Â
5 deserturi prietenoase cu silueta
 Majoritatea nutriționiștilor ne recomandă să renunțăm la deserturi pentru a avea o digestie bună și pentru a pierde mai ușor excesul de kilograme, deoarece majoritatea dintre ele sunt bogate în zaharuri, lactate, acizi sau grăsimi care nu se combină bine cu alte alimente.
 Totuși, este posibil să se prepare deserturi sănătoase și care nu îngrașă. În loc să să recurgeți la opțiuni calorice și mai puțin sănătoase, puteți prepara acasă diferite deserturi care vă ajută să vă mențineți silueta.
 În acest articol vă prezentăm 5 rețete de deserturi prietenoase cu silueta, foarte ușor de preparat și care aduc beneficii sănătății. Să vedem în continuare care sunt acestea.
Recomandări pentru combinarea alimentelor
 Există alimente care în anumite combinații pot îngreuna digestia, crează aciditate și flatulență și un disconfort digestiv. Nutriționiștii ne recomandă să luăm în considerare următoarele sfaturi:
 - Fructele se consumă întotdeauna pe stomacul gol sau la cel puțin două ore după-masă;
 - Fructele acide, cum sunt portocalale, mandarinele, ananasul, cireșele sau pomelo amestecate cu carbohidrați (făină, orez, paste, etc.), provoacă fermentații intestinale;
 - Fructele dulci cum sunt căpșunii, pepenele roșu, pepenele galben, etc. se digeră mult mai repede decât alte alimente, de aceea este recomandat să se consume separat, întotdeauna pe stomacul gol.
 Există într-adevăr câteva excepții de fructe care se pot combina cu mâncarea, acestea fiind: merele, fructul de avocado și nuca de cocos.
 Unele persoane simt nevoia să mănânce ceva dulce la finalul mesei. În aceste cazuri se recomandă deserturile ușoare care nu interferează cu digestia. În plus, aceste deserturi delicioase sunt ușor de preparat și conțin ingrediente ușor de găsit. Iată care sunt rețetele pe care vi le propunem pentru a vă menține în formă:
1. Gelatină de cocos
 Gelatina de cocos preparată cu alga Agar-Agar este o alternativă ideală pentru iaurturi sau flan. În plus, este un desert bogat în fibre care combate constipația și ne aduce acizi grași care ne ajută să pierdem kilogramele nedorite.
 Agar-Agar este o substanță obținută din algele din zona Asiei de Sud-Est, o substanță comestibilă care este folosită ca aliment comun în multe diete, mai ales în dietele vegetariene și vegane. Agar-Agar are un conținut bogat de fibre alimentare, procentul acestora fiind de 80%. Fibrele absorb imediat glucoza printr-un proces de digestie rapid, ajutând astfel la prevenirea stocării în organism a grăsimilor sau a zahărului în exces. Agar-Agar acționează ca un ușor laxativ datorită conținutului său ridicat de fibre, rezolvând o serie de probleme digestive, constipație și tranzit intestinal lent. Agar-Agar este mult mai puternic decât gelatina: o linguriță de Agar este echivalentul a 8 lingurițe de pudră de gelatină. Agar-Agar se găsește în magazinele naturiste sub formă de fulgi, pudră sau granule.
 Ingrediente pentru 4 porții:
 - o linguriță rasă de Agar-Agar pulbere (2 g)
 - ½ litru de băutură vegetală (de cocos, orez, migdale, soia, ovăz, etc.)
 - 1 cană de fulgi de cocos (100 g)
 - două linguri de ulei de cocos extra virgin (30 g)
 - un vârf de cuțit de scorțișoară
 - miere de albine (după gust)
 Cum se prepară?
 - Cu ajutorul blenderului se procesează băutura vegetală aleasă, fulgii de cocos, uleiul de cocos (topit în prealabil pe baie de aburi), scorțișoara și mierea. Se gustă amestecul să fie suficient de dulce.
