Cornulețe cu rahat
CornuleÈ›ele cu rahat sau cu gem sunt o reÈ›etă de la bunicile noastre, pe care o apreciem È™i o păstrăm cu sfinÈ›enie. De puÈ›ine ori ne permitem să aducem modificări în reÈ›etă după bunul nostru plac, deoarece în caz contrar nu ar mai fi la fel de fragede, de gustoase È™i de aromate. Metoda de preparare nu este dificilă, dar trebuie să recunoaÈ™tem că avem nevoie de mult timp È™i răbdare pentru prepararea lor. Rularea cornuleÈ›elor nu este tocmai uÈ™oară, ci este o activitate foarte migăloasă, dar produsul final va aduce multă satisfacÈ›ie gospodinelor pentru că este apreciat de toată lumea.
Ingrediente necesare pentru cornulete cu rahat
Pentru a prepara o tavă mare de cornuleÈ›e cu rahat, avem nevoie de jumătate de kilogram de făină albă, din cea mai bună calitate, preferabil pentru prăjituri sau cozonaci. De asemenea, mai avem nevoie de 250 de grame de unt de bună calitate, un pliculeÈ› de praf de copt, câteva linguri de apă (7-8), o lingură de oÈ›et, un plic de zahăr vanilat È™i câteva linguri de zahăr pudră, plus rahat dulce È™i aromat.
Cum preparam cornulețele cu rahat
Cum se prepară cornuleÈ›ele cu rahat? Foarte simplu. Se face un aluat care ulterior se bagă la frigider, preferabil peste noapte. AÈ™adar, untul la temperatura camerei se rupe bucățele cu mâna, se amestecă cu zahărul bine, după care se adaugă È™i lingurile de apă È™i lingura de oÈ›et. Se adaugă apoi făina È™i se frământă bine până ce obÈ›inem un aluat elastic, pe care îl băgăm la frigider, măcar preÈ› de câteva ore.
Între timp, se taie rahatul în fâÈ™iuÈ›e subÈ›irele, cât să încapă într-un cornuleÈ› mic-mic. Se ia o frântură de aluat, se face o bilă în mână, se întinde pe masă cu sucitorul È™i se taie cercul astfel obÈ›inut din coca întinsă în formă rotundă în 2, apoi în 4, apoi fiecare sfert în 2 sau în 3, în funcÈ›ie de cât de mici preferaÈ›i să fie cornuleÈ›ele. Se pune câte o fâÈ™iuță de rahat în cornuleÈ›, pe marginea exterioară, È™i se rulează. Se repetă operaÈ›iunea până terminăm coca(sau rahatul).
ÎncălziÈ›i cuptorul în prealabil. PuneÈ›i cornuleÈ›ele în tava tapetată cu hârtie de copt sau cu puÈ›in unt È™i făină È™i introduceÈ›i-le la cuptor vreme de jumătate de oră. Când sunt gata, se tăvălesc prin zahăr pudră È™i se servesc reci.
Pofta buna!