Pască cu brânză dulce
O reÈ›etă extrem de simplă dar È™i sofisticată în acelaÈ™i timp. Perfectă pentru perioada sărbătorilor Pascale, È™i nu numai. Pasca cu brânză dulce este o reÈ›etă ce merită încercată măcar o dată în viață È™i apoi repetată an de an.
Ingrediente necesare pentru Pasca cu brânză dulce
Pentru aluatul de pască avem nevoie de jumătate de kilogram de făină, 250 ml lapte cald, 80 de grame de unt (topit), 150 de grame de zahăr tos, un pliculeÈ› de drojdie uscată È™i două gălbenuÈ™uri de ou. Să nu uităm de praful de sare, È™i pentru mai mult gust, se poate folosi coaja rasă de la o lămâie.
Umplutura necesită 300 grame de brânză de vaci dulce, un pliculeÈ› de zahăr vanilat, două fiole de esență de rom (sau, de ce nu, de portocale), coaja rasă de la o lămâie, o lingură de griÈ™, două linguri de făină, două ouă È™i zahăr după gust.
Cum preparam Pasca cu brânză dulce
Se prepară întâi umplutura, astfel că se amestecă brânza dulce cu zahărul È™i esenÈ›ele, plus zahărul vanilat, coaja de lămâie È™i ouăle într-un castron, cu un tel, până ce se omogenizează complet. CompoziÈ›ia se „drege„ cu lingura de griÈ™ È™i făina necesară È™i se amestecă din nou cu telul.
Aluatul se prepară extrem de simplu. Se prepară întâi maiaua, din drojdie È™i puÈ›in lapte călduÈ›. Se adaugă făina într-un bol încăpător. Se face o groapă în mijloc unde se pune maiaua după ce a crescut. Treptat, se adaugă pe rând celelalte ingrediente – laptele călduÈ›, untul topit, gălbenuÈ™urile, zahărul, coaja rasă de lămâie È™i sarea. Se frământă bine aluatul vreme de jumătate de oră până ce acesta nu se mai lipeÈ™te È™i apoi se lasă la dospit la loc cald vreme de 45 de minute.
După ce aluatul a dospit, se ia pe suprafaÈ›a de lucru È™i se împarte în două părÈ›i egale. O jumătate de aluat se foloseÈ™te pentru a turna o foaie de mărimea È™i forma tăvii pe care o folosim pentru pască, iar cealaltă jumătate se poate împleti È™i pune deasupra, sau se poate folosi pentru a crea semnul crucii deasupra. TurnaÈ›i în mijlocul păscuÈ›ei umplutura, ungeÈ›i bine aluatul de deasupra È™i introduceÈ›i pasca la cuptor vreme de aproximativ o oră la foc mediu. Se lasă la răcit È™i apoi se poate servi.
Pofta buna!