Â
Sosurile dulci, perfecte pentru deserturi
 Ce ar fi să încerci să servești desertul tău preferat cu un sos dulce? Îți propunem în acest articol câteva rețete delicioase de sosuri dulci pentru deserturi care le conferă o aromă diferită și unică.
 Sosurile sunt întotdeauna opțiuni unice pentru a însoți o amplă diversitate de rețete, cum este cazul, de exemplu și al sosurilor calde, ideale pentru a fi servite împreună cu preparate din carne, pește sau paste. Sau sosurile reci, care sunt în special recomandate pentru salate și platourile reci, iar un bun exemplu în acest sens este faimosul sos de castraveți și iaurt proaspăt, care este cunoscut în Turcia sub numele de cacik și în Grecia ca tzatziki.
 În ceea ce privește sosurile dulci, acestea sunt opțiuni adecvate în special pentru servirea deserturilor. Să vedem în continuare câteva rețete de sosuri dulci, ușor de preparat în casă din ingrediente naturale.
Â
         Cum se prepară sosurile dulci pentru deserturi?
Sos de fructe roșii
 Sosul de fructe roșii este foarte ușor de preparat și este un sos foarte nutritiv și aromat. Cu acest sos de fructe roșii se pot servi diverse tipuri de înghețată, iaurt, pannacotta, tarte, clătite, șarlote, etc. Pentru a prepara acest sos avem nevoie de următoarele:
Ingrediente:
 - 500 gr de fructe roșie
 - O foaie de gelatină
 - 4 linguri de zahăr
 - un pahar cu apă plată
Preparare:
 - Se lasă la hidratat în puțină apă foaia de gelatină.
 - Apoi se spală bine fructele roșii și se adaugă într-o crăticioară împreuna cu apa.
 - Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 5 minute.
 - Se iau de pe foc, se lasă la răcit, apoi se pasează cu un blender.
 - Se pasează sosul printr-o sită sau o strecurătoare fină.
 - Odată ce sosul este strecurat, sosul de roșii se toarnă într-o crăticioară împreună cu zahărul și cu foaia de gelatină hidratată.
 - Sosul se lasă la foc mic până când începe să fiarbă, apoi se lasă deoparte.
 - Când sosul este răcit, se adaugă peste deserturile preparate, după preferințe.
Sirop aromatizat de portocale
 Acest sirop aromatizat cu portocale este o opțiune ideală pentru a servi biscuiți de casă, tarte, torturi, frigărui de fructe, budinci sau flanuri. Pentru a prepara siropul aromatizat de portocale se vor folosi următoarele:
Ingrediente:
 - coaja de la 4 portocale bio fără partea albă
 - 2 căni de zahăr brun
 - sucul de la o portocală
Preparare:
 - Se spală bine coaja portocalelor și se adaugă într-o crăticioară cu apă.
 - Se lasă la foc mediu până când începe să fiarbă.
 - Când apa fierbe se adaugă zahărul și sucul de portocale.
 - Se lasă la fiert, amestecând bine pentru ca siropul să se îngroașe.
 - Când siropul este suficient de dens se ia de pe foc.
 - Se lasă la răcit și se servește alături de desertul preferat.
Sos de portocale
 Sosul de portocale este un sos potrivit pentru înghețate, budinci, șarlote, mousse-uri și tarte de ciocolată. Iată cum se prepară acest sos:
Ingrediente:
 - coaja de la o portocală bio fără partea albă
 - 100 grame de gelatină de portocală
 - 100 grame de marmeladă de piersici
 - o lingură de lichior de portocale
Preparare:
 - Se spală bine coaja de portocală, se șterge și se taie în fâșii foarte fine.
 - Într-o crăticioară se pune apă la fiert, iar odată ce începe să fiarbă se adaugă coaja de portocală și se lasă la foc mediu timp de 5 minute.
 - Apoi se ia de pe foc și se scurge surplusul de apă.
 - Se strecoară marmelada de piersici și gelatina printr-o sită fină și se adaugă o lingură de lichior de portocale.
 - În continuare se adaugă coaja de portocală pregătită anterior.
 - Toate ingredientele se toarnă într-o crăticioară și se încălzesc la foc mic timp de 5 minute.
 - Acest sos de portocale poate fi servit atât rece, cât și cald, alături de deserturile favorite.
Sos de caise
 Sosul de caise este un sos ideal pentru a fi servit cu tarte de ciocolată, diverse prăjituri, clătite, budinci, sau înghețate. Pentru a prepara acest sos sunt necesare următoarele:
Ingrediente:
 - 300 grame de caise fără sâmburi
 - 180 grame de zahăr brun
 - 240 ml de apă minerală
Preparare:
 - Mai întâi se spală bine caisele și li se scot sâmburii.
 - Cu ajutorul unui blender se pasează caisele pentru a obține un piure fin.
 - Într-o crăticioară se adaugă apa și zahărul și lasă la foc mediu până când începe să fiarbă.
 - Se amestecă bine și se lasă pe foc până când devine un sirop dens.
 - Odată ce siropul s-a îngroșat se adaugă piureul de caise și se mai lasă pe foc până ce are consistența unei marmelade.
 - Se ia de pe foc și se trece apoi sosul printr-o strecurătoare fină.
 - Sosul de caise poate fi servit atât, cald, cât și rece, alături de deserturile preferate.
Sos de ciocolată caldă
 Sosul de ciocolată caldă este ideal pentru a însoți un mousse de piersici, de portocale, diverse tarte, prăjituri și se potrivește foarte bine cu înghețata de mentă, de vanilie, de banane sau ca umplutură pentru clătite. Iată cum se prepară acest sos de ciocolată:
Ingrediente:
 - 300 grame de ciocolată neagră
 - 240 ml de smântână dulce
Preparare:
 - Se va folosi un bol pentru a topi ciocolata pe baie de aburi.
 - Ciocolata se rupe bucăți și se lasă pe baie de aburi la foc mediu, amestecând bine până când se topește.
 - Odată ce ciocolata s-a topit în întregime se va incorpora treptat smântâna dulce.
 - Se amestecă bine cele 2 ingrediente, iar când sosul începe să fiarbă, se ia de pe foc și se lasă deoparte să se răcească.
 - Sosul de ciocolată poate fi servit călduț sau rece, alături de desertul ales.