 - Se amestecă lichidul obținut cu pulberea de Agar-Agar până când se dizolvă.
 - Se lasă băutura la foc mic și se amestecă din când în când. Odată ce începe să fiarbă, se mai lasă un minut, apoi se ia de pe foc.
 - Când se răcește, se toarnă desertul în recipiente individuale și se lasă câteva ore la frigider. Va avea consistența unei budinci, iar înainte de servire se poate orna cu ciocolată rasă, fructe uscate sau goji, după preferințe.
2. Compot de mere și pere
 Așa cum am menționat, merele și perele sunt două fructe permise la desert, de aceea vă propunem următoarea rețetă foarte simplă de compot. Acesta este un desert foarte sănătos și sățios, este bogat în fibre și conține puține calorii iar, în plus, nu necesită niciun îndulcitor adăugat.
 Cum se prepară?
 Fructele pot fi gătite la cuptor sau în varianta clasică și anume: într-o crăticioară cu un litru de apă, se pun la fiert fructele tăiate cubulețe. Se pot adăuga stafide, bucățele de smochine și câteva nuci mărunțite, dar și condimente precum ghimbirul sau scorțișoara (acestea sunt în special recomandate în timpul sezonului rece deoarece sunt încălzitoare).
3. Bomboane de cacao cu cocos
 Multe persoane doresc la desert ceva dulce și dacă se poate, cu ciocolată. Pentru ele avem această rețetă de bomboane sănătoase, energizante și ușor de preparat. Ingredientele principale din acest desert sunt considerate superalimente și au beneficii extraordinare pentru sănătate.
 De exemplu, pulberea crudă de cacao este în mod natural bogată în antioxidanți și alți compuși naturali care sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculară și pentru a ține greutatea corporală sub control. Pe lângă antioxidanți, ciocolata conține și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv anandamida, numită astfel după termenul sanscrit "ananda," care poate fi tradus prin "fericire" și care este un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzațiile de durere și de anxietate.
 La rândul său, uleiul de cocos organic ajută la pierderea în greutate și este de un real folos pentru combaterea multor probleme digestive. Lanțurile medii de acizi grași vegetali conținute de uleiul de cocos ne ajută să slăbim prin stimularea ratei metabolice cu până la 48%. Pentru a beneficia din plin de proprietățile uleiului de cocos este necesar să-l cumpărăm dintr-un magazin cu produse naturiste de calitate, având în vedere ca uleiul să fie organic și nu procesat.
 Ingrediente:
 - 10 curmale fără sâmburi
 - 1 cană de cacao crudă pulbere (125 g)
 - 5 linguri de ulei de cocos organic (75 g)
 - 1 lingură de miere de albine (25 g)
 Cum se prepară?
 - Cu ajutorul unui blender se vor procesa bine toate ingredientele. Untul de cocos se va topi în prealabil pe baie de aburi până când devine lichid (eventual și mierea dacă este solidă). După ce se obține amestecul, se formează bomboane care pot fi ornate cu fulgi de cocos. Se lasă la frigider cel puțin o oră, până când vor avea o consistență densă.
4. Cremă dulce de avocado
 Printre deserturile care ne ajută să ne menținem silueta, se remarcă și această cremă de avocado, foarte nutritivă și ușor de preparat. Fructul de avocado este foarte bogat în proteine, fibre și acizi grași și este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Avocado odată consumat se transformă rapid în energie și conține foarte puțină fructoză. Unul dintre beneficiile majore ale fructului de avocado este că ajută la scăderea în greutate.
 Ingrediente:
 - 1 avocado foarte copt
 - 1 banană
 - ½ pahar de băutură vegetală (de cocos, orez, migdale, soia, ovăz, etc.) (100 ml)
 - esență naturală de vanilie
 - o lingură de cacao sau de pudră de roșcove
 - puțină scorțișoară (opțional)
Â
 Cum se prepară?
