Â
Dulceață de banane și ghimbir
 Această dulceață foarte gustoasă de banane și ghimbir poate fi consumată la micul dejun sau ca gustare, între mese, cu pâine, biscuiți sau fulgi de cereale. Această dulceață preparată în casă este 100% naturală și nu conține zahăr, gluten, conservanți sau alte substanțe dăunătoare pentru siluetă.
Â
Cum se prepară dulceața de banane și ghimbir?
 Ingredientul principal al acestei dulceți preparate în casă este banana. Acest fruct, pe lângă faptul că este delicios, ne oferă importante beneficii nutriționale și energetice. În combinație cu ghimbirul, rezultă un preparat sănătos care poate fi consumat atât la micul dejun, cât și între mese, ca gustare. Pentru a prepara această dulceață de casă avem nevoie de următoarele:
Â
Ingrediente:
 - 3 banane medii coapte
 - 2 cm de rădăcina proaspătă de ghimbir
 - 1 portocală cu coajă (de preferință din surse bio)
 - sucul de la ½ lămâie
 - ¼ de linguriță de scorțișoară măcinată (1,2 g)
 - ¼ de linguriță extract de vanilie (1,2 g)
 - 2-3 lingurițe de zahăr brun (15 g)
 - 1 vârf de cuțit de nucșoară
Preparare:
 - Curățați și pasați cu furculița cele trei banane coapte.
 - Dați pe răzătoare ghimbirul proaspăt sau dacă nu aveți, puteți folosi ghimbir pulbere.
 - Adăugați toate ingredientele într-o tigaie împreună cu sucul de portocală și coaja rasă de portocală.
 - Amestecați bine, apoi adăugați sucul de lămâie, extractul de vanilie, scorțișoara și nucșoara.
 - Adăugați zahărul brun și mențineți la foc mic până când se dizolvă complet.
 - Lăsați la foc mic timp de 15 minute sau până când obțineți consistența dorită.
 - Luați în considerare faptul că dacă sunt gătite prea mult, bananele se înnegresc.
 - Când dulceața este gata, turnați-o într-un borcan cu capac și păstrați-o la frigider timp de două săptămâni.
Â
Care sunt proprietățile acestui preparat delicios?
 Principalul avantaj al acestei dulceți este acela că nu conține multe calorii și nici ingrediente dăunătoare pentru sănătate.
 Datorită acestui fapt, dulceața de banane și ghimbir poate fi inclusă în orice plan de alimentație, fiind recomandată inclusiv în cazul persoanelor care doresc să slăbească.
 Deoarece are la bază nutritivele banane, această dulceață este o sursă semnificativă de vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și de alte substanțe sănătoase pentru corp.
Â
Cei mai importanți nutrienți din banane sunt:
 - Vitaminele din complexul B
 - Vitamina C
 - Acidul folic
 - Potasiu
 - Magneziu
 - Fierul
 - Hidrații de carbon
 - Proteinele
 - Fibrele dietetice
 În cazul bananelor, s-a dovedit deja că cu cât acestea sunt mai coapte, cu atât nivelul de antioxidanți conținut de acestea este mai concentrat. Bananele sunt o opțiune foarte bună pentru micul dejun, deoarece consumul lor prelungește senzația de sațietate fără a trebui să consumăm zaharuri rafinate, grăsimi sau alte produse mai puțin sănătoase.
 O banană medie conține până la 3 grame de fibre, care contribuie la o bună funcționare a intestinelor și facilitează circulația alimentelor prin tractul digestiv. În plus, bananele sunt o sursă naturală de electroliți, de care avem nevoie atunci când facem efort fizic sau vara când transpirăm mai intens. Bananele mai conțin și compuși prebiotici, precum fructooligozaharidele, care susțin acțiunea bacteriilor bune din organism.
 Pe de altă parte, ghimbirul este foarte apreciat datorită proprietăților sale culinare și medicinale. Ghimbirul conține uleiuri esențiale, vitamine și aminoacizi care suplimentează beneficiile bananelor. Când consumăm ghimbir, se produce o mai bună absorbție a nutrienților esențiali în organism, datorită stimulării secrețiilor din stomac și a enzimelor pancreatice.
 Pe lângă faptul că favorizează absorbția nutrienților, ghimbirul ne ajută la prevenirea constipației și îmbunătățește digestia. În plus, ghimbirul ameliorează durerile abdominale produse de inflamațiile stomacale. Totodată, ghimbirul are proprietăți care inhibă acumularea colesterolului rău în ficat, ceea ce poate preveni apariția problemelor cardiovasculare.