Cozonac cu nucă, rahat și cacao
Cozonacul este desertul tradiÈ›ional al românilor în zi de sărbătoare. Fie că vorbim de PaÈ™te, Crăciun sau alte sărbători importante în cultura noastră, tradiÈ›ia la români impune coacerea cozonacilor. Din lipsă de timp, ingrediente, răbdare sau îndemânare, unele gospodine se văd nevoite să cumpere cozonacul din comerÈ›, care cu siguranță că nu va mai avea acelaÈ™i gust ca cel preparat în casă. Pregătirea cozonacului nu este pentru oricine.. avem nevoie de timp pentru preparare, răbdare, puÈ›ină îndemânare È™i multă forță la frământat. Dar rezultatul cu siguranță va fi unul peste aÈ™teptările noastre.
Ingrediente necesare pentru cozonac cu nucă, rahat și cacao
Aluatul de cozonac are nevoie de – un kilogram de făină, jumătate de litru de lapte, patru ouă, o cană de zahăr (250 grame=, 50 grame de unt ÅŸi 50 ml de ulei ÅŸi să nu uităm de drojdia proaspătă, 50 de grame. Pentru mai multă aromă, puteÅ£i folosi ÅŸi coaja de la o lămâie sau de la o portocală rasă.
Umplutura de cozonac are nevoie de – 300 de grame de rahat tăiat cubuleÈ›e, trei linguri de cacao, o esență de rom, patru albuÈ™uri de ou, 300 de grame de nucă măcinată È™i o mână de stafide.
Cum preparam cozonacul
Înainte de preparare, cu cel puÈ›in câteva ore, încercaÈ›i să È›ineÈ›i toate ingredientele la temperatura camerei. PreparaÈ›i întâi maiaua din drojdie, o lingură de făină È™i 100 ml de lapte călduÈ› (la temperatura corpului). LăsaÈ›i maiaua să crească până îÈ™i dublează compoziÈ›ia, la loc cald, ferit de curent.
Între timp, separaÈ›i albuÈ™urile de gălbenuÈ™uri. FrecaÈ›i gălbenuÈ™urile cu zahăr È™i cu un praf de sare È™i atunci când acestea se albesc, se adaugă laptele cald. AmestecaÈ›i bine până ce nu se mai simte zahărul È™i la final adăugaÈ›i È™i esenÈ›a de rom È™i coaja de lămâie sau de portocală.
AÈ™ezaÈ›i făina într-un vas încăpător unde veÈ›i face o groapă în mijloc, acolo unde veÈ›i răsturna maiaua È™i laptele. FrământaÈ›i aluatul până se incorporează È™i adăugaÈ›i untul È™i uleiul până ce aluatul nu se mai lipeÈ™te. Aluatul se acoperă È™i se lasă la crescut vreme de trei sferturi de oră, la loc cald.
Umplutura se obÈ›ine prin mixarea albuÈ™urilor cu zahăr până ce acestea capătă consistenÈ›a unei bezele. Se adaugă apoi cacao È™i se omogenizează bine cu lingura. PuteÈ›i adăuga aici È™i nuca tocată sau măcinată.
După ce aluatul a crescut, împărÈ›iÈ›i-l în două părÈ›i. Prima parte se împarte în două È™i pe fiecare dintre părÈ›i se pune o cantitate suficientă de amestec de cacao È™i nucă, presărând È™i cubuleÈ›e de rahat. RulaÈ›i ambele rulouri È™i împletiÈ›i-le È™i procedaÈ›i la fel È™i cu restul aluatului.
UngeÈ›i cu ulei È™i tapetaÈ›i cu făină formele de cozonac, sau cu hârtie de copt, È™i lăsaÈ›i la crescut jumătate de oră. După ce s-a odihnit È™i a crescut aluatul, se bagă în cuptor vreme de 45 de minute, după ce aÈ›i uns cozonacul în prealabil cu un ou amestecat cu zahăr sau cu lapte.
Cozonacul il puteti servi cald sau rece in diverse combinații.
Pofta buna!