 - Cu ajutorul unui blender se procesează miezul de avocado, banana, laptele vegetal, esența de vanilie și mierea de albine. Apoi se adaugă praful de cacao și se amestecă ușor cu o lingură până ce se omogenizează cu celelalte ingrediente. Dacă dorim, pentru un plus de aromă, se adaugă puțină scorțișoară. Se ornează cu fulgi de cocos sau de migdale.
 - În cazul acestui desert putem încerca diferite variante și arome, după preferințe. Rezultatul va fi întotdeauna o cremă delicioasă asemănătoare ca textură cu o budincă.
5. Mousse de cocos cu cremă de mango
 Mousse-ul de cocos cu cremă de mango este un desert delicat, catifelat, răcoritor și cu o aromă tropicală și exotică.  Datorită faptului că acest desert conține albuș de ou crud este important să se păstreze la frigider și să se consume cât mai repede posibil.
 Acest mousse de cocos cu cremă de mango este un deliciu de la A la Z. În general se consideră că prepararea acestui desert francez – mousse- este o sarcină destinată doar profesioniștilor din domeniul culinar, însă prepararea acestui mousse nu este atât de complicată precum se crede. Rezultatul: un desert senzațional, sănătos și delicios în același timp!
 Ingrediente:
 - 1 conservă cu lapte de cocos sau cremă de cocos
 - o cană cu fulgi de cocos
 - 2 căni cu cremă de lapte
 - 1 linguriță de vanilie
 - 2 lingurițe rasă de Agar-Agar pulbere (2 g)
 - 4 albușuri
 - trei fructe de mango coapte
 - suc de lămâie
 - 2 linguri de zahăr brun sau de cocos
 Ustensile necesare:
 - Mixer
 - Un recipient pentru gelatină sau diferite recipiente individuale
 - O crăticioară
 - Blender
 Cum se prepară?
 - Într-o oală se adaugă laptele de cocos și vanilia.
 - Se lasă la foc moderat, se adaugă cele două lingurițe de Agar-Agar și două căni cu cremă de lapte. Se amestecă ușor, dar nu se lasă să fiarbă.
 - Separat, într-un recipient sau un bol se mixează albușurile de ouă până când se obține o spumă densă.
 - Apoi se incorporează cele două linguri de zahăr brun sau de cocos în albușurile de ou.
 - Se unesc ambele preparate.
 - Se umezește recipientul sau recipientele în care se va turna mousse-ul de cocos.
 - Se toarnă preparatul în forme și se lasă la frigider timp de minim 3 ore. Se recomandă ca aceste desert să se prepare cu o zi înainte de servire.
 - Apoi se prepară crema de mango.
 - Se curăță de coajă fructele de mango și se scoate sâmburele.
 - Cu ajutorul unui blender se procesează pulpa de mango împreună cu zahărul și sucul de lămâie. Crema se păstrează la frigider până în momentul servirii.
 - Când doriți să serviți desertul, adăugați câteva lingurițe de cremă de mango la fiecare cupă individuală.
 - Desertul se poate decora cu fulgi de cocos, felii de mango tăiate julien, și frunze proaspete de mentă. Acesta este un desert perfect pentru vară.
 Observații:
 - Dificultate: scăzută
 - Timp de preparare: 30 minute
 - Timp de refrigerare: minim 3 ore. Se recomandă ca acest desert să se prepare cu o zi înainte de a fi servit.
 - Acest mousse de cocos cu cremă de mango este ușor de realizat. O altă opțiune este să se incorporeze fulgii de cocos în mousse. Astfel, desertul va avea o textură mai densă și mai crocantă.
 - Crema de mango poate fi înlocuită cu sirop sau compot de mango. În acest caz, se taie fructul de mango în cuburi medii și se lasă câteva minute la foc mic împreună cu sucul de lămâie, zahărul și puțină scorțișoară.