de mirare faptul că cele două au fost reunite pentru a crea un desert universal prin excelență. Este vorba despre orezul cu lapte.
Cu unele variante legate în special de condimentele locale, specifice fiecărei zone sau chiar cu unele moduri de preparare specifice, orezul cu lapte se prepară totuÈ™i cu aceeaÈ™i bază: lapte, orez È™i un îndulcitor.
Un mic tur al unei lumi gurmande.
- În FranÈ›a, orezul cu lapte se prepară cu cel mai delicios caramel sau mai poate fi parfumat cu vanilie, cu scorÈ›iÈ™oară sau cu coaja de la citrice, chiar È™i cu stafide. Atunci când este preparat la cuptor cu ouă acesta devine prăjitură cu orez.
- În Regatul Unit, rice pudding este foarte apreciat de mii È™i mii de secole. Este un preparat extrem de onctuos datorită folosirii smântânii, este parfumat cu nucÈ™oară sau cu scorÈ›iÈ™oară.
- În Statele Unite reÈ›etele au fost aduse de către imigranÈ›ii europeni È™i au deci numeroase puncte comune cu cele ale vechiului continent. Dar uneori este parfumat cu produse specifice regiunilor, cum ar fi siropul de arÈ›ar.
- În lumea hispanică orezul cu lapte se numeÈ™te arroz con leche. În Spania se poate parfuma cu coajă de lămâie È™i cu scorÈ›iÈ™oară la fel ca È™i foarte dulcele arroz dolce, care este venerat în Portugalia. În America Latină însă se mai schimbă parfumurile È™i savorile. Baza rămâne la fel dar parfumurile care se folosesc sunt anasonul, vanilia sau strugurii.
- În Maghreb, mai ales în Maroc orezul cu lapte este foarte cremos È™i se poate parfuma cu apă din flori de portocal. Dar È™i cu scorÈ›iÈ™oară È™i uneori este îmbogățit cu unt. De notat că în Algeria preparatul m halbi este preparat cu pudră de orez È™i se serveÈ™te foarte rece.
- În Grecia orezul cu lapte se numeÈ™te rizogalo, se pune cel mai bine în valoare cu ajutorul lămâii sau al scorÈ›iÈ™oarei. Dar pentru un plus de notă gurmandă È™i de savoare se mai foloseÈ™te destul de des mierea.
- În Turcia orezul cu lapte este preparat în forme individuale, este îngroÈ™at cu gălbenuÈ™uri de ou dar se mai foloseÈ™te amidon de porumb È™i uneori È™i nuci mărunÈ›ite.
- Orezul cu lapte È™i cu scorÈ›iÈ™oară este foarte răspândit È™i în țările scandinave. Se prepară mai ales de Crăciun. De exemplu, în Finlanda se consumă la micul dejun. Particularitatea sa- nu se îndulceÈ™te în timpul preparării ci la momentul servirii. Se mai pun È™i migdale.
- În India orezul cu lapte se prepară în numeroase feluri. Este aromatizat cu È™ofran, cu cardamom, cu migdale, cu fistic, cu tot felul de fructe uscate, etc.
- Orezul preferat al celor din Filipine este parfumat foarte simplu cu cacao pudră.
Care este rețeta ta preferată de orez cu lapte?